logo Casalina

Opnieuw Keerbergse Gympies-gymnaste op Europees kampioenschap artistieke gymnastiek

Opnieuw Keerbergse Gympies-gymnaste op Europees kampioenschap artistieke gymnastiek
Gymnaste Sien Ghekiere in actie

Sien Ghekiere (14) uit Tremelo zal ons land vertegenwoordigen bij de Junioren op het Europees Kampioenschap Artistieke Gymnastiek in Rimini. Sien is lid van turnkring De Gympies in Keerbergen. Dankzij haar selectie is De Gympies Keerbergen opnieuw vertegenwoordigd op het EK, nu Olympiër Lisa Vaelen om medische redenen verstek moet laten gaan.

Sien Ghekiere zette haar eerste stappen in de gymnastiek bij de Gympies Keerbergen toen ze 3 jaar was. Sindsdien is ze onafgebroken lid van die club. Ze loopt school in het Atheneum in Keerbergen, waar ze het derde jaar Natuurwetenschappen-Talen volgt. Sien traint wekelijks 27 uren. Dankzij de faciliteiten die de school haar geeft, kan ze drie keer per week overdag trainen.

Sien verdiende haar selectie voor het EK tijdens twee testen, op 9 april in Gent en op 12 april in Mons. Aan de hand van die testen werden, zowel voor de junioren als de senioren, de vijf beste gymnasten van België gekozen. De Belgische delegatie bestaat dus uit 10 gymnasten (5 junioren en 5 senioren). Ze worden elk begeleid door hun persoonlijke coach.

Aan het EK nemen 39 landen deel, met in totaal 128 junioren en 157 senioren. Bij de senioren is nog een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs te verdienen. De selectie van Sien Ghekiere kwam zeker niet onverwacht, gezien de prima resultaten die ze neerzette op de vier internationale wedstrijden die ze turnde. Op elke wedstrijd (de eigen Gympies GymnovaCup en de wedstrijden in Stuttgart, Luxemburg en Porto) behaalde ze finaleplaatsen én medailles. In Porto, waar ze het opnam tegen gymnasten uit 10 landen waaronder de Gym-grootmachten Brazilië en Canada, werd ze tweede in de allround competitie en turnde ze drie finales, die haar twee medailles opleverden: zilver op de balk en zilver aan de brug.

“De resultaten op de internationale wedstrijden hebben dan wel geen rechtstreekse invloed op de selectie voor het EK, maar het zijn wel de leukste wedstrijden die de gymnasten veel ervaring bijbrengen en hen bovendien de kans geven om zich te tonen op het internationale toneel,” aldus coach Geert Verstreken, die een sterke coördinatie, veel verstand en focus op het juiste moment als de grootste kwaliteiten van Sien omschrijft.

Sien Ghekiere en trainer Geert Verstreken
Sien Ghekiere en trainer Geert Verstreken

Sien zal op het EK aan de vier toestellen uitkomen: sprong, brug, balk en grond. De brug is haar lievelingstoestel. Haar grote bescheidenheid verhindert haar om een
prognose te maken, maar volgens haar coach behoren finales op de brug en de balk tot de mogelijkheden. Een medaille aan de brug zou bovendien een mooie beloning zijn. Sien blijft met haar twee voeten op de grond: “Genieten van deze unieke wedstrijd is het belangrijkste. We zien op de dag zelf wel wat er uit de bus komt.” Ook wat betreft haar verdere toekomstdromen houdt ze zich op de vlakte. Verstreken wil haar alvast klaarstomen voor de Spelen van 2028 in Los Angeles.

De Belgische delegatie reist op 28 april af naar Rimini. De kwalificatiewedstrijd vindt plaats op 3 mei, de eventuele finales op 5 mei.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *