logo Casalina

Alvarado troeft landgenotes af in slotfase GP Sven Nys in Baal

Alvarado troeft landgenotes af in slotfase GP Sven Nys in Baal
Het podium van de vrouwencross in Baal editie 2021

Nederlandse wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado kon in de slotfase wegrijden van haar land- en vluchtgenotes Brand en Betsema en verwees ze naar de dichtste ereplaatsen. Ze behaalde zo haar zesde seizoenszege. Fem Van Empel deed het behoorlijk in de achtervolging en kwam als vierde en eerste belofte over de meet voor Belgisch kampioene Cant en halve thuisrenster Worst. Kumtichse belofte Kiona Crabbé zag een mooie inhaalrace eindigden op de negentiende plaats.

32 rensters stonden in Baal aan de start onder een fris winterzonnetje. Betsema was als beste weg en kreeg al snel het gezelschap van Alvarado. Daarachter maakte Brand, in haar nieuwe blauw-oranje outfit, een mindere start mee, bij Vlaams-Brabantse Crabbé was dat eveneens het geval. Naar het einde van de eerste ronde toe bedroeg de kloof tussen het leidende duo en Brand zeven seconden. Achter hen hadden Van Empel, Worst, Cant en ploegmaats bij Credishop-Fristads Kastelijn en Bakker elkaar gevonden in de achtervolging, maar kleiner werd de kloof niet.

Alvarado gaat Betsema vooraf
Alvarado gaat Betsema vooraf

In de tweede ronde ging de Nederlandse Kastelijn onderuit gegaan wat haar tijd kostte. Ook Alvarado slipte twee keer maar kon erger onheil voorkomen. In de achterhoede was Crabbé ondertussen opgeklommen naar de top vijfentwintig, ook Marthe Truyen wiens Baloise-Trek Lions aan een thuisrace toe was, schoof op naar top twintig. Na het nemen van de trappen aan de Balenberg kon Brand vooraan aansluiten. Belofte Julie Brouwers maakte een kleine slipper bij diezelfde trappenpartij, maar kon de averij beperken. Buiten Kastelijn verloor ook Bakker de aansluiting met de achtervolging. Achter hen ging de Amerikaanse Honsinger Verdonschot voorbij. Honsinger werd finaal zevende, Verdonschot die het merendeel van de race alleen reed finishte als tiende.

Brand maakte kort na deze trappen de aansluiting vooraan
Brand maakte kort na deze trappen de aansluiting vooraan

In de derde van vier rondes volgden er vooraan versnellingen bij de vleet. Toch liet het leidende trio elkaar niet los. In de slotronde moest Betsema haar inspanningen van de beginfase bekopen en moest ze Alvarado en Brand laten gaan. Op het laatste deel van de omloop versnelde de wereldkampioene bergaf, tot aan de meet bleef het spannend, maar ze kon het verschil op een handvol seconden houden. Betsema werd derde. In de strijd voor stek vier was Van Empel Cant te snel af aan de finishlijn. Truyen vatte post op plaats zestien in de uitslagen, Crabbé volgde drie plaatsen verderop als negentiende.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *