logo Casalina

Driemaal goud voor Belgische jeugdklimmers op Europese Jeugdbeker Lead en Speed in Puurs

Driemaal goud voor Belgische jeugdklimmers op Europese Jeugdbeker Lead en Speed in Puurs
European Youth Cup ©Thibaut Debelle

Goud, goud en nog eens goud! De Belgische jeugdatleten leverden topprestaties af tijdens de IFSC European Youth Cup Lead en Speed in Klimax Puurs-Sint-Amands. Hannes Van Duysen uit Vinderhoute, Ties Vancraeynest uit Buggenhout en Lucie Watillon uit Namen gingen er binnen hun leeftijdscategorie aan de haal met drie gouden medailles in de discipline Leadklimmen. Het Belgian Climbing Team kon zich geen betere resultaten wensen voor deze unieke wedstrijd.

Op Europese Jeugdbeker Lead en Speed in klimzaal Klimax in Puurs namen 24 Belgische jeugdatleten en 196 Europese topklimmers het tegen elkaar op. Dit om zo hoog mogelijk te klimmen in zo’n kort mogelijke tijd. Een overhangende klimmuur met een hoogte van twintig meter vormde het impressionante speelveld voor de Lead. Daarin wist het trio de Europese competitie te overtreffen.

Voor het wedstrijdgedeelte Speedklimmen werd voor het eerst de gloednieuwe, 17 meter hoge klimmuur in gebruik genomen. De Italiaanse klimmer Marco Rontini overbrugde deze overhellende klimwand in een topsnelheid van 6,49 seconden. Bovendien was de IFSC European Youth Cup Lead en Speed daarmee de eerste continentale jeugdwedstrijd Speedklimmen in België.

Hannes Van Duysen vervolledigt met zijn overwinning een trio van medailles. Eerder dit jaar scoorde hij zilver op het Europese Jeugdkampioenschap in het Russische Perm en brons op de Europese Jeugdbeker in het Oostenrijkse Graz. Ook voor de achttienjarige Ties Vancraeynest uit Buggenhout was het een speciale wedstrijd, zijn overwinning is zijn eerste gouden medaille in een Europese Jeugdbekerwedstrijd.

Meer van de klimsport zal er te bewonderen vallen tijdens de Olympische Spelen in Tokio, namelijk op Op 3, 4, 5 en 6 augustus.

Daar zullen de disciplines Speed, Boulder en Lead samen één splinternieuw Olympisch discipline vormen. Elk deeldiscipline kenmerkt zich daarbij met een eigen kliminfrastructuur en vereist een aparte aanpak van de sporter. Sportklimmen zal er zo haar debuut maken, net als honkbal-softbal, karate, skateboarden en surfen.

De live uitzending van de wedstrijd kan je herbekijken via Youtube. Topklimmers Chloé Caulier en Loïc Timmermans hebben de uitzending van commentaar voorzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *