logo Casalina

Het aftellen naar het EK marathon mountainbike ofte de 25ste Raid Evolénard is begonnen!

Het aftellen naar het EK marathon mountainbike ofte de 25ste Raid Evolénard is begonnen!
De Raid Evolénard met Frans Claes (r) in beeld

Aanstaande zondag worden in Evolène de eerste Europese kampioenschappen mountainbike marathon op Zwitserse bodem gehouden. Op het veeleisende parcours van de Raid Evolénard zal een hele armada van toprijders strijden om Tiago Ferreira en Mara Fumagalli op te volgen. Te beginnen met de wereldkampioene Ramona Forchini (Wattwil) en de bronzen medaillewinnares van de wereldkampioenschappen Ariane Lüthi (Thun). Naast Ferreira behoren vijfvoudig Zwitsers kampioen Urs Huber en Europees runner-up Samule Porro tot de kanshebbers bij de mannen.

Een primeur voor Zwitserland

Drie jaar geleden selecteerde de Europese Wielerunie (UEC) met de Raid Evolénard voor het eerst een een Zwitserse gastheer voor de organisatie van dit EK marathon MTB. De Raid Evolénard organiseerde in 2015 en 2016 al met succes de nationale kampioenschappen van deze MTB discipline en viert dit jaar zijn 25ste editie. Voor de gelegenheid hebben de organisatoren de moeilijkheidsgraad van het parcours flink opgedreven. Dat laat zich opmerken in een race van 78 kilometer en 3.900 meter klimmen bij de mannen en zeventig kilometer fietsen en 3.400 m klimmen voor de vrouwen. Volgens Urs Huber, drievoudig winnaar van de Raid Evolénard, is het parcours nu vergelijkbaar met dat van de Dolomiti Hero Bike Marathon in Val Gardena.

“Het grootste verschil zit in de afdalingen, die in Evolène een stuk technischer zijn”, wist Huber. De resultaten van de Hero Dolomiti marathon van afgelopen weekend vormen een goede graadmeter voor de favorieten voor de Europese titels. Bij de mannen toonde de Italiaan Samuele Porro zijn vorm door als tweede te eindigen achter de winnaar Andreas Seewald. Na tweede plaatsen op de EK’s van 2018 en 2019 hoopt Porro in Evolène eindelijk op de hoogste trede van het podium te staan. De regerend Europees kampioen, Tiago Ferreira uit Portugal, zal er alles aan doen om zijn titel te hernieuwen. De vijfvoudig Zwitsers kampioen Urs Huber, die enkele weken geledende Andalusia Bike won en het voordeel heeft het terrein beter te kennen dan wie dan ook, zal iemand zijn om goed in de gaten te houden. Van Belgische zijde verwacht de organisatie een goed resultaat van Frans Claes, tweede in de Raid Evolénard in 2019.

Een open race bij de dames

Bij de dames is Katazina Sosna een van de favorieten naast wereldkampioene Ramona Forchini en de Zwitserse kampioene Ariane Lüthi, eveneens Claes’ vriendin. De Litouwse won afgelopen zaterdag de Hero Dolomieten voor Lüthi en de Oostenrijkse Angelika Tazreiter, die brons won op de Europese kampioenschappen in 2017. Aan de finishin Selva bevestigde Lüthi. “Sosna reed vandaag een klasse apart. Iedereen die haar probeerde te volgen, moest daar de tol voor betalen. Het valt nog af te wachten of ze even sterk zal zijn op een parcours dat ze minder goed kent”, wist de Zwitserse.

Vijftien Belgen op het EK

Bijna 300 atleten uit 28 landen zullen op zondag 20 juni aan de start staan van de Europese kampioenschappen in Evolène. Voor kinderen en amateurs vinden de wedstrijden plaats op een parcours van 2 tot 62 km. De Belgische vertegenwoordiging op het EK is niet alleen groot, sommigen mogen ook mikken op eremetaal. Bij de elites nemen Wout Alleman, Sebastien Carabin, Frans Claes, Adrien Colonval, Bram Huysentruyt, David Viaene, Veerle Cleiren, Sara Michielsens uit Heverlee, Alice Pirard, Helena Plasschaert deel. In de masterreeksen Roel Paulissen, Arnaud Storder, Kurt Tempst, Michiel Van Aelbroeck en de nooit aflatende Peter Verbeurgt. Meer informatie via www.raidevolenard.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *