logo Casalina

Duo van basketclub Asse-Ternat wil vrouwelijk basketbal populairder maken

Duo van basketclub Asse-Ternat wil vrouwelijk basketbal populairder maken
Coopman (l) en Bries in beeld bij Sport Vlaanderen

Vlaams minister van Sport Ben Weyts en de Vlaamse Sportfederatie hebben onlangs dertien ‘Jonge Leeuwen’ voorgesteld in de Gentse Ghelamco Arena. Dat zijn jongeren tussen 16 en 25 die de komende maanden met steun van (ex-)topatleten en sportexperten ideeën uitwerken om verschillende grote maatschappelijke uitdagingen van de Vlaamse sportclubs en -federaties aan te pakken. Twee van de jongeren zijn Julie Bries(16) uit Halle en Hayley Coopman (17) uit Oostende, van basketclub Asse-Ternat. Zij werken aan een project om meisjesbasketbal populairder te maken.

Dat vrouwenbasket maar een fractie aandacht krijgt tegenover de mannelijke collega’s is duidelijk.

“Er heerste een beetje taboe over meisjesbasketbal, wij zouden dat graag de wereld uithelpen. De prestaties van de Belgian Cats op de Olympische Spelen betekenden wel een stap vooruit, maar dat is nog niet genoeg om ons basketbal meer in de kijker te krijgen”, opende Coopman. “De mannen komen op televisie, daar bestaan bij ons weinig vooruitzichten over. De kijktijd voor de basketbalsters heeft ook een enorm laag tarief in budgetten. Het idee zou zijn om na uitzending van de matchen van de Belgian Cats we stapsgewijs gaan naar het vertonen van competitiematchen of een bekerfinale. Het zou leuk zijn moesten er daarna interviews volgen. We zijn momenteel bezig met stappen te zetten en we zijn met clubs in dialoog , kortom we brengen alles in orde voor wat nog komen moet.”

Het engagement blijft niet beperkt tot basketclub Asse-Ternat.

“Buiten Asse-Ternat reikten we de hand al uit naar andere verenigingen zoals Basket Lummen. We willen de meisjes die commentaar kregen omdat ze basket spelen met ons meekrijgen, dat moet eruit. We zien het groter als enkel onze club en hopen dat er zoveel mogelijk betrokkenen overstag gaan.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *