logo Casalina

Wielrenner Luc Nouwen primus op de European Master Games

Wielrenner Luc Nouwen primus op de European Master Games
Triomfator Nouwen met goud in Tampere

Wielrenner Luc Nouwen (64) uit het Lubbeekse Linden pakte onlangs uit met de gouden medaille op de European Master Games in het Finse Tampere in het criterium, de wegrit bezorgde hem brons. Eerder dit jaar in februari kwalificeerde de master zich voor zijn leeftijdsreeks 60-64 door overall derde te worden in de Gran Fondo Dead Sea Jordan. Ergens wilt Nouwen nu zijn gram halen omdat hij niet in zijn fysieke glorieperiode kon uitpakken op de fiets, toen regeerde de wet van de doping in het profpeloton en daar wou hij geen deel van uitmaken.

Nouwen nam deel aan een manche van de International Masters Games Association (IMGA), een non-profit organisatie, erkend door het Internationaal Olympisch Committee (IOC), die zichzelf presenteert als het bestuursorgaan voor de masters sport.

Het is er de bedoeling om sport voor jan en alleman op basis van het olympisch charter te bevorderen. Met behulp van diverse gaststeden werd in Tampere een soort van Olympische Spelen opgedeeld in leeftijdsreeksen in het leven te roepen. Deze vijfde editie van de European Master Games vond tussen 26 juni en 9 juli plaats in Tampere, in 29 sporten werd duchtig gestreden om de medailles.

Nouwen liet de mountainbikerit zo, het criterium en de wegrit lagen hem wel. Of dat dacht hij.

“Het criterium voor mijn leeftijdsreeks bevatte 20 rondjes van 1,4 kilometer, in totaal 28 kilometer, en de wegrit 10 rondjes van 3,5 kilometer. Als je medio- en granfondos in de benen hebt, met veel grotere afstanden dan ben je meer gewoon en moet je het anders opdelen. Het aantal inschrijvingen voor het wielrennen bleek echter eerder beperkt, zodat ik bij de mannen van 30 tot 64 jaar in actie kwam. Met mijn 64 jaar en drie maanden was ik waarschijnlijk de oudste in de eerst genoemde categorie. In mijn groep waren er een ongeveer dertig deelnemers voor het criterium en 41 voor de wegkoers. Mijn agegroup bevatte voor die proeven respectievelijk vijf en zes deelnemers. Met een Indiër, een Amerikaan, meerdere Finnen en een Belg tekenden drie werelddelen present”, klonk het.

Het goede weer was omgeslagen; de regenkledij was aanwezig voor zo ver het oog reikte.

“De opwarming vond plaats in een overdekte parking! Het regende pijpenstelen. Op het wegdek zag je hier en daar de oliesporen. Ook met schijfremmen bleek mijn bochtentechniek als oudste van het de hoop geen concurrentie voor de jongere renners. Mijn spiekbriefje met rugnummers leerde me dat diegenen die van me wegreden jonger waren. Na enkele ronden had ik twee medevluchters die ook al jonger waren, waarmee ik de race aflegde. Naarmate de race vorderde dubbelde ik mijn rechtstreekse concurrentie. Met enige voorzichtigheid dan maar verder tot de zoete smaak van de overwinning!”

Het Finse goud up close and personal
Het Finse goud up close and personal

Hij was de enige renner die niet Fin was die een age group won. Op het podium werd hij omringd door een Fin en een Amerikaan.

“De man van het bevriend koppel, zelf een voormalig marathonloper, vroeg aan mijn vrouw of ik ergens een trauma of een frustratie opgelopen had, aangezien ik op mijn leeftijd nog meedoe aan dit soort toestanden. Waarschijnlijk heeft hij een punt; de opgekropte woede tegen de EPO-generatie die me jarenlang van de fiets gehouden heeft.

Ook tijdens de wegrit was het douchen geblazen.

“Janne Hämäläinen (61) trok er in de tweede ronde al op uit met een bijna dertig jaar jongere Spanjaard en dubbelde de rest van de deelnemers… Het was indrukwekkend om de twee voorbij te zien vlammen, terwijl ik met dezelfde twee gezellen als de dag ervoor alles uit de kast haalde om toch maar een goed figuur te slaan. Ik werd derde en pakte dus brons”, besloot Nouwen.

Volgend groot doel: het WK in Schotland begin augustus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *