logo Casalina

Han Devos verovert de leiding in de Beker van België in de Omloop van de Grensstreek

Han Devos verovert de leiding in de Beker van België in de Omloop van de Grensstreek
Han Devos geeft het volle pond voor de eindwinst in de Beker van Belgie Foto: Jo Groenevinger

Elite z/c Han Devos (23) uit Schoonderbuken werd derde in de Omloop van de Grensstreek in het West-Vlaamse Wervik, genoeg om de gele leiderstrui om de schouders te trekken. Met nog twee wedstrijden te gaan in deze Lotto Beker van België ziet het er bijzonder goed uit voor de snelle man van het Urbano Cycling Team.

Devos heeft een voorgeschiedenis met deze Beker van België, in 2018 pakte hij het jongerenklassement en de tweede plaats in het eindklassement.

“Dat was toen ik voor Stageco, ik won toen het jongerenklassement en werd ook tweede in de eindranking. Ik pak nu voor de eerste keer deze gele trui, ik zou die graag tot op het einde houden. Ik droeg deze nooit eerder, dit moment nemen ze me alleszins nooit meer af”, aldus de leider. “In vergelijking met 2018 zijn er niet zoveel manches meer. In tegenstelling tot toen heb je meer open en mooiere wedstrijden die niet allen eindigen in massaspurten. Tegenwoordig zijn die manches meer loterijen in plaats van wedstrijden met een voorspelbaar verloop. De eerste manche, de enige vlakke trouwens, was al cruciaal in Wieze-Lebbeke. Ik werd daar al onmiddellijk tweede, zo deed ik al een goede zaak.”

De wedstrijd in Wervik reed Devos ook al twee jaar geleden.

“Die parcourskennis speelde in mijn voordeel. Ik had in de slotfase de hele tijd de gele trui in het oog. Ik ging hem voorbij met nog vijfhonderd meter af te leggen en zag hem niet meer terug. Bleek dat hij in mijn wiel volgde en er zich nog één renner tussen ons had genesteld, zodat ik gelukkig de gele trui kon overpakken. Aan de meet had ik geen idee hoe het zat, ik moest het gaan vragen. Deze trui is motiverend voor de twee manches in Erezée en in Rochefort, die er nog aankomen.”

Het Belgisch kampioenschap in Bertem van komende zondag is de volgende horde.

“Ik heb geen idee wat er mogelijk zal zijn. Bij de elites zonder contract zijn er velen, minstens twintig, op hoog niveau. Het is moeilijk om daar ééntje uit te pikken. Het is een lastig parcours, ik vermoed dat één van de beklimmingen de doorslag zal geven. Het komt erop aan om de juiste keuze te maken op het juiste moment om daar een prima resultaat te scoren.”

Ook collectief deed het Urbano CT het prima en op die manier staan ze aan de leiding van de Beker van België. Buiten Devos bevolkte nog een andere renner het podium van de groen-wit-oranje brigade met nog een tweede stek voor Jasper Kaesemans, hij veroverde de witte jongerentrui.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *