logo Casalina

Belgische topklimmers trappen het nieuwe wedstrijdseizoen af op Belgian Boulder Championship 2022

Belgische topklimmers trappen het nieuwe wedstrijdseizoen af op Belgian Boulder Championship 2022
Sportklimmer Hannes Van Duysen © Jan Virt/IFSC.

Op zaterdag 19 februari nemen 43 atleten het tegen elkaar op in het Belgian Boulder Championship 2022 in de Blackbox Boulder in Kortrijk. Deze titelstrijd is vrij toegankelijk voor toeschouwers. Veertien Vlaamse en achtentwintig Waalse competitieklimmers zullen er uitgedaagd worden in de meest explosieve discipline van de klimsport met een apart klassement voor mannen en vrouwen.

Hannes Van Duysen (17 jaar, Vinderhoute) is één van de topfavorieten van deze wedstrijd. In 2021 werd hij de eerste Vlaamse Wereldkampioen Boulder in categorie Juniors. Bij de vrouwen mag Chloé Caulier (25 jaar, Henegouwen) zich bij de favorieten rekenen, zij kwam in 2021 enorm sterk uit tijdens de kwalificaties voor de Olympische Spelen. Ze miste de eindmeet op het nippertje, maar won internationaal veel lof met haar klimkunsten en impressionante biceps.

Ook Nicolas Collin (23 jaar, Brussel) en Ties Vancraeynest (18 jaar, Buggenhout) bemachtigden het voorbije jaar een gouden medaille op internationaal niveau en maken in deze wedstrijd een goede kans op goud.

Benieuwd hoe ze het ervan afbrengen? Spring zaterdag 19 februari gerust eens binnen in Blackbox Boulder op de Engelse Wandeling 2 in Kortrijk. De finale is voorzien om 19.15 uur. De wedstrijd is vrij toegankelijk voor publiek. Verder kan je de hoogtepunten ook volgen via de social media van het Belgian Climbing Team op Instagram of Facebook.

Chloe-Caulier-©Jan-Virt-IFSC-World-Championships-2021-in-Moscow-RUS
Moscow (RUS), 17 September 2021: Caulier Chloe of Belgium competes in the Women’s boulder qualification during the 2021 IFSC Paraclimbing World Championships in Moscow (RUS).
© Jan Virt / IFSC.

Over de wedstrijd zelf …

Het Belgisch Boulder Kampioenschap begint met een kwalificatieronde bestaande uit vijf ‘boulderproblemen’. Elke atleet krijgt per boulder vijf minuten om deze op te lossen, waarna ze meteen terug in isolatie gaan. Op die manier ziet de atleet niet hoe de tegenstanders het ervan afbrengen en wint hij/zij geen voorkennis over de oplossing van het boulderprobleem.

De zes atleten die het best uitkomen in de kwalificaties stoten door naar de finale. Daar krijgen ze opnieuw vier boulders voorgeschoteld. Zowel de kwalificaties als de finales vinden gelijktijdig plaats voor de mannen en de vrouwen. Je zal dus steeds voor twee atleten tegelijkertijd kunnen supporteren. De klimmer die erin slaagt om zoveel mogelijk routes uit te klimmen in zo min mogelijk pogingen wint de wedstrijd.

Coronamaatregelen

De wedstrijd is vrij toegankelijk voor publiek. Zoals de coronamaatregelen voorschrijven, vraagt de organisatie om steeds een mondmasker te dragen. Enkel bij een eet- en drankgelegenheid kan dit kort afgenomen worden. Aan de ingang zal er ook gevraagd worden naar het CST.

Timing wedstrijd

12.30 uur Gym open voor publiek
13.30 uur Start kwalificaties
16.05 uur Einde kwalificaties
19 uur Observatie Finale routes
19.15 uur Start Finale (mannen & vrouwen)
20.45 uur Einde Finale
21 uur Podium & Medailles

Foto’s
Klik hier – De foto’s en resultaten van de wedstrijd komen hier op 20/2/2022 online.

Boulderen: kort en krachtig

Bij klimmen denk je misschien aan een touw, een klimgordel en adembenemende hoogtes, maar dat is bij boulderen nét niet het geval. Anders dan bij lengteklimmen zijn de boulderwanden een stuk lager, en gaan ze maximaal tot vijf meter hoog. Een gordel en touw zijn hier dus overbodig. Als je valt, dan ligt er onderaan de klimmuur een dikke valmat om je op te vangen. Omdat de routes korter zijn, wordt de intensiteit van de bewegingen opgedreven. Er komt veel kracht, vormspanning en vindingrijkheid van de sporter bij kijken. Best pittig dus. Spektakel en sensatie verzekerd!

Klimmen, een Olympische Sport

Op de Olympische Spelen van 2021 kreeg je al een voorsmaakje van deze relatief nieuwe sport. Daar maakte sportklimmen haar debuut in een gecombineerd format bestaande uit drie disciplines: Lead, Boulder en Speed. Deze combinatie bleek voor de meeste olympiërs geen evidentie te zijn, met interessante podia als resultaat. Toch was het debuut duidelijk een succes. In 2024 zal sportklimmen opnieuw op het Olympisch toneel verschijnen tijdens de Spelen in Parijs. Ditmaal voorziet de organisatie een extra set medailles voor de speedklimmers. De disciplines Boulder en Lead worden nog steeds samengenomen, maar die combinatie ligt als iets meer voor de hand. De Belgische topklimmers weten alvast waarnaartoe te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *