logo Casalina

Gelegenheidsteam Frans Claes op podium in derde etappe van felbesproken Swiss Epic

Gelegenheidsteam Frans Claes op podium in derde etappe van felbesproken Swiss Epic
Frans Claes op kop - (c) Swiss Epic

Frans Claes en zijn partner Andrin Beeli hebben het podium gehaald in de derde etappe van de Swiss Epic. Na een perfecte race reden ze als derde over de finish. Na vijf dolle dagen in de Zwitserse bergen eindigde het duo op een knappe zevende plaats in het algemene klassement. Materiaalpech en een allergische reactie op een wespensteek hielden het gelegenheidsteam van een welverdiende notering in de top vijf.

Gelegenheidsteam

De Swiss Epic maakt deel uit van de alom gekende Epic Series, waartoe ook de legendarische Cape Epic behoort. De vijfdaagse etappewedstrijd is geen race voor doetjes en een aards paradijs voor de elite mountainbikers. Reden genoeg voor Frans Claes om last minute toch een gelegenheidsteam te vormen met de Zwitserse thuisrijder Andrin Beeli.
“Bij een duowedstrijd ken je elkaar best al een beetje vooraleer je aan de start staat. Nu was dat niet het geval en dat was een risico. Toch verliep de samenwerking vlotter dan verwacht. Onze sterktes en zwaktes bleken dicht bij elkaar te liggen. We begrepen elkaar bijna blindelings en deelden dezelfde tactische ideeën”, reageerde Claes.

Podium in derde etappe

De eerste twee etappes leken op maat uitgetekend voor Claes en Beeli. De beklimmingen van de steile skipistes rond Arosa waren spek voor de bek voor Belgisch-Zwitsers duo. Helaas brak mechanische pech hen tweemaal zuur op. Op de eerste dag doorboorde een nagel het velglint van Claes. Op dag twee ontplofte de achterband van Beeli.

“Op de derde dag bleven we gespaard van materiaalpech en konden we doen waarvoor we gekomen waren: een goed resultaat neerzetten in een etappe. We eindigden die dag als derde team, een supermooi resultaat in deze legendarische wedstrijd.”

Allergische reactie

De vierde etappe begon goed voor het gemotiveerde Claes-Beeli-team dat vlot meedraaide in de kopgroep. Maar na een 60-tal kilometers werden de mountainbikers aangevallen door een groep agressieve wespen.

“Een aantal renners en ikzelf werden gestoken door de wespen. Pas na de race voelde ik een onuitstaanbare jeuk opkomen op mijn rug. Mijn rug en handen kleurden helemaal rood en ik kon nog moeilijk ademen. Toen de racedokter aankwam, viel ik bijna flauw. Voor ik het wist zat ik in de ziekenwagen op weg naar het ziekenhuis. Daar kreeg ik medicatie tegen de allergische reactie en tegen de avond mocht ik weer naar het wedstrijddorp.” Na het positieve advies van het medisch team kon Claes de laatste etappe van de Swiss Epic zaterdag alsnog afwerken.

Belgisch kampioenschap

Frans Claes en Andrin Beeli eindigen op de zevende plaats in het algemene klassement. Met een podiumplaats op zak is dit zeker geen slecht resultaat, maar het duo had gehoopt op meer. Vanaf nu gaat het voor Claes in rechte lijn naar het Belgisch kampioenschap mountainbike marathon. Dat vindt plaats op 3 september in La Roche-en-Ardenne.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *