logo Casalina

Esmée Van den Steen (14) blinkt uit in tumbling en pakt uit in Birmingham

Esmée Van den Steen (14) blinkt uit in tumbling en pakt uit in Birmingham
Esmée Van den Steen en coach Natalie

Esmée Van den Steen (14) uit Opwijkse deelgemeente Mazenzele werd vierde op het WAGC (World Age Group Competition) in Birmingham in haar leeftijdscategorie bij de 13- en 14- jarigen. In 2021 nam ze reeds deel aan het WAGC in Baku en bracht de bronzen medaille mee naar huis. Ze startte haar succesvolle sportcarrière binnen het toestelturnen, waar ze het topsportstatuut had. Ze stapte in enkele jaren geleden over naar de tumblingdiscipline.

Daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad.

Bij tumbling voer je spectaculaire turnoefeningen uit op een verende baan met een lengte van 25 meter. Een reeks bestaat uit verschillende salto’s en/of schroeven en wordt afgesloten met een spectaculaire eindsalto.

Nadat ze dit jaar provinciaal, Vlaams én Belgisch kampioen werd, is dit een mooie bekroning van haar harde werk. Esmée heeft geen topsportstatuut omdat dit niet bestaat bij tumbling en traint na school 13 uur per week bij het tumblingteam van K.T. Aalst in Schotte in Erembodegem. Daar traint ze onder verschillende coaches. Hoofdcoaches Natalie De Neef (Belgisch kampioen en Sportlaureaat van de Stad Aalst in 1996) en Yannick Van den Bleeken (Vlaams en Belgisch kampioen tumbling seniores A 2013, 1ste gymfinales 2013 en Sportlaureaat van de stad Aalst 2013) weten door hun jarenlange ervaring waarmee ze bezig zijn en dat bewijzen de resultaten ook.

Natalie mocht als nationale coach mee naar Birmingham en ook teamgenoten Amy (6de), Amber(10de) en Anna(4de) mochten mee voor hun respectievelijke leeftijdsgroep. De week voordien mocht Sara voor de eerste maal deelnemen aan het WK voor senioren en haalde er een schitterende 11de plaats.

“Een kleine 10 dagen geleden vertrok de Belgische delegatie vanuit Gent per bus en boot naar Birmingham. In de kwalificaties op zaterdag 18/11 eindigde Esmée, na 2 reeksen, bij de eerste 8 wat maakte dat ze door mocht naar de finale. Ze liet hier toppers uit USA en Australië achter haar. In de finale sprong iedereen één reeks en dienden de eerste 4 (van de 8) nog een tweede reeks uit te voeren. Ze kon zich dan ook plaatsen bij de laatste vier en bleef na de tweede reeks op de vierde plaats staan met een verschil van 0.100 ptn op de derde. Ze werden gequoteerd op uitvoering en moeilijkheid. Ze haalde het hoogste aantal punten van de 4 voor uitvoering”, klonk het uit de omgeving van Van den Steen.

Doordat ze zich kon kwalificeren voor de finale mocht ze enkele dagen nadien door naar het WK voor de 13 tot 16-jarigen, dat voor de eerste keer werd georganiseerd. Na de sportieve prestaties waren de benen wat moe maar ze stond haar vrouwtje tussen de internationale toppers en met een prachtige reeks behaalde ze een twaalfde plaats. Een fijne ervaring die dromen aanwakkert.

Esmée Van de Steen in Birmingham
Esmée Van den Steen in Birmingham

Even rust en dan full focus op de volgende doelen en het komende wedstrijdseizoen in België. Esmée hoopt tumbling wat bekendheid te geven en is blij dat België meedoet op het hoogste niveau en daar stilletjes aan ook gevreesd wordt. Ze wil ook graag haar coaches bedanken voor de onvoorwaardelijke steun en vertrouwen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *