logo Casalina

WK-Familiedag op 19 september in Leuven

WK-Familiedag op 19 september in Leuven
Fietsen met je familie? Deze zondag in Leuven!

Op zondag 19 september 2021 vindt in de Leuvense binnenstad de WK-Familiedag plaats. Een week voor de WK-gekte helemaal losbarst presenteert stad Leuven samen met Mobiel 21 een gevarieerd programma met meer dan 40 activiteiten en straatanimatie in het teken van sport, plezier en activiteiten op wieltjes voor iedereen. De organisatoren moedigen iedereen aan om de activiteiten al wandelend of fietsend te ontdekken. Tijdens de WK-Familiedag geldt een aangepaste mobiliteitsregeling en zijn bepaalde delen van de binnenstad autovrij tussen 10 en 18 uur.

“Een week voor de wielerprofs zich van hun beste kant laten zien, organiseren we een plezante avant-première op het WK wielrennen vol actie en plezier voor heel de familie. De WK-Familiedag vervangt dit jaar de Autovrije Zondag. Op de Familiedag draait alles rond fietsen en plezier en zetten meer dan veertig activiteiten de Leuvense fietscultuur in de kijker. Het overgrote deel daarvan wordt verzorgd door Leuvenaars en Leuvense verenigingen en organisaties”, vertelt schepen van mobiliteit, klimaat en duurzaamheid David Dessers.

Zeven themazones

De binnenstad wordt op zondag 19 september onderverdeeld in zeven themazones met een knipoog naar het WK Wielrennen. Zo is er de zijwieltjeszone in en rond het Sluispark met activiteiten voor de allerkleinsten, de ontsnappingszone in de Bondgenotenlaan en de start- en finishzone op het Martelarenplein. Het WK-parcours is de figuurlijke en soms letterlijke rode draad die alle zones met elkaar verbindt.

“Fietsen over stukjes van het officiële parcours, een rondje rijden over de houten velodroom, een testrit met een nieuwe fiets of een koopje doen op de tweedehandsfietsenmarkt, op de WK-Familiedag kan het allemaal”, weet Sanne Vanderstraeten van Mobiel 21. “En tussendoor genieten bezoekers van straattheater, animatie en muziek op de fiets. De wheeliewedstrijd en de gepimpte eenwielers zorgen ten slotte voor een echte adrenalinekick.” Een volledig overzicht van het programma en de verschillende themazones staat op www.leuven.be/wk-familiedag Alle activiteiten zijn gratis.

Sportief bewegen in het dagelijks leven

“Een initiatief zoals deze familiedag in het kader van het WK Wielrennen zet mensen aan om als actieve weggebruiker deel te nemen aan het verkeer. En actief bewegen, dat is ook een vorm van sporten”, zegt schepen van sport Johan Geleyns.

“Onderzoek toont aan dat geluksgevoel en sportief bewegen met elkaar verbonden zijn. De stad Leuven ondersteunt dus ten volle zijn sportclubs, organiseert sportevenementen en zet ook in op een beweegvriendelijke openbare ruimte. Een Leuven waar fietsers en voetgangers thuis zijn is een stad waar bewegen een feest is. Dat zoiets, in het jaar dat we Europese sportstad zijn, dankzij het WK Wielrennen extra in de verf kan gezet worden op deze familiedag maakt mij heel enthousiast”, aldus Geleyns.

Bereikbaarheid

Om de WK-Familiedag veilig te laten verlopen wijzigt de mobiliteitssituatie in de binnenstad tussen 10 en 18 uur. De WK-Familiedag is de ideale dag om te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar Leuven te komen.

De zeven zones, die lopen van het Martelarenplein tot aan de Velodroom en van het Sluispark tot aan de Oude Markt, en de belangrijkste verbindingswegen ertussen zijn afgesloten voor autoverkeer. Op die manier kunnen voetgangers en fietsers zonder zorgen genieten van het programma en zich vlot tussen de zones verplaatsen. In tegenstelling tot Autovrije Zondag is dit jaar dus maar een gedeelte van het gebied binnen de ring autovrij. Gemotoriseerd verkeer kan blijven rijden op de binnenring en op de wegen buiten de activiteitenzones. Het overgrote deel van de parkings in de binnenstad blijven toegankelijk. Meer informatie op www.leuven.be/wk-familiedag

De binnenstad blijft bereikbaar via één buslijn, die passeert via de Jean-Baptiste van Monsstraat, Mathias van den Gheynlaan, Rijschoolstraat en Dirk Boutslaan. Meer informatie over de omleidingen staat op www.delijn.be/nl/overdelijn/campagnes-acties/storingen-en-omleidingen/
Een overzicht van de mobiliteitsmaatregelen vind je op https://www.leuven.be/wk-familiedag-praktische-info

Meer informatie op www.leuven.be/wk-familiedag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *