logo Casalina

Opinie: Moet er meer gekeken worden naar Belgische koersen in plaats van buitenlandse voor selecties?

Opinie: Moet er meer gekeken worden naar Belgische koersen in plaats van buitenlandse voor selecties?
Thibau Nys spurt naar de zege in Huldenberg

Wielerkledijproducent Vermarc Sport uit Wezemaal zette zich dit seizoen enorm in voor de organisatie van meerdaagsen voor bijna alle (jeugd)reeksen. In deze wedstrijden lieten meerdere renners en rensters zien wat hij of zij waard was. Eén van hen was Thibau Nys die twee ritten won in de Ronde van Vlaams-Brabant van het Vermarc Cycling Project. Nadien volgden twee etappes in de Ronde van Namen, een EK-selectie én Europese titel en deze WK-selectie. Een renner die presteert in een nationale meerdaagse en die een selectie krijgt, een uitzondering. Kijken ze bij onze nationale wielerfederatie te weinig naar renners die presteren in eigen land? Het antwoord is …

Marc Verbeeck, de zaakvoerder van Vermarc Sport, bracht met andere woorden een meerwaarde op meerdere vlakken in het voorbije wielerseizoen en de WK-selectie. Hij breekt in eigen naam een lans voor de Vlaamse koersen en meerdaagsen.

“Tegenwoordig is er al snel in het seizoen snel groep die een voorbode is van een nationale selectie. Die trekken dan met zijn allen op stage naar het buitenland en daaruit wordt dan een nationale selectie gekozen. Vanuit de Belgische wielerfederatie zouden ze meer aandacht moeten geven aan onze nationale rondes, daarvan zijn er nog maar twee over momenteel; de Ronde van Vlaams-Brabant en de Ronde van Namen. Zodat ze daaruit ook vers bloed voor hun selectie kunnen puren”, opent Verbeeck. “Kijk bijvoorbeeld naar een Ronde van Vlaams-Brabant. Een Thibau Nys wint daar de openingsrit in Huldenberg en de daaropvolgende etappe in Goetsenhoven. Met amper twee dagen pauze nam hij dan deel aan de Ronde van Namen waar hij ook twee keer won. Daarna volgde zijn EK-selectie voor Italië waar hij zowaar de titel pakte en nu zit hij op het WK. Zo zie je maar, had Nys die Ronde van Vlaams-Brabant niet gereden, zat hij dan op het WK? Dit watervaleffect bewijst toch dat ze die nationale rondes hun waarde hebben.”

Niet enkel de wielerbonden treft schuld…

“Zowel de pers, Cycling Vlaanderen, hun Waalse tegenhangers en de nationale bond hebben hier schuld aan en zien regelmatige renners over het hoofd. Uiteraard kreeg en krijgt Thibau Nys veel aandacht van de media, uiteraard geheel terecht, je moet het allemaal maar doen. Maar wat met renners die in zo’n rondes presteren, krijgen zij ook die selecties? Ik vind het trouwens ook jammer dat er al twee jaar op rij geen Ronde van Vlaanderen voor beloften meer werd georganiseerd. Dat is bijna een generatie renners die de kans niet krijgen om de grootste klassieker in Vlaanderen te rijden. Dat is toch hallucinant, daar komt het beleid niet goed uit.”

Met wat geluk mag Vermarc Sport komend weekend opnieuw een wereldkampioen voorzien van een mooie wereldkampioenentrui tenminste als hij of zij koerst voor de Trek-Baloise Lions (Thibau Nys), Lotto-Soudal (Caleb Ewan) of Deceuninck – Quick-Step (Julian Alaphilippe, Remco Evenepoel en nog vele anderen).

Zal Vermarc Sport dit weekend een nieuwe wereldkampioen kleden?
Zal Vermarc Sport dit weekend een nieuwe wereldkampioen kleden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *