logo Casalina

Alpinistenkoppel verzamelt op Pakistaanse klimexpeditie 7.800 euro aan schoolspullen en kledij voor …

Alpinistenkoppel verzamelt op Pakistaanse klimexpeditie 7.800 euro aan schoolspullen en kledij voor …
Sofie Lenaerts en Stef Maginelle in volle glorie op een besneeuwde Pakistaanse bergketen

Sofie Lenaerts en haar partner Stef Maginelle uit Kampenhout zijn voorbije dag, samen met hun collega alpinisten, opnieuw in België aangekomen na een uiterst succesvolle klimexpeditie in Pakistan. Sofie en Stef zijn zeker geen onbekenden in de wereld van de alpinisten. Naast hun opmerkelijke sportieve prestaties wisten beiden, op enkele weken voor de start van hun reis ruim €7.800 euro op te halen. Geld waarmee de groep op het einde van hun expeditie (winter)kleding en schoolmateriaal kochten en schonken aan de kinderen van Askole.

Dit dorpje, dat het startpunt vormt voor haast alle expedities in de regio, ligt extreem geïsoleerd en de lokale bevolking behoort tot de armste ter wereld. Een situatie die met het uitbreken van de Coronacrisis en het wegblijven van klimmers nog erger is geworden. Zo is er maar één school met negen leerkrachten voor 307 kinderen!

“Vorig jaar waren we al eens in de regio en hebben we bij vertrekt uit Askole heel wat van onze persoonlijke spullen weggegeven. Daarom hebben we besloten om voor deze reis een heuse inzamelactie op te starten. Op enkele weken tijd ontvingen we ruim €7.800 euro aan giften waarmee we, eens aangekomen in Pakistan, schoolspullen zoals schriften, potloden, pennen, schoolborden maar ook warme kinderkleding konden kopen. De overhandiging van al deze spullen was een emotioneel moment voor de hele groep,” aldus Sofie Lenaerts. Voor deze actie werkte ze samen met de bekende Roemeense klimmer Alex Găvan en zijn foundation die de logistieke steun gaf, om dit alles gerealiseerd te krijgen.

De kinderen in hun school in Askole
De kinderen in hun school in Askole

Sofie is de eerste en voorlopig enige vrouw in de Benelux die de Seven Summits, de hoogste bergtop van elk continent, wist te beklimmen en die in het dagelijkse leven ook het gezicht is van het programma Kijk Uit. Stef heeft op zijn beurt ook heel wat van ‘s werelds hoogste toppen bedwongen, waaronder Mount Everest. Tijdens deze expeditie wisten Sofie en Stef de (voor)top te beklimmen van de berg Broad Peak. Goed voor een hoogte van 8.035 meter en dat zonder hulp van zuurstof! Wouter Noterman en Luc Beirinckx gingen vlot mee tot 7.500 meter. Ook hun collega Niels Jespers zette een opmerkelijke prestatie neer met de beklimming van de mythische K2.

Via de website van Sofie en haar sociale media kan je meer informatie vinden van de afgelopen expeditie en op de hoogte blijven van al haar toekomstige projecten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *