logo Casalina

Eddy Potums geniet van vele sporten, maar moet bekomen van 38 van zijn duiven die sneuvelden

Eddy Potums geniet van vele sporten, maar moet bekomen van 38 van zijn duiven die sneuvelden
Eddy Potums laat zien hoe de marter binnenraakte

De duivensport beleeft beroerde tijden als gevolg van marters. Sportliefhebber Eddy Potums (73) woont op het driegemeentenpunt van Boortmeerbeek, Haacht en Kampenhout verloor bij een woeste aanval van een marter 38 duiven. Hij speelt al meer dan dertig jaar met de duiven, maar is ook een gekend figuur in het provinciale voetbal, de koers- en veldritwereld.

De voorbije seizoenen was Eddy seingever voor koersen in het Kampenhoutse zoals de profkoers de Primus Classic Impanis-Van Petegem. Tijdens de winter staat hij aan de aankomst om ervoor te zorgen dat de veldrijders kunnen aankomen in de Ravestein Parkcross in Hever, of hij dat dit seizoen zal doen zal afhangen van zijn gezondheid. Voorts speelde Eddy tot enkele jaren terug biljart met zijn zoon Kurt. Hij volgde de carrière van Kurt bij Lozenhoek Keerbergen, maar is nu zeer regelmatig te zien bij Sparta Haacht Statie. Zijn schoondochter Kelly speelt er bij de eerste vrouwenploeg in derde provinciale.

De duivensport was een elatief late roeping voor Eddy. Hij begon rond zijn veertigste, ongeveer begin jaren negentig met de duivensport.

“Er stond al een duivenkot in de tuin toen ik ermee begon. Ongeveer twintig jaar geleden kwam er een groter exemplaar. Ik vloog nooit ver met mijn duiven zoals Barcelona, al te grote wedstrijden vloog ik er nog niet mee. Ik nam enkele  jaren geleden al eens deel aan een wedstrijd in Bourges, ten zuiden van Parijs”, opende Potums.

Eddy Potums en enkele duiven die de aanval overleefden
Eddy Potums en enkele duiven die de aanval overleefden

“Het waren enorm beloftevolle dieren die werden doodgebeten. Mijn vrouw had het eerst gezien, ze was komen kijken en trof een slagveld aan, ze was onder de indruk. Zij ziet die diertjes ook enorm graag. De marter raakte onder het dak via een verluchtingsruimte de duiventil in. Ik kon niet geloven wat ik zag, er lag ook veel bloed. Ik begrijp dat niet dat een dier die duiven doodbijt en er zelfs niets van eet. Wat voor nut heeft dat nu? Die duiven waren als kinderen voor mij. Je kan niets tegen die dekselse marters uitrichten omdat het een beschermde diersoort is. Ik zal gaasdraad aan de binnenkant van het dak aanbrengen, zodat dit niet meer kan gebeuren. Hopelijk is dat voldoende.”

Potums houdt iets meer dan 25 duiven over na de nachtelijke aanval.

“Ik moet opnieuw van nul beginnen. Mijn duivenseizoen is over en dieren tot competitie trainen duurt minstens een half jaar, daar is het nu te laat voor. Twee jaar geleden waren mijn duiven ziek en kreeg ik twintig duiven van een man uit Herent, een enorme geste. Daarop kon ik beginnen bouwen en wou ik deze diertjes competitieklaar maken. Ik heb nu nog maar een handvol jonge duiven, driekwart van de doodgebeten duiven waren erg jong. Een goede vriend uit Boortmeerbeek heeft me ondertussen drie duiven geschonken, dat deed deugd. Nu even bekomen van wat er gebeurde, binnenkort zullen de koers en het voetbal me wel afleiding brengen.”

Eddy Potums aan zijn duiventil
Eddy Potums aan zijn duiventil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *