logo Casalina

Na decennia sportieve belevenissen zet Café Marie Therèse er een punt achter

Na decennia sportieve belevenissen zet Café Marie Therèse er een punt achter
Sfeerbeeld van het Belgisch kampioenschap wielrennen in 2010 Beeld Jean Bollaerts
Café Marie Therèse, gelegen op het Martelarenplein blijft gesloten. Op 15 augustus tijdens de recentste editie van de wielerkoers Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens was het nog uitzonderlijk open, tijdens Leuven kermis al niet meer een voorbode van wat komen moest. Het overlijden van cafébaas Willy Noë heeft tot deze beslissing geleid, normaal ging de zaak nog enkele jaren open blijven.

Het café bestond al decennia en was de thuis van onder andere een supportersclub van RSC Anderlecht, Supportersclub Marie-Thérèse, die hij er zelf met zijn vrouw Jeanne oprichtte aan het einde van de jaren zeventig. Sindsdien werd er trouw bij elke wedstrijd van Anderlecht voor jong en oud een busreis georganiseerd. In de hoogdagen van de supportersclub was de Marie-Thérèse gekend over heel België. Veel supporters kwamen naar Leuven om mee te reizen op de Europese verplaatsingen, naar Milaan en Bologna trokken ze zelfs met vier bussen. Café Marie-Thérèse is zelfs geruime tijd een voorverkooppunt geweest van tickets voor Anderlecht wedstrijden. De printer stond er in de keuken.

Sfeerbeeld bij SC marie-Thérèse met wijlen Willy Noë achteraan eerste van rechts
Sfeerbeeld bij SC Marie-Thérèse met wijlen Willy Noë achteraan eerste van rechts Beeld SC Marie-Thérèse

De Koninklijke Stoempersclub Leuven, organisator van de wielerkoers Tour of Leuven – Memorial Jef Scherens, had er tot voor enkele jaren zijn vast vergaderlokaal op de eerste verdieping. Het café was jarenlang betrokken bij de wielerwereld, tussen 1999 en 2007 had de Belgische Wielerbond er haar vaste zetel van de afdeling Vlaams-Brabant, buiten aan de zaak herinnert het uithangbord BWB nog stil aan die tijd.

“We kwamen net van Machelen toen we in Leuven terecht kwamen als vergaderlokaal, daarna trokken we naar Rotselaar. Bij Willy werden we warm ontvangen en hij was er fier op dat we daar zaten. Hij hing aan zijn buitengevel een enorm bord met daarop de letters BWB, verwijzend naar de Belgische Wielerbond. Het is er sindsdien altijd blijven hangen”, aldus voormalig voorzitter van de Wielerbond Vlaanderen afdeling Vlaams-Brabant en sportief directeur van Belgian Cycling, Jos Smets.

Tijdens het WK wielrennen op de weg in 2021 konden (wieler)toeristen er terecht om verhalen over Jef ‘Poeske’ Scherens horen en hoe hij zeven wereldtitels op de piste behaalde. De Koninklijke Belgische Biljartbond had er tot voor kort ook een zetel. Ook de De Jaartallen van Leuven of de Mannen van het Jaar werden er warm gesteund en ze vergaderden er regelmatig.

Het was aanvankelijk de bedoeling om met Willy (86) het café nog twee jaar open te houden. Door zijn overlijden werden deze plannen naar de prullenbak verwezen. Eén van zijn zonen heeft een horecazaak in Tienen en kan dat niet combineren met het uitbaten van één van de boegbeelden van het Martelarenplein. 

AB Inbev is geen eigenaar van het pand, maar …

“We zijn nu volop in gesprek met de eigenaar over de eventuele toekomstplannen van café Marie-Thérèse. Op dit moment kunnen we nog geen verdere informatie geven over de plannen”, klonk het bij AB Inbev. De plannen waren oorspronkelijk dat er over twee jaar zou verbouwd worden in het café zelf, met respect voor de historische gevel. Gezien de gebeurtenissen van de voorbije maanden zou dat in een stroomversnelling terecht kunnen komen, of niet? Wordt vervolgd!

De Anderlechtfans bij de Marie Therèse Beeld SC Marie-Thérèse
De Anderlechtfans bij de Marie Therèse Beeld SC Marie-Thérèse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *