logo Casalina

Goud voor Nicolas Collin, knappe prestaties van Chloé Caulier en Hannes van Duysen op Wereldspelen

Goud voor Nicolas Collin, knappe prestaties van Chloé Caulier en Hannes van Duysen op Wereldspelen
Nicolas Collin ©Daniel Gajda Photography

Op de elfde editie van de World Games in Birmingham (USA) vond het voorbije weekend, in de categorie ‘trend sports’, de wedstrijd sportklimmen plaats. Verdeeld over drie disciplines namen er zo’n zeventig klimmers het tegen elkaar op, in de hoop één van de achttien medailles te bemachtigen.

De wedstrijd vond plaats in open lucht, op een klimstructuur niet ver van de Sloss Furnaces en de Universiteit van Alabama

Onder de geselecteerden bevinden zich drie Belgen, die lang naar dit moment toegetraind hebben: Hannes van Duysen (17, Vinderhoute), Chloé Caulier (25, Masnuy-Saint-Pierre) en Nicolas Collin (24, Brussel). Zij werden vergezeld door hun coach Liselotte De Bruyn.

Volgens de originele planning namen ze elk aan één discipline deel, maar na problemen bij andere geselecteerde klimmers met blessures en visa, werden Chloé en Nicolas uitgenodigd om in de lead- én boulderdiscipline deel te nemen.

Nicolas Collin, die oorspronkelijk enkel voor de lead-wedstrijd geselecteerd was, haalt in de boulder in de kwalificaties de plaats zes en stoot daarmee nipt door naar de finale. Daar moet hij het zien op te nemen tegen geduchte tegenstanders als Kokoro Fujii (29, Tokyo) en publieksfavoriet Yoshiyuki Ogata (24, Tokyo), die eerder goud won op de World Games in 2017. Nicolas Collin kwam verbazend sterk uit de hoek en greep als underdog zowaar de eerste plaats!

Voor de vier finaleboulders had Nicolas in totaal slechts zes pogingen nodig. Daarmee wint hij de vierde gouden medaille voor Team België op de World Games en de achtste overall op dit moment.

Podium Boulder Heren TWG 2022 ©Daniel Gajda Photography
Podium Boulder Heren TWG 2022 ©Daniel Gajda Photography

De Brusselaar was gekomen om te schitteren in de lead-competitie, zijn favoriete discipline, dat deed hij daags nadien met veel plezier. Bij lead wint degene die de hoogste greep weet te behalen, en Nicoals behaalde daar de derde plaats in de kwalificaties. Dat was deze keer ruim voldoende voor een plaats in de finale. Daar komt hij aan beweging 24 van de klimmuur los, net zoals twee andere klimmers. Zij klommen echter sneller en verwezen Collin zo naar de zesde plaats.

Ook in het verleden toonde Nicolas zijn veelzijdigheid in zowel de lead als boulderdiscipline, zoals op de Europese kampioenschappen in Moskou in 2020 (2e in lead, 5e in boulder en 13e in speed). Dat belooft voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024, waar sportklimmen voor de tweede keer deel van uitmaakt.

Hannes Van Duysen, die in 2021 nog de wereldtitel in boulder haalde in de categorie jeugd A, nam eveneens deel in de discipline boulder

Daar klimt hij zich naar een sterke zevende plaats in de kwalificaties en miste zo de finale op de valreep. Eén plaats na Nicolas Collin. Zijn zevende plaats kwam er na een knappe prestatie, waarbij hij als enige klimmer telkens van de eerste poging de zone wist te halen. Niet slecht voor deze zeventienjarige klimmer.

Chloé Caulier eindigde met een mooie achtste plaats in de discipline boulder

Ze kon, ter verrassing, ook in de discipline lead deelnemen. Daar nam ze andermaal de achtste plaats in de kwalificaties in en later ook in de finale.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *