logo Casalina

De Raid Evolénard onthult de Europese kampioenschappen Marathon MTB. Leuvenaar Frans Claes tekent present!

De Raid Evolénard onthult de Europese kampioenschappen Marathon MTB. Leuvenaar Frans Claes tekent present!
Een weergave van de race met Frans Claes rechts. Foto: Martin Platter

Het Zwitserse kanton Wallis blijft ook in 2021 het epicentrum van de mountainbike marathonwereld. Naast het wereldkampioenschap in Grächen in 2019 en dat van 2025, is er nu ook de organisatie van het Europees kampioenschap XCM op 20 juni 2021. Een nieuwe mooie uitdaging voor de organisatie van de Raid Evolénard, die de afgelopen jaren ook al twee keer de Zwitserse kampioenschappen met brio organiseerde.

Een topafiche voor de 25ste editie van de Raid Evolénard

In de loop der jaren is de Raid Evolénard geëvolueerd naar een klassieker in de MTB-marathonwereld. De charmante race is een uitdaging voor de echte specialisten, maar ook amateurs van elk niveau komen er aan hun trekken. Het parcours kronkelt door één van de mooiste en meest rustieke valleien van Wallis. Het is technisch en veeleisend maar vooral leuk en toegankelijk. De deelnameprijs ligt ver onder de normen van het marathoncircuit en is zelfs gratis voor kinderen. De organisatoren kunnen met twee Zwitserse kampioenschappen mooie adelbrieven voorleggen. Voor de 25ste editie van de Raid Evolénard mikken ze dan ook een trapje hoger: het Europees ampioenschap mountainbike marathon. Het event moet de kers op de taart worden en het biedt een unieke kans om zowel de Raid Evolénard als het kanton Wallis te promoten bij mountainbikefanaten op continentale schaal!

De Raid Evolénard op 20 juni 2021 zal uitzonderlijk over een heel weekend verspreid worden.

Op zaterdag 19 juni krijgen de amateurs, net zoals in de voorgaande edities, het klassieke parcours van 62, 35 of 24 kilometer voorgeschoteld. Dit is nog steeds het onderdeel van de Garmin Bike Cup. De jeugdcategorieën gaan die dag van start op een nieuw parcours dat speciaal werd uitgetekend voor de helaas geannuleerde editie van 2020. Zaterdagavond zijn er in samenwerking met Evolène-Région Tourisme een aantal activiteiten gepland om het evenement feestelijk in te kleuren. Op zondag 20 juni is het parcours dan voorbehouden voor de professionals met de verschillende elite- en masterwedstrijden voor zowel mannen als vrouwen.

Een nieuw parcours voor het Europees kampioenschap.

“De jubileumeditie van de Raid Evolénard een nieuw parcours, speciaal ontwikkeld op maat van een kampioenschap. De race start met een kleine lus rond Evolène, waardoor het publiek de kans krijgt om de eerste speldeprikken vanaf de eerste rij te kunnen zien. Van daar gaat het via een lange klim naar een aantal nieuwe en zeer technische single tracks. De kans is groot dat de renners onderweg hun fiets over korte afstanden zullen moeten dragen. De scherprechter van de race blijft echter de laatste klim naar Béplan tot een hoogte van bijna 2.500 meter. Het nieuwe traject is uiteindelijk goed voor 77 kilometers en 3.900 hoogtemeters”, luidde het bij de organisatie. Arnaud Rapillard, renner van Team Tschopp, heeft het parcours getest en is duidelijk: “Dit is een volwaardig mountainbikeparcours voor een gerespecteerd kampioenschap. We zullen onvermijdelijk een mooie en terechte winnaar krijgen. Ik schat dat de renners meer dan vier uur op hun fiets zullen afzien.”

Aan mooie landschappen geen gebrek Foto: Raid Evolénard
Aan mooie landschappen geen gebrek Foto: Raid Evolénard

Ook Leuvenaar Frans Claes, Belgisch kampioen XCM 2015 en 2016 die al twee maal aan de Raid Evolénard deelnam, kijkt uit naar de uitdagende race.

“Zo hard ik hier afzie tijdens de beklimmingen, zoveel geniet ik van de afdalingen en het uitzicht. Het parcours is met een veelvoud van uitdagende singletrails dan ook een buitenbeentje in het Zwitserse marathoncircuit”, wist de speerpunt van het Square Group MTB Team te vertellen.

Het damesparcours zal nauwelijks minder veeleisend zijn. Zij rijden zo’n zeventig kilometer en beklimmen iets meer dan 3.400 hoogtemeters. De masters hebben recht op een lichtere versie met “slechts” 65 km voor iets minder dan 3.000 meters hoogteverschil. De inschrijvingen voor de open categorieën zijn gestart op woensdag 16 december. De categorieën met een licentie kunnen zich later inschrijven. Meer info op www.raidevolenard.ch

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *