logo Casalina

Frans Claes met overmacht naar derde Belgische titel mountainbike marathon

Frans Claes met overmacht naar derde Belgische titel mountainbike marathon
Vlnr zilveren Sprengers, kampioen Frans Claes en bronzen Joris Massaer (c) Magic of a Camera

Frans Claes is dit weekend voor de derde keer Belgisch kampioen mountainbike marathon geworden. Door de afwezigheid van titelverdediger Wout Alleman was Claes de topfavoriet in La Roche-en-Ardenne. Met bijna 5 minuten voorsprong bevestigde de Leuvenaar zijn goede vorm. Na 2015 en 2016 mag de mountainbiker nu opnieuw een jaar rondrijden in de tricolore. Bij de vrouwen is Joyce Vanderbeken de nieuwe Belgische kampioene.

Frans Claes (Verhofsté MTB Team) kreeg door afwezigheid van Wout Alleman het startnummer één opgespeld. Het bezorgde de Leuvenaar geen extra druk, integendeel. Claes reed de hele tijd attent en ontspannen in de kopgroep van de race. Enkel Sieben Devalckeneer reed lange tijd voor de leiders uit.

“Ik heb een tijdje niet meer gekoerst in België en dan is het toch even afwachten wie de tegenstanders zijn. Ik kende zeker niet alle renners en daarom had ik me voorgenomen om in het begin te volgen en de kat uit de boom te kijken. Dat is goed gelukt”, wist de winnaar.

Het kantelpunt van het Belgisch kampioenschap was een valpartij bij het ingaan van de derde ronde. Op dat moment reden Frans Claes, Joris Massaer en Simon Grégoire aan de leiding. “We waren alle drie aan elkaar gewaagd. Na een technische afdaling hoorde ik plots een crash en Massaer en Grégoire gingen tegen de vlakte. Met nog 35 kilometer te gaan, had ik een halve minuut voorsprong. Die kloof moest ik zeker behouden en het liefst uitdiepen. Uiteindelijk reed ik met bijna 5 minuten voorsprong over de finish.”

Het Belgisch kampioenschap in La Roch-en-Ardenne was 106 kilometer lang en telde zo’n 3.500 hoogtemeters. Het parcours is geen onbekend terrein. Claes betwistte hier al meerdere  kampioenschappen en ook de Belgian Mountainbike Challenge gaat grotendeels over hetzelfde traject.

“Ik ken hier elke afdaling, elk pad en elke steen die hier ligt. Het is ondertussen een beetje mijn achtertuin geworden.” Het grote verschil met de voorbije jaren is niet zozeer het parcours, dan wel het grote zelfvertrouwen van de Leuvenaar na een zomer met uitstekende resultaten in verschillende Alpenwedstrijden. “Ik had de voorbije weken erg goede benen en vandaag ben ik gespaard gebleven van valpartijen en materiaalpech. Vergeet ook niet dat mijn grootste concurrent, uittredend kampioen Wout Alleman, er niet bij was door ziekte. Maar los daarvan vielen alle puzzelstukjes perfect in op hun plaats. Ik ben 39 jaar dus ik denk dat ik vandaag gewonnen heb op ervaring en op wilskracht.”

Wie met de kersverse winnaar eens wil samenrijden, kan komende zaterdag terecht op de Marathon Maniac. Je kan er zelf een toertocht rijden van 100 kilometer of 136 kilometer, of je vertrekt samen met de Belgische kampioen om 8u30 voor de lange route. Deze groep probeert de marathonafstand in minder dan zes uur af te werken. Start en aankomst liggen in het Provinciaal Domein van Kessel-Lo. En  zowel mountainbikers, e- mountainbikers als gravelbikers zijn welkom. Inschrijven kan tot dinsdag op https://www.sqmtime.com/nl-cycling/marathon-maniac

De resultaten van het BK in La Roche-en-Ardenne vind je hier: https://my.raceresult.com/205492/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *