logo Casalina

Veertiende editie Craywinckelhof – Omloop van het Hageland (27/02) lokt tien World Tourteams

Veertiende editie Craywinckelhof – Omloop van het Hageland (27/02) lokt tien World Tourteams
Het podium in 2020 met hun KraaiKe, vlnr tweede Bastianelli, winnares Wiebes, derde Norsgaard Jørgensen

De veertiende editie van de vrouwenrace de Craywinckelhof – Omloop van het Hageland bijt de spits af van het nieuwe wielerseizoen! Zo kan de vrouwelijke elite al eens alle kaarten op tafel smijten vooraleer ze de week nadien de Strade Bianche betwisten. Tien World Tourteams, grote namen, een nieuwe omloop en hoofdsponsor, de live-uitzending van de koers op ROB-Tv én een puike organisatie, het zijn allemaal ingrediënten voor een succesvolle formule.

“Na een jaar inactiviteit met deze grote vrouwenkoers was ik vergeten hoe het organiseren van deze koers in coronatijden niet makkelijk is. We moesten vorig seizoen onze wedstrijd aflasten door corona en ook omdat we in die moeilijke tijden onze sponsors niet wilden overbelasten. Onze nieuwelingenrace en wedstrijd voor elites z/c en beloften kon nog plaats vinden dankzij de inzet van een handvol sponsors. Het is veel werk om het allemaal in goede banen te leiden als niet-professionele organisatie. We kunnen niet opboksen tegen grote organisaties. Dit jaar vindt het plaats op zondag 27 februari en betekent meteen de opening van het klassieke wielerseizoen”, aldus Roger Nolmans van CT Tilt vzw.

Het organiserende Cyclingteam Tilt vzw zette al vroeg in op vrouwenwielrennen.

“We wisten dat de vrouwenkoers sowieso ging volgen in het spoor van de mannen, enkel het wanneer was ons nog niet duidelijk. Het is leuk dat we ergens aan de basis liggen van dat gegeven in België. We beseften dat deze organisatie ons boven het hoofd kon groeien, maar het hele gebeuren is enorm leuk en de deelneemsters waren en zijn ons enorm dankbaar. We begonnen deze organisatie met de enorme steun van de plaatselijke Spar, die ook jaren zijn naam leende aan onze Omloop van het Hageland. Jaren stonden ze in voor bijna de helft van ons steeds stijgende budget, maar het werd toch wat veel voor hen. Het enthousiaste Craywinckelhof met zijn belevingscentrum, lekkere biertjes en eten in Lubbeek, nam de fakkel over. Ze gaan de komende drie jaar in zee met ons, dat brengt zekerheid.”

De omloop onderging enkele veranderingen.

“Deze bestaat eigenlijk uit vier delen van dertig kilometer. We starten om 13 uur in Tienen, vanaf 14 uur start dan de live op ROB-tv. Van Tienen fietsen ze naar Binkom, Lubbeek voor een ommetje naar het Craywinckelhof, waar de VIP-lunch plaats zal vinden, en dan naar Tielt. Na ongeveer dertig kilometer bereiken ze de aankomst. Daarna volgen twee lussen van 33 kilometer, daarin moeten ze langs Meensel-Kiezegem en twee keer de beklimming van de Kerkstraat in Molenbeek-Wersbeek. Kortom routes met pittige hellingen. Afsluiten doen we met twee plaatselijke lussen met een lengte van vijftien kilometer met daarin de klassieker, de Roeselberg”, wist de organisatie.

Gezien het om een race van topniveau gaat, zijn er geen Belgische clubteams aanwezig.

“Er was buitengewone interesse voor onze koers, liefst zestig teams wilden hier rijden. Finaal konden we er maar 25 weerhouden voor onze race. 25 teams van zes rensters, goed voor 150 starters. Uit eigen land tekenen onder andere Lotto-Soudal, Bingoal Casino – Chevalmeire Cycling en Plantur-Pura. Lotte Kopecky staat momenteel jammer genoeg nog als reserve op de startlijst. Normaal gezien mochten er maar zeven World Tourteams aan de start, gezien de uitzonderlijke coronatijden zijn het er nu tien geworden. Het afzeggen van Jumbo-Visma werd opgevangen door Fassa-Bortolo.”

Tweevoudig winnares Marta Bastianelli, Nina Kessler, Emma Noorsgaard, Annemiek Van Vleuten, voormalig wereldkampioene Chantal Blaak, Marlen Reuser, Alison Jackson, Floortje Mackaij, laatste winnares Lorena Wiebes en Grace Brown zijn de eerste namen op de startlijst!

Wiebes won de laatste editie in 2020 Credits: HJ - Sportsphotography
Wiebes won de laatste editie in 2020 Credits: HJ – Sportsphotography

De wedstrijd kreeg overigens een nieuwe website namelijk https://www.omloophageland.be/ . Je kan ook terecht op https://www.facebook.com/OmloopvhHageland

De organisatie is zoals ieder jaar op zoek naar vrijwilligers om de handen uit de mouwen te steken, geïnteresseerden zijn welkom op roger.nolmans55@gmail.com.

De organisatie hoopt u op zondag 27 februari terug te zien in en rond Tielt-Winge voor hun Craywinckelhof – Omloop van het Hageland!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *