logo Casalina

Ross Birrell rondt solo succesvol af in 75ste editie van de koers van Booischot

Ross Birrell rondt solo succesvol af in 75ste editie van de koers van Booischot
Het Booischotse podium met vlnr renster en bloemenmeisje Sterre Vervloet, tweede Devos, winnaar Birrell en derde Wouters

De Brit Ross Birrell boekte in Booischot in de 75ste editie van de Grote Ereprijs Michiels zijn eerste seizoenszege. Hij deed dit na een solo die enkele rondes duurde, voordien maakte hij onderdeel uit van een vijfkoppige leidersgroep, waartoe ook thuisrenner Thomas Demolder behoorde. Bij de achtervolgers klopte een verbeten Han Devos uit Schoonderbuken Rutger Wouters in de strijd om plaats twee.

De 93 starters moesten 120 kilometer verdeeld over 18 lussen van 6,66 kilometer tot een goed einde brengen. Enkele maanden geleden was Rutger Wouters uit Koersel hier nog aan de winnende hand.

In de eerste lus lag het tempo niet bijster hoog en kwamen er enkele voorzichtige aanvallen. Dat verhoogde nadien tot ongeveer een gemiddelde van 65 km/uur op bepaalde rechte stukken, Glenn Broekmans uit Kwaadmechelen pakte de eerste premie. Op het einde van ronde 3 hadden 4 renners een kleine kloof, ze werden door 4 anderen vergezeld. Tot dit gezelschap behoorde de Canadees Ethan Pauly, Thijs Ulens uit Mechelen, Birrell, Limburgs kampioen Wim Reynaerts, Demolder, Viktor Van Den Branden uit Wommelgem, Axel Lavreysen uit Lommel, Basile Houriez uit Etterbeek.

Uit dit gezelschap ontstond een kwintet namelijk Birrell, Ulens, Demolder, Reynaerts en Pauly

Onderweg verdeelden ze de premies onder elkaar. Het peloton bevond zich op twee minuten achterstand, het leek gespeeld en gereden. Senne Boeckx uit Westerlo, zijn ploegmaat Brent Clé uit Begijnendijk, Michiel Broes uit Averbode, Kurt Schrijvers uit Willebroek, de Canadees Eric Inkster, Jarno Jordens uit Rillaar, de Nederlander Marijn Maas, Glen Van Nuffelen uit Begijnendijk, allen poogden ze een tegenaanval. Het enige dat dit als gevolg had, was dat het peloton in verschillende stukken brak.

In ronde twaalf reden Devos, de Brit Oscar Julien-Nilsson en Jarne Castermans uit Tremelo even op iets minder dan twee minuten. Het was een voorbode van wat nog komen moest. Met nog drie rondes in de aanslag een pittig tegenoffensief van Devos, Wouters, Julien-Nilsson en Kristof Dockx uit Sint-Katelijne-Waver. Zij kwamen snel dichterbij de kop, daar had de Brit Birrell zich ondertussen losgemaakt voor een pittige solo van ongeveer 15 kilometer. Hij had aanvankelijk een kleine halve minuut maar kreeg het nog zwaar. Daar de twee groepjes samensmolten en een groepje van zes in de tegenaanval ontstond. Bij de achtervolgers waren Reynaerts en Dockx afgehaakt.

In de slotkilometer kreeg de leider het nog moeilijk, maar hij haalde het

“Ik was hier op zoek naar een goede wedstrijd, niets meer of minder. Ik zag een massasprint wel zitten, maar het draaide blijkbaar anders uit. Ik had het nog enorm moeilijk in die laatste kilometers, maar ben blij dat ik het kon houden”, wist de winnaar wiens volgende race maandag in Geetbets zal plaats vinden.

Devos pakte plaats twee voor Wouters, Julien-Nilsson en Ulens vervolmaakten de top vijf. Thuisrenner Demolder moest tevreden zijn met plaats zes.

“Ik ben blij dat ik die tweede plaats behaalde, het was het hoogst haalbare. Ik wou die spurt winnen want voorbije donderdag in Hoeleden was ik solo onderweg naar de zege. Hij dichtte de kloof, finaal spurtte hij naar plaats vijf en ik zes. Ik moest die sprint winnen”, reageerde tweede Devos. Zijn volgende uitdaging is het Belgisch kampioenschap in Sint-Lievens-Houtem (28/08).

De organiserende Booischotse Pedaalridders zijn het nog niet beu na twee koersen voor elites z/c en beloften. Op zaterdag 3 september volgen nog een nieuwelingen- en juniorenkoers.

Één gedachte over “Ross Birrell rondt solo succesvol af in 75ste editie van de koers van Booischot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *