logo Casalina

Nieuwe voorbereiding moet Frans Claes naar etappewinst leiden in loodzware Cape Epic

Nieuwe voorbereiding moet Frans Claes naar etappewinst leiden in loodzware Cape Epic
Frans Claes is aan zet in de Cape Epic © Wim Vanderwegen

Mountainbiker Frans Claes staat zondag voor de zevende keer aan de start van de Cape Epic. Deze achtdaagse etappewedstrijd in Zuid-Afrika is loodzwaar en wordt daarom ook wel de Ronde van Frankrijk van het mountainbiken genoemd. Claes start met ambities voor etappewinst en hoopt dat zijn atypische voorbereiding haar vruchten zal afwerpen.

De Cape Epic bestaat dit jaar 20 jaar en dat zullen de renners geweten hebben. Deze jubileumeditie belooft extra zwaar te worden met in totaal 16.500 hoogtemeters verspreid over 617 kilometer. Dat betekent gemiddeld een goeie 27 meter klimmen per kilometer. Veel klimwerk dus, maar ook spectaculaire trails in uiterst warme temperaturen. Een niet te onderschatten editie dus. Leuvenaar Frans Claes (Team Bidon Recup) heeft zich dit jaar atypisch voorbereid om goed te kunnen presteren.

“Mijn voorbereiding was zeer goed dit jaar. Ik heb het aangepakt zoals de professionele wegwielrenners dat tegenwoordig doen: weinig koersen rijden, maar wel regelmatig een heel goed trainingsblok afwerken met heel wat uren en intensiteit”, zegt Claes. “Ik ben hier nu al zes weken in Zuid-Afrika om me optimaal voor te bereiden. Zo kon ik de trails al goed verkennen en me aanpassen aan het warmere klimaat.”

Claes rijdt normaal in het Oostenrijkse team Humanpwr. Voor de Cape Epic vormt hij een duo met de Zwitser Hansueli Stauffer. Onder de naam Team Bidon Recup hoopt onze landgenoot nog eens de top 10 te halen. In 2018 werd Claes al eens achtste met de Duitser Markus Bauer. Het gelegenheidsteam Bidon Recup zet ook de nieuwe sponsor in de kijker.

“Bidon Recup is een fris alcoholvrij bier met essentiële vitaminen B5 en B12 om goed en snel te kunnen recupereren. Het is bovendien ook volledig veganistisch en dat vind ik toch wel belangrijk. Er zitten ook veel proteïnen in die mijn spieren helpen herstellen na een intense inspanning.”

De Cape Epic staat hoog aangeschreven en kent zijn gelijke niet in de mountainbikewereld. 

Claes: “Dat klopt. De naam zegt het al: het is episch, avontuurlijk en uitdagend. De Cape Epic wordt ook wel de Ronde van Frankrijk voor mountainbikers genoemd. Dat heeft te maken met de sterke tegenstand want alle wereldtoppers zijn hier aanwezig. Dat is eigenlijk ongezien in andere etappekoersen. En ook de route is zeer uitdagend. Bovendien rijden we acht dagen op een rij in een extreem klimaat in extreme omstandigheden. Dat maakt het tot een van de zwaarste etappekoersen ter wereld. Achter elke steen kan je het onverwachte verwachten. Vorig jaar hadden we een regen editie waarbij de trails plots in rivieren veranderden.”

De andere Belg aan de start is Wout Alleman. Alleman is als Belgisch en Europees kampioen mountainbike marathon een van de outsiders voor het eindklassement. De Cape Epic start op zondag 17 maart in Lourensford en eindigt acht dagen later in Stellenbosch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *