logo Casalina

Rutger Wouters pakt twintigste seizoenszege in de 81ste Grote Prijs Eizer – Overijse

Rutger Wouters pakt twintigste seizoenszege in de 81ste Grote Prijs Eizer – Overijse
Het podium in Eizer met centraal zegekoning Wouters

Het Pelotonneke Druivenstreek organiseerde de 81ste Grote Prijs Eizer – Overijse ter gelegenheid van de kermis en dit voor elites z/c en beloften. Deze editie zal zeker en vast mee opgenomen worden in de geschiedenisboeken van de organisatoren. Niet door het aantal deelnemers, er kwamen slechts 56 renners een rugnummer afhalen, maar door de zeer hoge temperaturen van de hittegolf halfweg september. Dit bracht een zeer zware afvallingskoers met zich mee.

16 rondes van 6,7 kilometer of een totale afstand van 107,2 kilometer kregen de renners voorgeschoteld.

Na de start kregen we onmiddellijk een aanval van eeuwige aanvaller Vinny Bzdenga uit Opglabbeek. Op twintig tellen volgde Gunther Piron uit Baasrode, het peloton zat hem op de hielen. In de tweede ronde kreeg Bzdenga het gezelschap van Sean Bero uit Nodebais, tien seconden bedroeg hun voorsprong. Over een ronde van 6,7 kilometer deden de renners amper negen minuten, enorm hoge snelheden dus. Ronde drie was niet anders, er kwam een lang uitgetrokken peloton aan de aankomst voorbij. In lus vier een aanval van Robin Raddoux uit Bassenge, twaalf seconden was zijn maximale bonus. Tijdens de volgende doortocht waren Jarne Van Cauter uit Sint-Martens-Bodegem, de Nederlander Tom Vermeer uit Wuustwezel en de Nederlander Swanenvleugel in het offensief, de kloof bleef bij zestien seconden.

De ronde tijden werden gaandeweg wel langer. De eerste slachtoffers vielen uit het peloton weg door de hitte. Het was wachten tot in ronde zeven tot dat we een definitieve en beslissende aanval kregen. Zestien kopmannen gingen ervandoor, dat waren Stijn Siemons uit Zandhoven, thuisrenner Sander Rietjens uit Leefdaal, Bero, Ferre Geeraerts uit Baal, Dag Verbeeck uit Wilsele,  Thibaut Ponsaerts uit Kessel-Lo, Wouters, Tom Schyns uit Battice, Tom Vermeer uit Wuustwezel, Daan Mariën uit Baal, Jeroen Vercammen uit Kontich. Noah Brits uit Duffel, Mats Omloop uit Olen, Tristan Bloemen uit Hamme-Mille én Elias Vanheer uit Beringen. Deze liepen in de achtste omwenteling uit tot 35 seconden op zes achtervolgers. Dat waren Rotselaarse belofte Rik Torfs, Bzdenga, Thibault Dely, Senne Van De Velde uit Aalter, Robbe Mellaerts uit Rillaar en Arno Jennen uit Koningshooikt. Wat er nog overbleef van het peloton volgde flink verderop. In de elfde ronde bedroeg hun achterstand net geen twee minuten. Vooraan de koers vielen de versnellingen niet meer te tellen.

De aanvallen bij de kopmannen waren niet meer bij te houden op de pittige omloop. Door de vermoeidheid en in combinatie met de hitte moesten Siemons, Vercammen en Bloemen vooraan de rol lossen. Het bleef maar een spervuur aan aanvallen vooraan tot in de voorlaatste ronde vijf renners het hazenpad kozen. Dat waren Wouters, Geeraerts, Van Schoot, Wouters, Vermeer en Mariën. Ze namen al snel vijftien tellen. Wouters was aan de aankomst de snelste voor Vermeer en Van Schoor. Geeraerts en Mariën werden vierde en vijfde. Verbeeck won de spurt van de achtervolgers voor Rietjens.

Na de wedstrijd werden de renners uitgenodigd aan de omroep cabine van Sport Omroep waar ook de plaatselijke prominenten aanwezig waren voor bloemen, geschenken en om heerlijke druiven te overhandigen aan de drie eerste. Dit gebeurde onder toezicht van lokale burgemeester Julia die verklapte dat ze 86 jaar jong was. Hierop volgde een daverend applaus. Burgemeester van Overijse Inge Lenseclaes overhandighde de gekende druiven, burgemeester van Tervuren Marc Charlier de geschenkmanden.

Vorige week sprak de omroeper nog met Rutger Wouters uit Koersel in Nieuwrode, het was er zijn zeventiende overwinning, de week nadien staat de teller al op twintig.
“ik had zeker en vast niet een al te beste dag, de vermoeidheid begon zijn tol te gaan eisen. Voor mijwas het wel een verassing dat hij de zeer sterke Nederlander Vermeer kon kloppen”, reageer de winnaar van Team Thielemans & Co. De sterke Nederlander Tom Vermeer vas zeer tevreden over zijn tweede plaats, hij won dit seizoen al vijf keer, de omloop van Eizer lag hem wel. Een tevreden derde Van Schoor bevestigde dat de hitte moordend was.

Café Jokke in Eizer op 10 september 2023 bij 32 graden
Café Jokke in Eizer op 10 september 2023 bij 32 graden
De toeschouwers schuilen in de schaduw voor de hitte in Eizer
De toeschouwers schuilen in de schaduw voor de hitte in Eizer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *