logo Casalina

Frans Claes net niet op podium in Zwitserland

Leuvense mountainbiker Frans Claes is op een zucht van het podium geëindigd in de UCI World Series Marathon O-Tour in Zwitserland. Het verschil met winnaar Martin Fanger bedroeg amper 24 seconden. Claes lijkt klaar voor het nationaal kampioenschap in La Roche (03/10). Bij de vrouwen ging de overwinning naar de Zwitserse kampioene Ariane Lüthi.

De manche van de UCI World Series Marathon was een van de weinige wedstrijden die ondanks de coronacrisis toch gereden werd. Dat vertaalde zich het voorbije weekend in een uitzonderlijk sterk deelnemersveld. Elke renner wil in het korte mountainbike marathon-seizoen zijn kans op een overwinning vergroten. Leuvenaar Frans Claes van het Square Group MTB Team wist dat hij geen makkelijke dag voor de boeg had.

De O-Tour Bike Marathon in Zwitserland telt zo’n 86 kilometer en meer dan 3.000 hoogtemeters.

De snelle start deed Frans Claes meteen naar adem happen. Na de eerste lange beklimming stond onze landgenoot al op vijftien seconden. “Ik was niet in paniek, ik heb de ervaring om met deze situaties om te gaan. Ik wist perfect wat ik moest doen om dit kloofje te dichten. Na de derde bevoorrading zaten we met zo’n elf renners vooraan”, reageerde hij. Daarna kreeg Claes het moeilijk en viel hij zelfs uit even uit de top tien. “De verschillen waren nog erg klein, dus ik maakte me geen zorgen. Ik ben op eigen tempo aan een inhaalrace begonnen en na de laatste beklimming zat ik opnieuw in vijfde positie. Ik bevond me op een kleine minuut van de kopgroep.”

Het gaf Claes de energie om nog eens vol door te trekken. Samen met Martin Fanger reed hij tot op enkele luttele seconden van de leiders Marc Stutzmann en Urs Huber. Cross country specialist Fanger kon de oversteek naar voren maken. Zo werd het een sprint tussen de drie koplopers waarbij Fanger de sterkste bleek, voor Huber en Stutzmann. De Leuvenaar eindigde als vierde, voor de opkomende Casey South en Sahsa Weber.

“Ik ben zeker tevreden, zeker als je ziet dat ik halfweg nog op de twaalfde positie reed. Uiteindelijk zijn de verschillen erg klein. Volgens mij was dit één van de snelste edities van de O-Tour. Mijn conditie zit goed, al mogen er nog enkele procentjes bij.”

Dat belooft voor het Belgisch kampioenschap in La Roche. De tegenstand is bij deze gewaarschuwd…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *