Marnix Van Hoeck wint wielertoeristenwedstrijd in Binkom na millimeterspurt

De finishfoto in Binkom, Van Hoeck (10) haalt het. Beeld Kim Daenen

Op Binkom kermis kende de wielertoeristenkoers tot de laatste centimeters nog geen winnaar. De eerste werd aangeduid op basis van een finishfoto. Het was Marnix Van Hoeck uit Poederlee die millimetersgewijs de maat nam van Lander Haspeslagh uit Leuven. Om de laatste podiumplaats werd strijd geleverd, twee van de vier vluchters vooraan werden nog bij de lurven gevat. Yves Van Dijck uit Oplinter eigende zich plaats drie toe.

Naar aloude traditie startte de topdag van Binkom kermis met een wegwedstrijd voor wielertoeristen onder een organisatie van voetbalclub en derdeprovincialer FC Binkom. 63 vertrekkers stonden aan de startlijn voor tien rondjes van vijf kilometer.

In de tweede ronde sloegen de gebroeders Haspeslagh en Wessel Zennipman een kloofje van tien seconden. Na de vierde ronde vervoegden ploegmakkers Van Hoeck en Scheurmans de gebroeders Haspeslagh; geen spoor meer van Zennipman. De vier koplopers werkten goed samen om de zesde ronde met vijftig seconden voorsprong aan te vatten. Onder impuls van een sterke Sooi Wuyts die twee rondes op rij sterk doortrok, werd deze ruime voorsprong herleid tot een twintigtal seconden bij het ingaan van de slotronde. Niettemin zouden de vier koplopers onderling uitmaken wie met de zege zou gaan lopen.

De vier vluchters onderweg
De vier vluchters onderweg in Binkom
Het peloton liet niet betijen

Finishfoto nodig om winnaar aan te duiden.

Op de hellende aankomst hadden Lander Haspeslagh en Marnix Van Hoeck zich lichtjes afgescheiden van hun metgezellen om een prangende millimeterspurt in te zetten. Het blote oog kon geen zekerheid bieden maar de finishfoto van Kim Daenen uit Meensel-Kiezegem nam uiteindelijk alle twijfels weg. Lander Haspeslagh was lichtjes ontgoocheld omdat hij geen vervolg kon breien aan zijn zege in Binkom vorig jaar. Yves Van Dijck won de spurt van het peleton dat uiteindelijk strandde op vijftien seconden van de twee sprinttenoren.

Vlnr tweede Haspeslagh, winnaar Van Hoeck en derde Yves Van Dijck

Winnaar Van Hoeck was tot vier jaar geleden actief als voetballer in de nationale jeugdreeksen van Lierse, KV Mechelen en Geel. Een knieblessure betekende het einde van een veelbelovende voetbalcarrière en het begin van zijn leven als wielrenner. In 2022 won hij de slotrit in de ronde van Haspengouw. In 2023 won hij al zes koersen bij de Elite 3 en voegde daar in Binkom nog eentje aan toe.

Bij de plus-veertigers was Hans Boon (42) uit Sint-Pieters-Rode na zijn zege voorbije vrijdag in Meensel-Kiezegem andermaal de beste in Binkom. Hij klopte Werend Boesmans uit Hasselt en Danny Schreurs uit Diepenbeek.

Centraal de winnaar Hans Boon geflankeerd door Werend Boesmans(2) en Danny Schreurs (3)

Voor de organisatoren van FC Binkom was deze wedstrijd de ideale inleiding op hun beruchte feestmaandag waarbij Sam Gooris en Sergio de tent in vuur en vlam zouden zetten.

Verslag: Geert Gazet beeld: Kim Daenen