logo Casalina

Op drie kwartier tijd behalen broers Tuur en Stan twee provinciale titels

Op drie kwartier tijd behalen broers Tuur en Stan twee provinciale titels
Twee provinciale kampioenen ten huize Dens met Stan (l) en Tuur

Rotselaarse belofte Tuur Dens (21) behaalde in Linden al in totaal zijn achtste provinciale titel, daarbij ook het tijdrijden en de piste meegerekend. In de open race was hij overall tweede maar overschreed hij als eerste Vlaams-Brabander de finish. Voor nieuweling Stan Dens (16) was het zijn allereerste overwinning ooit in de provinciale titelstrijd in Heide-Linter. Dat twee broers op dezelfde dag beiden een provinciale titel behalen is relatief zeldzaam.

Het was in Vlaams-Brabant van 2010 in Wezembeek-Oppem geleden dat de broers Simon en Stijn Van Roy zich beiden tot provinciaal kampioen konden kronen. Dat gebeurde respectievelijk bij de elites z/c en de beloften. Dat PK’s in verschillende reeksen op dezelfde dag worden afgewerkt is zeldzaam, maar gebeurde als gevolg van corona.

Beiden begonnen hun carrière bij de intussen verdwenen Demerspurters om dan als nieuweling over te gaan naar Brain² Olympia Tienen.

“We zijn beiden explosieve types, maar Stan is wat lichter qua gewicht. Ik heb meer medailles gewonnen op de tijdrit”, wist oudste Tuur. “Ik reed tot nu toe nog maar één PK tegen de tijd, toen eindigde ik op 2,6 seconden van de titel. Het is een discipline die me ook aanspreekt, maar die ik voorlopig nog niet ten volle kon uitoefenen”, wist jongste Stan.

Op voorhand werd niet enorm rekening gehouden met een dubbele provinciale titel.

“Over die PK’s werd op voorhand thuis niet gesproken, dat waren op zich geen doelen. We zijn beiden woensdagavond om 18 uur aan onze titelstrijd begonnen. Ik was drie kwartier vroeger binnen dan Tuur. Diegenen die me niet kenden mikten resoluut op Niel Meulemans als favoriet voor de provinciale titel. Binnen mijn ploeg werd het wel enigszins verwacht. Ik rijd tot nu toe een sterk seizoen weliswaar zonder uitschieters. De race begon al niet fantastisch door een technisch probleem. Ik kon gelukkig de reservefiets van ploegmaat Milan Briesen lenen. Ik heb me tijdens de koers relatief kalm gehouden behalve één aanval. Ploegmaat Jaro Dresselaers had me goed afgezet voor de spurt. Tom Crabbé ging vroeg aan, favoriet Meuleman reageerde. Ik ging er dan over aan de binnenkant van de bocht. Het is leuk dat ik het kon afmaken tegen renners van grotere teams. Het was mijn allereerste zege ooit en wat voor één, ik heb er de juiste wedstrijd uitgekozen”, vertelde Stan uitgelaten. “Stan was goed bezig, hij reed onlangs een meerdaagse waarin ik hem onstuimig zag koersen”, vulde Tuur aan.

Tuur (l) en Stan Dens blinken in hun kampioenentruien
Tuur (l) en Stan Dens blinken in hun kampioenentruien

Tuur Dens reed voordien al eens in Linden als eerstejaarsjunior, daar werd hij derde, meteen al een goed voorteken.

“Ik zat eigenlijk meer met de koers winnen in mijn hoofd, dan die titel. De wedstrijd werd uiteindelijk gewonnen door Wouters, hij verkeert in topvorm. Hij en ploegmaat Noels waren geen Vlaams-Brabanders en profiteerden van dat provinciale gegeven en gingen om beurten in de aanval. Ik heb mijn kansen om de koers te winnen verspeeld door energie te spenderen in de achtervolging op hen. Aangezien de rest in de slotfase ook voor de titel begon te rijden, was dat ook voor mij de optie. Ik ben wel blij met die titel, want tweede Robbe Van Praet deed het meer dan prima. Bovendien reed ik graag met dat vele volk en die leuke sfeer in Linden”, blikte Tuur terug. Zijn volgende uitdaging is over een kleine twee weken het EK op de piste in Apeldoorn.

Stan betwist de piste en Beker van Belgiëmeeting in Rochefort (10/08), de Topcompetitie in Vorselaar (15/08) en de West-Vlaanderen Cycling Tour (19-22/08).

Geef een reactie