logo Casalina

Jasper Stuyven en Thibau Nys streekrenners in de kijker op het EK gravel

Jasper Stuyven en Thibau Nys streekrenners in de kijker op het EK gravel
Sep Van Marcke trekt de kop op de gravel

Toppers uit alle disciplines starten zondag op de Europese en Belgische gravelkampioenschappen. Op zondag 1 oktober organiseert Golazo in Oud-Heverlee het allereerste EK en BK gravel. Toppers uit alle disciplines van het wielrennen zullen aan de start verschijnen. Los van de sportieve prestaties zal er op en naast het parcours veel aandacht zijn voor duurzaamheid en natuurbeheer.

Een week voor het wereldkampioenschap in het Italiaanse Veneto zullen op zondag 1 oktober in Oud-Heverlee de Bolero UEC Gravel European Championships en Gravel Belgian Championships afgewerkt worden, waar de allereerste Europese en Belgische titels uit de geschiedenis uitgedeeld zullen worden. Naast wereldkampioenen Gianni Vermeersch en Pauline Ferrand-Prévot verschijnen tal van toppers uit de verschillende wielerdisciplines aan de start.

Gravelspecialisten zoals de Nederlanders Jasper Ockeloen, Niki Terpstra, Laurens ten Dam, Paulina Rooijakkers en Tessa Neefjes, de Duitsers Paul Voss, Jade Treffeisen zullen in en rond de Brabantse Wouden de strijd aangaan met de absolute top uit het veldrijden zoals Nederlandse wereldkampioene Fem van Empel, Yara Kastelijn, Sanne Cant, Laurens Sweeck, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout.

Ook verscheidene wegrenners doen een gooi naar de eerste Europese graveltitel: Daniel Oss (Ita, 2e op WK), Greg Van Avermaet (Bel, 4e op WK), Alessandro De Marchi (Ita, 7e op WK), Jasper Stuyven, Florian Vermeersch, Thibau Nys, Tim Merlier en Petr Vakoc (Tsj) en zijn de opvallendste namen bij de mannen. Bij de vrouwen is het uitkijken naar de Nederlandse Lorena Wiebes en dan zijn er ook nog de ex-wegrenners Philippe Gilbert en Jan Bakelants.

Opmerkelijk aan het EK en BK Gravel: profrenners en liefhebbers staan samen aan de start en zullen over hetzelfde parcours rijden. De start verloopt in verschillende waves. In totaal zullen er 1.660 deelnemers uit 30 landen in hun leeftijdscategorie strijden voor de Europese en nationale titels.

Het parcours bestaat uit twee lussen. Een korte lus slingert over het grondgebied van Oud-Heverlee, de lange lus gaat via Leefdaal en Tervuren tot Jezus-Eik en terug via Huldenberg. De elite mannen rijden in totaal vijf lussen: twee korte, één lange en opnieuw twee korte, de elite vrouwen doen een korte lus minder aan het eind.

Voor de toeschouwers zijn er drie supporterszones gecreëerd: de start- en aankomstzone aan Het Zoet Water en langs het parcours aan De Torenvalk en Meerdaalhof. Er zijn voldoende drank- en eetstandjes en toiletten voorzien. De wedstrijd is er van begin tot einde te volgen op een groot scherm. In de bossen zijn de paden alleen te gebruiken door wandelaars, het is niet toegestaan om de paden te verlaten of voertuigen aan de kant te plaatsen.

Aangezien er in de omgeving geen parkeermogelijkheden zijn, worden toeschouwers opgeroepen om zich met de fiets of met de trein, naar Oud-Heverlee station, te verplaatsen. De wagen parkeren is wel mogelijk in Leuven of Vaalbeek, bereikbaar vanaf de Naamsesteenweg, om vanaf daar de weg naar het parcours verder te zetten, ook best per fiets. Een duidelijk overzicht van de verschillende zones en de bereikbaarheid vind je hier terug.

Burgemeester Bart Clerckx (CD&V) van Oud-Heverlee is erg fier: “Als gemeente zijn wij ongelooflijk trots om voor de eerste keer in de geschiedenis van Oud-Heverlee zo een groot sportevenement te mogen ontvangen en het is fantastisch om te zien wat dit los maakt bij onze inwoners. Televisiekijkend Vlaanderen en de duizenden bezoekers zullen kennismaken met het Zoet Water, maar ook de velden, holle wegen en bossen in elke deelgemeente. We kunnen tonen dat Oud-Heverlee de plaats om te genieten van de Brabantse Wouden en niet alleen op zondag 1 oktober!”

Meer info op gravelchampionshipsflanders.com/nl/

Aan het Meerdaalhof en via Viva Blanne zijn er ook fan- en kijkzones voorzien.

Op vraag van de organisatie en de gemeente zal de vzw Viva Blanne een fanzone uitbouwen ter hoogte van onthaalpoort De Torenvalk. De Torenvalk vormt een toegangspoort tot het Meerdaalwoud en Heverleebos en is gelegen langs de Naamsesteenweg in Blanden. Een reuzengrote houten sculptuur van een torenvalk, gemaakt door plaatselijk kunstenaar Ad Wouters, overziet deze prachtige locatie aan de bosrand. Het is rond dit beeld dat de renners meermaals een rondje zullen rijden tijdens de plaatselijke lus in het parcours. Dit maakt deze fanzone dan ook een ideale locatie om de wedstrijd vanop de eerste rij te volgen. Dankzij de livestream op groot scherm zal je als bezoeker geen seconde van de wedstrijd moeten missen en bij regenweer kan je terecht in een grote tent die voor deze gelegenheid wordt opgebouwd. Om het volksfeest compleet te maken is er uiteraard ook een drankenverkoop voorzien en enkele foodtrucks. Vanaf elf uur kan je de sfeer al komen opsnuiven en ook na de wedstrijd kan er nog even nagepraat worden. Om negentien uur sluit de fanzone zijn deuren. De fanzone is vrij toegankelijk, een plekje reserveren of tickets kopen is dus niet nodig. Wel raden we aan om zo veel mogelijk met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Een grote fietsparking is voorzien.

Er is ook een groot fandorp voorzien aan het parcours en wel aan het Meerdaalhof in Oud-Heverlee. Daar is een grote tent met groot scherm en foodtrucks voorzien. DJ Charles De Gaulle voorziet de sfeer, parkeren kost er tien euro, de fietsparking is gratis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *