Duatleet Pieter Ooms al tien maanden competitieloos
Duatleet Pieter Ooms (26) kon dit jaar slechts twee wedstrijden afwerken als gevolg van de coronacrisis en de daaropvolgende maatregelen. De twintiger van Team Siktivity had zich op de Hel van Kasterlee gericht, nu die niet doorgaat zal hij samen ploegmaat Tom Oerlemans een eigen versie van deze Hel van Kasterlee lopen en fietsen. De verpleger aan het UZ Leuven Campus Gasthuisberg had op professioneel vlak zijn handen vol daar hij van dichtbij te maken kreeg met het covid 19-virus.
Hij startte en finishte in twee wedstrijden in 2020.
“Zoals velen zit ik op mijn honger, ik heb voorbije jaar in maart slechts twee wedstrijden betwist dit jaar. In tussentijd ben ik wel blijven trainen in de hoop dat de Hel van Kasterlee alsnog zou zijn door gegaan, maar dit was helaas ijdele hoop. Ik begrijp en respecteer ten volle de beslissing van de organisatie, daar ik zelf op een intensieve covid 19-dienst werk en het algemeen welzijn en de gezondheid van de bevolking op de eerste plaats komt. Toch heb ik samen met een teamlid, Tom Oerlemans, besloten om de Hel op ons eigen te doen. Zelf heb ik het nodig om met iets bezig te zijn, toe te leven naar een doel. Het is uiteraard dat onder meer de vele supporters en alle andere factoren niet van de partij zullen zijn, maar het is in de eerste plaats een passie waar ik veel voldoening uit haal. Het is ook een dankjewel voor het vertrouwen naar de sponsors van TeamSiktivity toe”, wist Ooms die uit Begijnendijk afkomstig is.
Zich momenteel mentaal fris houden was en is voor Ooms geen sinecure.
“Het is niet altijd even makkelijk geweest. Toen ik mijn medische licentie in maart dit jaar wilde behalen, hebben ze een aangeboren hartafwijking ontdekt. Hiervoor moest ik het even kalm aandoen tot verder onderzoek. Uiteindelijk ben ik in september even onder narcose gegaan waarbij ze wat testen hebben gedaan. De testen waren goed, er hoefde geen ablatie uitgevoerd worden en ik heb sinds toen weer de toelating om voluit te sporten zonder angst te moeten hebben voor eventuele ernstige hartritmestoornissen. Dit was voor mezelf een hele opluchting en ik was klaar om te knallen in de Hel dit jaar, dat plan moest ik dus zoals eerder gezegd deels opbergen. Ik zit nu bijna een jaar zonder enige vorm van competitie en dat maakt het soms moeilijk om me op te laden voor bepaalde trainingen. Dit is vooral afhankelijk van de drukte op mijn werk en de bijkomende vermoeidheid die hiermee gepaard gaan. Anderzijds is mijn sport ook mijn verzet die me helpt om mijn gedachten te verzetten en alles te relativeren. Verder is het hopen op de solidariteit van iedereen in de samenleving om dit vreselijke virus zo snel mogelijk te verslaan en weer een ‘normaal’ leven te kunnen leiden. Ondertussen blijf ik met veel passie door trainen naar de eerstvolgende wedstrijd om hopelijk daar in goede conditie aan de start te staan. Wanneer dat is zullen we nog wel zien, mijn zin om te knallen zal er alleszins niet minder op worden.”
Vanaf begin 2021 zijn er de vijfdelige Cross Duatlon Series van Triatlon Vlaanderen.
“Afhankelijk van de verdere ontwikkelingen omtrent corona hoop ik hieraan te kunnen deelnemen en mooie uitslagen te laten noteren. Hierna zal ik me vanaf maart samen met coach Simon Van Roy vooral focussen op de voorbereiding van de Powerman in Zofingen eind mei. Normaal gezien stonden er dit jaar enkele Powermans op het menu, maar van deze hoop ik nu volgend jaar een doel te maken beginnende met Zofingen. Op dit vlak zal het vooral veel ervaring opdoen en leergeld betalen zijn. Tot slot zijn we dan weer toegekomen aan de klassieke voorbereiding voor de Hel van Kasterlee, met wedstrijden zoals de Reuzen van Wetteren, de Hermans Assurantiën Duatlon in Reusel, de halve marathon van Kasterlee en Damse Duivelshond crossduatlon”, somt Ooms op die in februari 2020 naar Leuven verhuisde.
Ondertussen heeft Ooms het druk op zijn werk.
“Normaal gezien werk ik op intensieve zorgen, meer bepaald het brandwondencentrum van het UZ Leuven. Door de stijging van covid 19-gevallen en op die manier de vraag naar intensieve ziekenhuisbedden, zijn wij wat brandwonden betreft tijdelijk op non-actief gezet door de overheid. Ondertussen zijn we sinds twee weken geleden aan het terugschalen. Brandwonden nemen we momenteel ook nog niet op, tenzij uitzonderingen zoals ernstige polytrauma’s of kinderen. De angst voor nieuwe coronastijgingen is er nog, maar de vraag naar intensieve bedden voor andere pathologiën is ook heel hoog. Daarmee dat we nu die intensieve noden opvangen. Covid 19 of niet, we hebben ons handen goed vol hier.”