logo Casalina

Lotto Cycling Cup zoekt zaterdag onverharde wegen op in het Hageland

Lotto Cycling Cup zoekt zaterdag onverharde wegen op in het Hageland
Een sfeerbeeld doorheen gravel

Met Duracell Dwars door het Hageland staat zaterdag de zevende manche van de Lotto Cycling Cup op het programma, een regelmatigheidscriterium met tien karaktervolle eendagskoersen uit de UCI Europe Tour in België en Nederland. Op de onverharde stroken, kasseien en hellingen tussen Aarschot en Diest start Mathieu van der Poel als topfavoriet.

Duracell Dwars Door Het Hageland heeft al sinds begin deze eeuw een plaats op de wielerkalender. Nadat het in 2016 een grondige facelift kreeg, ontwikkelde de wedstrijd zich tot een van de aantrekkelijkste eendagswedstrijden op Belgische bodem. Geïnspireerd door de Strade Bianche werd er gekozen voor een parcours over onverharde wegen. Met succes. Voormalig Ronde van Vlaanderen- en Parijs-Roubaix-winnaar Niki Terpstra schreef de eerste editie van de Ronde van het Hageland new style op zijn naam, een jaar later trad Mathieu van der Poel in zijn voetsporen.

Van der Poel doet zaterdag een gooi naar een tweede triomf in het Hageland. Het wordt zijn eerste wedstrijd sinds zijn zege in Parijs-Roubaix op 9 april. Alpecin-Deceuninck komt met een bijzonder sterke formatie aan de start, want van der Poel zal kunnen rekenen op de steun van onder meer Dries De Bondt en Timo Kielich, die enkele weken geleden respectievelijk eerste en tweede werden in de Antwerp Port Epic, de vijfde manche van de Lotto Cycling Cup, die over onverharde wegen en kasseistroken in de polders ten noorden van Antwerpen trok. Ook Gianni Vermeersch, vorig jaar tweede in Duracell Dwars Door Het Hageland, zit in de selectie van Alpecin-Deceuninck.

Met Rasmus Tiller (Uno-X), de Noor was de beste in 2021, komt er naast van der Poel nog een tweede ex-winnaar aan de start in Aarschot. Zijn land- en ploeggenoot Alexander Kristoff kan zich zaterdag voor het eerst op de erelijst zetten. Andere renners om in het oog te houden zijn onder andere Yves Lampaert (Soudal-Quick Step), Florian Vermeersch (Lotto Dstny), Frederik Frison (Lotto Dstny), Sep Vanmarcke (Israel-Premier Tech), Taco van der Hoorn (Intermarché-Circus-Wanty) en Hugo Hofstetter (Arkea-Samsic).

De vrouwen zijn zaterdag aan hun derde editie van Elmos Dwars Door Het Hageland toe. Wie wordt de opvolgster van Chantal van den Broek-Blaak (2021) en Ilaria Sanguinetti (2022)? Lotte Kopecky (SD Worx) is de topfavoriete. De winnares van de Ronde van Vlaanderen wordt binnen haar team bijgestaan door onder andere topsprintster Lorena Wiebes. Stevige concurrentie mag Kopecky verwachten van de Canadese Alison Jackson (EF Education), de winnares van Parijs-Roubaix. Ook de Italiaanse ex-wereldkampioene Marta Bastianelli (UAE Team ADQ), de Britse winnares van de Classic Brugge-De Panne Pfeiffer Georgi (DSM) en haar Amerikaanse ploeggenote Megan Jastrab, die tweede werd in Gent-Wevelgem, zijn zonder twijfel kanshebsters.

Het startschot voor de vrouwen weerklinkt zaterdag om 10.45 uur op de Grote Markt van Aarschot, de mannen beginnen eraan om 13 uur. De finish ligt op de Citadel van Diest en wordt omstreeks 14.10 uur voor de vrouwen en om 17.15 uur voor de mannen verwacht. De wedstrijd voor de vrouwen is 122,3 km lang, met 36 km aan onverharde zones en met drie passages over de klim naar de Citadel van Diest. De mannenkoers telt 177 km, met 41 km onverharde wegen en vier passages over de kasseien van de Citadel.

LIVE OP TV

Dwars Door Het Hageland zal zaterdag vanaf 15.10 uur live te volgen zijn op Sporza op de VRT.

KLASSEMENT LOTTO CYCLING CUP

1. Caleb Ewan 30 punten

2. Gerben Thijssen 29

3. Milan Menten 28

4. Timo Kielich 27

5. Timothy Dupont 27

6. Hugo Hofstetter 26

7. Sam Welsford 26

8. Jakub Mareczko 21

9. Giacomo Nizzolo 21

10. Jordi Meeus 16

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *