logo Casalina

Young Cycling Talent Demer en Dijle tellen met 123 renners af naar een hopelijk normaal wielerseizoen

Young Cycling Talent Demer en Dijle tellen met 123 renners af naar een hopelijk normaal wielerseizoen
Grote groepstrainingen zitten er voor het YCT Demer en Dijle en vele anderen even niet in

Het Young Cycling Talent Demer en Dijle uit Tremelo organiseert normaal gezien rond deze periode zijn jaarlijkse ploegvoorstelling in Begijnendijk, door het welgekende coronafenomeen blijft dit uit. Het wielerteam duikt met meer dan 120, voornamelijk jeugdige renners, het nieuwe wielerseizoen in. Ze schreven hun jeugdreeksen in voor alle interclubs, rondes en manches van grote koersen maar moeten afwachten als gevolg van de grote coronawolk die boven de samenleving hangt.

De blauw-zwarten zijn momenteel met 123 en bestaan uit vijftien miniemen, 34 aspiranten, 22 nieuwelingen, 17 junioren, 33 beloften en elites z/c en twee masters. Daarbuiten tellen ze 32 medewerkers, waarvan vier er een opleiding tot trainer volgen, die de boel draaiend houden.

“We zijn met onze jeugdteams al beginnen trainen in bubbels, we schreven ons ook al in voor alle mogelijke wedstrijden. Voor onze iets oudere renners schreven we ons in voor de Ronde van Vlaams-Brabant. In deze onvoorspelbare periode is het moeilijk peilen waar onze renners precies naartoe leven”, stelt ploegleider Kris Van Meldert. “Het is niet al te makkelijk om die trainingen op woensdag en zaterdag te bolwerken. Per bubbel van tien heb je al een begeleider en een volgwagen nodig, het behelst soms een stevige logistieke operatie”, wist secretaris Tony Smets.

Voor de jongsten, de miniemen en aspiranten, organiseert YCT Demer en Dijle traditioneel een koers op 1 mei en dit in Betekom. “Het komt erop aan hen fietsvaardigheden bij te brengen en ze stapsgewijs te leren koersen. Kleine oefeningen worden gaandeweg in het trainingsprogramma geïntroduceerd”, klonk het.

Nieuwelingen- en juniorenkoersen zouden door de vele ingeschrevenen gesplitst kunnen worden?

De nieuwelingen rijden een breed programma en zijn ingeschreven voor de Beker van België, de wedstrijden van Vermarc Sport, de Triptyque Ardennais en de twee-driedaagse Ster van Zuid-Limburg. De junioren rijden vele interclubs, of hun club zoals de voorbije jaren een juniorenrace organiseert in Betekom, dat is voorlopig koffiedik kijken. “De vrees wordt met de tijd groter dat de nieuwelingen en junioren pas vanaf begin mei zouden mogen koersen. In deze periode wordt het verschil tussen onze competitieve en recreatieve renners trouwens zo goed als verwaarloosbaar. De kinderen zijn even van thuis weg, dat fietsen doet deugd en de motivatie is opnieuw groot, deels door het goede weer. Het is moeilijk voor de jeugd om goed te trainen. Je hebt sowieso je basisconditie nodig, maar je moet ook ontwikkelen om mee te kunnen in de koers. Zoals het nu evolueert, zijn er per koers hopen meer renners ingeschreven dan dat er maximaal toegelaten is. Eventueel moeten organisatoren er over nadenken om bijvoorbeeld hun nieuwelingenkoers in twee te splitsen zodat je er ééntje hebt om 13 uur en een andere om 16 uur. Hopelijk komt de creativiteit boven bij organisaties en gemeentes om dit toe te staan zodat de jeugd kansen krijgt om zich te ontwikkelen. Qua creatief denken moesten wij als ploeg ook anders handelen door de beperkingen en opsplitsingen. Het is nu misschien wel al even een hele poos zonder koers, maar het is harder werken dat in een periode met wedstrijden”, wist Smets.

“De beloften en elites z/c richten hun pijlen op de Rondes van Namen en Vlaams-Brabant en moeten in staat zijn links of rechts een puike ereplaats weg te kapen. Op het einde van de zomervakantie wordt er normaal gezien een juniorenrace en een wedstrijd voor elites z/c en beloften door het team georganiseerd in Tremelo in samenwerking met de gemeente. Deze werden vorig seizoen afgelast door corona, hopelijk komt het dit jaar niet zo ver”, wist ploegleider Kris Van Meldert die als fietsenmaker in de Niels Albert Bike Store actief is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *