logo Casalina

Goud en vijf finaleplaatsen voor TK Werchter in Valencia

Goud en vijf finaleplaatsen voor TK Werchter in Valencia
Aliya Nassir en Zoë Bynens met hun gouden medaille Credits: DIAC

Alle teams van TK Werchter uit het A-niveau namen onlangs deel aan de Dinamic International Acro Competition (DIAC) in Valencia in Spanje. Voor TK Werchter was dit de tweede internationale wedstrijd van het seizoen 2023-2024. De Belgische clubs waren goed vertegenwoordigd in Valencia. Daarnaast kon de organisatie rekenen op clubs uit 9 verschillende Europese landen, goed voor ruim 200 deelnemende teams en een sterk deelnemersveld in alle categorieën.

Kwalificaties

Bij de 11-16 jarige meisjesparen kwamen 18 teams in actie. Aliya Nassir en Zoë Bynens verdedigden in deze reeks de Werchterse kleuren. Na hun mooi gebrachte balansoefening was er enige verwarring bij de jury over de technische correctheid van een geturnd element. Met een score van 26.000 punten sloten Aliya en Zoë de eerste kwalificatiedag toch nog af op de zesde plek. ’s Anderendaags lieten ze met hun tempo-oefening de tweede hoogste score noteren. De optelsom van beide scores leverde hun een derde plek op bij het einde van de kwalificaties. Méér dan goed voor een plek in de finales, waaraan de 12 beste teams uit de kwalificaties mochten aantreden.

Bij de trio’s in dezelfde leeftijdscategorie moesten Nina Hagenmeyer, Nel De Wit en Janne Janssens de handschoen opnemen tegen niet minder dan 29 teams. Ook hier was er enkel voor de 12 beste teams een plekje weggelegd in de finale. In hun tempo-oefening moesten Nina, Nel en Janne nog een jammer strafpunt slikken, maar in hun balansoefening de volgende dag toonden ze hun veerkracht en lieten ze met 25.500 punten hun hoogste score van dit seizoen optekenen. De top 12 lag op dat moment echter al buiten bereik, maar door deze mooie afsluiter konden ze toch tevreden op hun tornooi terugblikken.

Nina Hagenmeyer, Nel De Wit en Janne Janssens Credits: DIAC
Nina Hagenmeyer, Nel De Wit en Janne Janssens Credits: DIAC

Bij de 12-18 jarige trio’s was de concurrentie zo mogelijk nog groter met maar liefst 33 teams en weerom slechts 12 tickets voor de finale. Het beloofde voor aanvang een bikkelharde strijd te worden. Maar de drie teams van TK Werchter lieten zien wat ze waard waren. Op de eerste kwalificatiedag mochten Orphée De Bock, Mila De Wit en Anna De Schryver voor Werchter de spits afbijten bij de balansoefeningen. Zij legden de lat meteen hoog met een score van 27.140 punten. Lange tijd stonden ze met deze score in de top drie.

Orphée De Bock, Mila De Wit en Anna De Schryver - balansoefening Credits: DIAC
Orphée De Bock, Mila De Wit en Anna De Schryver – balansoefening Credits: DIAC

Enkel aan het einde werden ze nog voorgegaan door twee trio’s, waaronder clubgenoten Maité De Ridder, Louise Janssens en Fien Voet die met 27.640 punten een half puntje hoger scoorden en zo de tweede plaats inpalmden.

Maité De Ridder, Louise Janssens en Fien Voet - balansoefening Credtis: DIAC
Maité De Ridder, Louise Janssens en Fien Voet – balansoefening Credtis: DIAC

En ook Barbara Krukowska, Olivia Jehoul en Yasmine Bwirire verzekerden zich op de eerste kwalificatiedag met 26.360 punten van een goede uitgangspositie voor een finaleticket. De tweede spannende kwalificatiedag bracht bevestiging. Met degelijke tempo-oefeningen konden de trio’s zich alle drie voor de finale plaatsen met uitgangsposities op plekken 2, 9 en 11. Een prachtige prestatie en een extra boost voor de team spirit!

Olivia Jehoul, Barbara Krukowska, Yasmine Bwirire en coach Bram Röttger Credits: DIAC
Olivia Jehoul, Barbara Krukowska, Yasmine Bwirire en coach Bram Röttger Credits: DIAC

Nog in de categorie 12-18 jaar dwong meisjespaar Nyota Olefs en Maïté De Bock op de eerste dag de vijfde plaats af met hun tempo-oefening op een muziekmedley van powergirls Marilyn Monroe, Madonna en Beyoncé. En dat Nyote en Maïté zelf ook over de nodige ‘power’ beschikken, toonden ze de volgende dag met hun hoogste balansscore van dit seizoen: 26.220 punten. De som van deze mooie scores was ruim voldoende voor een plek in de finale.

Met vijf finaleplaatsen keek TK Werchter hoopvol naar de finaledag uit

Op zaterdag was de eerste finale voorbehouden voor de jongste categerie van het A-niveau. De zenuwen van de TK Werchtercoaches en supporters werden op de proef gesteld want meisjespaar Aliya Nassir en Zoë Bynens kwam pas als laatste team van de reeks in actie. Maar zoals het spreekwoord “de laatsten zullen de eersten zijn” het zegt, zetten Aliya en Zoë een knalprestatie neer en haalden de DIAC titel binnen bij de 11-16 jarigen. Tijdens de podiumceremonie blonken ze van trots met hun gouden medaille.

Voor de coaches was er weinig tijd om te genieten van dit mooie resultaat. Zij richtten zich onmiddellijk op de vier teams die in de categorie 12-18 jaar moesten aantreden. Het trio Barbara Krukowska, Olivia Jehoul en Yasmine Bwirire moesten door lottrekking als eerste team hun combined oefening brengen. Door een tijdsfout en enkele technische foutjes lag hun score wat lager dan in de kwalificaties. Zij evenaarden hun kwalificatiepositie en sloten het tornooi op de elfde plaats af. Ook voor Maité De Ridder, Louise Janssens en Fien Voet lag de technische score wat lager dan in de kwalificaties, maar ze eindigden toch nog op een fantastische vierde plaats en kwamen bovendien slecths 0.200 punten tekort voor een plek op het podium. Orphée De Bock, Mila De Wit en Anna De Schryver konden met een score van 26.150 punten een plaatsje opschuiven in de finale. Zij verlieten Valencia met een mooie achtste plaats. Meisjespaar Nyota Olefs en Maïté De Bock tenslotte eindigden na een lange dag vol spanning op een elfde plaats.

Nyota Olefs en Maïté De Bock Credtis: DIAC
Nyota Olefs en Maïté De Bock Credtis: DIAC

TK Werchter kijkt moe maar voldaan terug op haar eerste deelname aan dit internationale toernooi in Valencia. De gymnasten schitterden op de mat voor jury en publiek, maar in de achtergrond mag het dagelijkse harde werk en de onaflatende steun van de TK Werchtercoaches zeker niet vergeten worden. Ons diepste respect voor Bram Röttger, Luka Struye, Jonas Anthoon, Simon De Wever, Ymaima Paelinck en Gilles Saliën.

Op naar de Vlaamse Kampioenschappen A-niveau op 27 en 28 april in Mariakerke, nabij Gent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *