logo Casalina

Oud-Heverlee zet zijn kampioenen in de bloemetjes

Oud-Heverlee zet zijn kampioenen in de bloemetjes
De volleydames van Sport en Vriendenkring in beeld Oud-Heverlee foto's Sportraad Oud-Heverlee

De gemeente Oud-Heverlee kreeg heel wat inzendingen, meer dan vorig jaar, omtrent kampioenen. Ze huldigen individuele sporters en atleten die in hun gemeente wonen of teams van sportclubs die in hun gemeente gevestigd zijn.

1. Zwemster Louise Teirlinck uit Vaalbeek werd vorig jaar ook al gehuldigd. Uit het palmares van dit seizoen, kan je afleiden dat ze alleen maar beter wordt en aan het uitgroeien is tot een topatleet. Zij zwemt bij Leuven Aquatics op topniveau. Zij behaalde de High Hopes selectie van de Vlaamse Zwemfederatie begin 2023 in de 100 meter vrije slag. Daarna liep zij stage op de Topsportschool in Antwerpen tijdens de paasvakantie. Zij werd provinciaal kampioen op de 100 meter vrije slag, behaalde goud op het Jeugdcriterium Genk op de 100 meter rugslag en de 100 meter vrije slag. Ze behaalde ook alle limiettijden voor deelname aan de Belgische Jeugdkampioenschappen (21-23/07) op de vrije slag, rugslag, vlinder en wisselslag.

Zwemster Louise Teerlinck werd gehuldigd Foto Sportraad Oud-Heverlee Jean Rans
Trampolinespringstr Marit Renard werd gehuldigd Foto Sportraad Oud-Heverlee

2. Trampolinespringers Marit Renard en Jens Olaerts komen beiden in competitie uit bij Turn Around Bierbeek en maken deel uit van het competitieteam. Onlangs behaalde het team in totaal 19 medailles , Marit werd in mei Vlaams kampioen trampoline (B15 – 16 meisjes). Ze pakte samen met haar partner Helena Gepts brons op het Vlaams kampioenschap trampoline synchroon (B – meisjes +15).  Op het Belgisch kampioenschap behaalde ze goud op de trampoline synchroon B15+ meisjes met Helena Gepts. Ze werd ook vice)Belgisch kampioen trampoline B15-16jaar meisjes.
Jens werd dit jaar Vlaams-Brabant Kampioen in de discipline Trampoline bij de senioren heren. Een blessure weerhield hem ervan om deel te nemen aan de
Vlaamse en de Belgische kampioenschappen.

3. BMX’ers Gust en Mille Lenaerts uit Blanden. Gust Lenaerts werd het voorbije jaar in de discipline BMX bij de boys 11 jaar kampioen van Vlaams-Brabant, Vlaams én Belgisch Kampioen. Gust werd ook veertiende van Europa en samen met zijn broer Mille Lenaerts, die 14 lentes telt, werden zij met hun BMX Team derde van Europa in het voorbije jaar. Bij de opening van de pumptrack binnen enkele weken zullen Gust en Mille hun kunsten kunnen tonen.

MX'ers Gust en Mille Lenaerts Foto Sportraad Oud-Heverlee Jean Rans
MX’ers Gust en Mille Lenaerts Foto Sportraad Oud-Heverlee

4. Atleet Louis Smeets was bij de scholieren in 2023 in de sprintnummers actief. Hij werd Vlaams kampioen op de 200 meter outdoor in 22 januari 2023, vice-Belgisch kampioen 200 meter indoor op 4 maart 2023. Provinciaal kampioen outdoor op de 100, 200 en 400 meter op 22 en 23 april 2023.

5. Gymnaste Jill Collaer werd vorige jaar ook al gehuldigd. Zij doet aan acrobatische gymnastiek, waar je dus 2 ondermannen hebt en 1 bovenman. Jill Collaer is
een waaghals, want ze is bovenman in een acro meisjes trio. Haar “ondermannen” zijn Anouk Wouters en Kaat Brosius. Ze doen verschillende salto’s en handstanden na elkaar die ze afwisselen met dans. Ze werden kampioen van Vlaams Brabant, pakten zilver op de internationale wedstijd in Portugal, werden vierde op het Vlaams kampioenschap en pakten zilver op het Belgisch kampioenschap.

6. Sport en Vriendenkring Oud-Heverlee dat al 53 jaar bestaat. SVK zou ontstaan zijn uit een voetbalwedstrijd tussen de Zwarte Duivels en dorpelingen en vrienden aan de toog bij Frans en Leentje. Het toogploegje won de match geheel onverwacht en een nieuwe voetbalteam Sport- en Vriendenkring van Oud-Heverlee werd geboren. Daarna ontstond er ook een volleybalploeg en nieuwe sporttakken. Vandaag is SVK een sportvereniging voor mountainbike, volleybal (heren en
dames), hardlopen, wandelen en (jawel) voetbal. Naast het sportieve was ook het sociale aspect heel belangrijk. De wekelijkse sportactiviteiten worden afgesloten in het clublokaal, bij Frans en Leentje, later De Sortie. Of in een andere lokale horecazaak, zoals Café Genenhoek, bij Sonja. Traditie binnen SVK is om ook publieke activiteiten te organiseren. Zo zijn er de vaste publieksevenementen: de mountainbike toertocht en de bosloop op 1 mei en uiteraard het jaarlijkse steakfeest. SVK bestaat vooral dankzij helpende handen van de leden en vrijwilligers. Dit jaar hebben zij ook twee kwampioenenploegen in het volleybal. De dames van SVK werden kampioen, ook de heren realiseerden deze prestatie. Daar de dames voor het eerst ooit kampioen speelden, vertoonden ze zich in unisono rode kleedjes, zie de frontfoto van dit artikel.

Sport en Vriendenkring Oud-Heverlee foto's Sportraad Oud-Heverlee Jean Rans
Sport en Vriendenkring Oud-Heverlee foto’s Sportraad Oud-Heverlee

7. De sportieve tweeling Jana en Jelien Vanes uit Oud-Heverlee. Ze zitten allebei in een rolstoel door een zuurstofgebrek bij de geboorte. Na de plotse dood van hun lieve mama ten gevolge van een zeer agressieve kanker, zochten ze iets om hun zinnen te verzetten. Ze zochten iets waaruit ze weer wat plezier zouden kunnen halen om die zware klap een beetje te verlichten. Zo kwamen ze uit bij het rolstoeldansen en zijn zij puur voor de fun ermee begonnen. Gaandeweg werd dit project alsmaar groter, inmiddels doen ze ook al een heel aantal jaar mee aan wedstrijddansen. Zo hebben ze doorheen de jaren al heel wat wedstrijden kunnen winnen en dus verschillende titels kunnen verzamelen. De belangrijkste zijn: verschillende Belgische titels, een keer Benelux Kampioen, een tweede plaats op een Europese wedstrijd in de ballroom. Ook vorig jaar werden ze opnieuw Belgisch kampioen in zowel ballroom als latin. Voor de ballroom dansten ze een Engelse wals, een tango, een Weense wals en een quickstep. Voor de latin dansten ze een samba, een cha cha, een rumba en een paso doble. Hun papa steekt hier ook veel van zijn tijd in om hen naar de trainingen te brengen, naar de wedstrijden en hen daar ook te helpen met alle kledingwissels die er bij een wedstrijd bij horen.

Sportieve tweeling Jana en Jelien Vanes foto's Sportraad Oud-Heverlee Jean Rans
Sportieve tweeling Jana en Jelien Vanes foto’s Sportraad Oud-Heverlee

8. OHL-keeper Nicky Evrard
Net zoals vorig jaar stonden de vrouwen van OHL lange tijd aan de leiding in de competitie maar in de finale fase ging RSC Anderlecht erover en werden ze kampioen. Een enorme opsteker was uiteraard dat de keeper van OHL, Nicky Evrard de gouden schoen binnenhaalde. Zij realiseerde een droomtransfer naar Chelsea. In Leuven werd ze bekroond met de trofee van, Oud-Heverlee kon niet achterblijven. Michel Degroote van OHL en lid van de sportraad nam haar prijs in ontvangst daar ze op vakantie was.

9. De regionale U21 van OHL zijn op een paar na allen uit Oud-Heverlee afkomstig en de meesten voetballen al jaar en dag, sommigen al van bij de U7, samen. In de herfstcompetitie voor nieuwjaar werden kampioen na 11 zeges en 1 verliespartij. Ze deden dit met een positief doelpuntensaldo van 59 op 12 wedstrijden. Na nieuwjaar werden ze in de hoogste regionale reeks ingedeeld. Ze eindigden tweede. Meer dan de helft van dit team kan volgend seizoen niet meer voor OHL spelen
want na de U21 zijn er geen doorgroeimogelijkheden meer. Trainer André D’Hondt, de teamafgevaardigde Geert Van Genechten en T2 Gert Collet zijn al zeven jaar betrokken bij deze groep.

10. Tennis en padel Meerdael
Lieselotte Veugelen was vorig jaar Belgisch Kampioen in dubbel dames 60 en is dit jaar in een hogere reeks gaan spelen. Ze werd Vlaams-Brabants kampioen in de dubbel reeks dames 90 punten. In teamverband werden 2 dames tennis interclubteams zijn interclubkampioen van Vlaams-Brabant geworden. Dat waren de Dames 25 4 met kapitein Muriël en spelers Astrid, Joëlle, Nicky, Wakana, Inge, Marie, Katrien en Anne én de Dames 25 2 met kapitein Kris Wuyts en spelers Veerle, Annelien, Katja, Ann, Yvonne en Miet. Voorts presteerden nog Ilse Van Neck: Dubbel dames 7, heeft als individu in de ranking plaats 1 behaald. David Vangroenderbeek bij de enkel Heren 6 en Roel Goossens bij de enkel Heren 3 én de enkel Heren 35 3 werden provinciaal kampioen.

11. De Jeugdploegen van WEVOK Sint-Joris-Weert
– meisjes U13 Niveau 2 (ronde 2J) kampioen
– meisjes U11 2 tegen 2 niveau 2 (ronde 2A) kampioen
– jongens U17 Niveau 2 (ronde 1A) kampioen
– jongens U13 Niveau 2 (ronde 1A) kampioen
– jongens U11 2 tegen 2 niveau 2 (ronde 2B) (ronde 1A -(1e semester)) kampioen

12. De Jeugdploegen van VHL
– meisjes U11 Kampioen Vlaams-Brabant en Bekerwinnaar Vlaams-Brabant
– meisjes U13 Bekerwinnaar Vlaams-Brabant, Vlaams Kampioen en Belgisch Kampioen
– meisjes U15 Kampioen Vlaams-Brabant en Bekerwinnaar Vlaams-Brabant
– meisjes U17 Kampioen Vlaams-Brabant
– meisjes U19 Kampioen Vlaams-Brabant
– jongens U11 Kampioen Vlaams-Brabant
– jongens U15 Kampioen Vlaams-Brabant
– jongens U17 Kampioen Vlaams-Brabant, Bekerwinnaar Vlaams-Brabant en Vlaams Kampioen
– jongens U19 Kampioen Vlaams-Brabant, Vlaams Kampioen en winnaar Champions League
– dames B kampioen Nationale 3
– dames D kampioen Promo 3
– heren G kampioen Promo 3

Als je dus lid bent van een team van een sportclub die niet in Oud-Heverlee gevestigd is, kan je niet gehuldigd worden. Twee rugbyspelers uit Haasrode kregen wel een eervolle vermelding. Steven De Becker (21) en Thor Meskens (21) van Rugbyclub Leuven, werden kampioen in divisie 2 en stijgen zo naar topdivisie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *