logo Casalina

KDN United staakt de werking van haar eerste ploeg en gaat verder met de jeugd en de reserven

KDN United staakt de werking van haar eerste ploeg en gaat verder met de jeugd en de reserven
KDN United anno 2023-2024, vanaf volgend jaar is het even wachten op een groepsbeeld van de eerste ploeg

Vanaf volgend seizoen geen vermelding meer van KDN United in derde provinciale, ook zelfs niet in vierde provinciale. Ze verleggen hun aandacht op de jeugd en kunnen geen werking van een eerste team garanderen. Aan de oorzaak liggen de verouderde infrastructuur waarover de spelers steen en been klagen, het gegeven dat er geen nieuwe voorzitter kan gevonden worden die genoeg tijd kan investeren in de eerste ploeg en het vertrek van coach Wim Notebaert. Ze wachten tot hun nieuwe site aan Den Bruul er komt, maar wanneer dat is de vraag…

Voorzitter Ilse Organe lucht haar hart.

“We zijn al enkele jaren aan de waggel in ons streven naar een nieuwe site aan de Bruul in Kortrijk-Dutsel. We hebben onderweg momenten gekend waarin we geneigd waren om als bestuur de handdoek te werpen. We zijn echter ook een financieel gezonde club met een goede spaarboek die we blijven spekken met een deel van de winst van onze succesvolle eetdagen. De plannen voor een kantine op De Bruul zitten in een volgende fase en het actieplan om dit allemaal te bekostigen ook. De vergunningen werden ondertussen aangevraagd”, wist Organe. “Het vertrek van trainer Notebaert na een handvol seizoenen heeft waarschijnlijk ook te maken met dezelfde plaat die we in deze periode hebben opgezet omtrent onze gebrekkige infrastructuur aan de Gravenstraat. Spelers zijn het meer dan beu om op zo’n minder kwaliteitsvol terrein te moeten trainen en spelen. We staan stil. De uitstroom van onze spelers naar andere teams is een feit. Dit liet ons niet koud. We keken in eigen boezem en gingen rond tafel zitten. Zes jaar geleden werd ik tijdelijk voorzitter omdat er geen andere kandidaat was. Ik deed wat ik kon zonder gedegen voetbalkennis. Met een magnifiek bestuur poogden we er het beste van te maken. Spijtig genoeg heeft niemand onder ons de tijd om voldoende omkadering te bieden aan het eerste team, zoals dat in een voetbalclub hoort. We hebben zonder succes naar een nieuwe voorzitter gezocht. Op dat vlak hebben we beslist om met de huidige bestuursploeg samen door te gaan. Voorlopig voelen we ons als bestuur niet krachtig genoeg en met de infrastructuur zoals deze is om volgend seizoen met een ploeg in derde provinciale aan te treden. We zetten volgend seizoen een stap achteruit om in de aanloop van de bouw van onze site vol te focussen op onze jeugdwerking. We zullen door deze keuze ook financieel minder onder druk staan”, klonk het.

Bij KDN United moet een doel en een ballenvanger verdwijnen door wegenwerken
Bij KDN United moesten vorig seizoen een doel en een ballenvanger verdwijnen door wegenwerken aan de Gravenstraat

“Concreet zullen we volgend seizoen enkel met de U21, de jeugd en de reserven aan de aftrap komen. Dit geeft ons als bestuur en als club de ruimte om verder te bouwen aan een sterke jeugdwerking en om ons klaar te stomen voor een nieuwe seniorenwerking aan Den Bruul. Dit is voor ons de enige en juiste manier om de toekomst van de club te verzekeren. We nemen een duidelijk standpunt in zijnde, dat betaald voetballen op ons niveau niet het voetbal van de toekomst is. We kunnen tijdens deze periode rekenen op onze achterban, onze supporters en onze sponsors”, verklaarde Organe. “Ik kreeg vele emotionele telefoontjes van vijftigers en tachtigers uit het dorp omtrent dit nieuws. Ze vonden dat ik zelfmoord pleegde met de club, maar we moesten eerlijk blijven met onszelf en realistisch zijn.”

KDN United en HO Testelt maakten het even spannend
KDN United en HO Testelt in beeld, Testelt ging op in FC ATO en KDN last volgend seizoen een pauze in met de eerste ploeg

Ondertussen is de voorbereiding op volgend seizoen al bezig.

“We lanceren een belangrijke oproep naar de ouders van onze jeugdspelers. We maken nu een heel bewuste keuze voor de jeugd en hopen zo meer te kunnen rekenen op jullie helpende handen en aanwezigheden op onze toekomstige evenementen. Van zodra Den Bruul er is, komen we terug over hoe we de club verder zien evolueren naar een actieve eerste ploeg. De keuze voor de jeugd is tijdelijk het meest haalbare”, besloot de voorzitter.

De U15 van KDN United tijdens de pauze van hun partij
De U15 van KDN United enkele jaren geleden

De gemeente levert de bouwgrond voor Den Bruul, de club moet de bouw van de nieuwe kantine zelf betalen. Dat zou ongeveer zo’n 750.000 euro kosten. Wanneer die er zou komen is nog koffiedik kijken. Het verhaal is al 12 jaar gaande zonder einddatum. De vergunning werd onlangs gevraagd, maar het Agentschap Natuur en Bos tekende al verzet aan, daar er hinder zou ontstaan voor een natuurgebied in de buurt. Ook een buurtcomité is gekant tegen het nieuwe complex, niet door de voetbalactiviteiten, maar door het gegeven dat er ook padelvelden zouden komen. Dat is de splijtzwam in de hele affaire.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *