logo Casalina

Sparta Tremelo haalt zijn vijftigjarige bestaan net niet…

Sparta Tremelo haalt zijn vijftigjarige bestaan net niet…
De toegangszone van Sparta Tremelo

Voetbalmonument Sparta Tremelo is over enkele maanden in september niet meer. Zowel de recreatieve mannenploeg als de vrouwen bleven van zich afbijten en streden steeds mee voor de grootste prijzen. Corona bracht enkel slecht nieuws voor de Spartanen. Eerst moesten hun evenementen afgelast worden en het verloor op korte tijd ook enkele bestuursleden aan deze pandemie. Voorzitter Louis Van Leemputten blijft nog tot september 2021 aan het roer maar daarna wordt er onherroepelijk een punt gezet achter dit mooie verhaal.

Wat er voort kwam uit ravotten en bikkelen…

Gustaaf De Cock, Theodoor “Saucisse” Verschoren, Marcel “Meester” Storms, Jean Van De Velde en Louis Van Leemputten waren in het begin van de zeventiger jaren met verve actief bij het toenmalige FC Tremelo. In 1972 ontstond bij hen het idee om een liefhebbersploeg op te richten op het veld aan de Werchtersebaan in Tremelo. Sparta Tremelo was geboren. In hun eerste werkingsjaar kwamen ze uit in derde klasse, dat ging met succes gepaard in de vorm van het behalen van de Beker van Brabant en de titel. Dat gebeurde onder het ludieke motto: “Collectiviteit van het elftal gecombineerd met creatief individualisme.”

Sparta Tremelo bestond sinds 1972 en haalt net zijn vijftigste verjaardag niet
Sparta Tremelo bestond sinds 1972 en haalt net zijn vijftigste verjaardag niet

In 1973 werd een jeugdploeg opgestart. In 1979 werd de tweede kampioenstitel behaald en stootte Sparta door naar de hoogste afdeling van het liefhebbersverbond. In 1982 werd de zaterdagploeg kampioen. In 2006 herhaalden ze dat kunststukje nogmaals. De recentste hoogtepunten van de vereniging waren de KBLVB-cupwinst in 2016, in 2018 verloren ze de finale. In 2014 behaalde ze nog de titel van vice-kampioen. Tot het jaar van de stopzetting zullen de mannen van Sparta Tremelo blijven spelen in de hoogste afdeling van het liefhebbersverbond, later recreatief voetbal geheten.

Teamfoto na de verloren bekerfinale in 2018
Teamfoto na de verloren bekerfinale in 2018

De vrouwenploeg was vanaf halfweg jaren negentig officieel actief.

Ze pakten bij de ReDaVo (Recreatief Dames Voetbal) vele titels waarvan een laatste in 2020 en pakten vaak meer dan niet uit met stevige scores in de Redavocompetitie. Het was een evenwichtig elftal met flink wat talentrijke en vlotscorende speelsters. Ze werkten hun thuiswedstrijden af op zaterdagavond.

De krijgsters van Sparta Tremelo in hun laatste kampioenenjaar
De krijgsters van Sparta Tremelo in hun laatste kampioenenjaar

Ondertussen waren het jaarlijkse Spartabal in januari en de steakdag in maart uitgegroeid tot enorm succesvolle en sfeervolle evenementen die evolueerden in vaste waardes op de plaatselijke evenementenkalender.

Een sfeerbeeld van het Spartabal enkele jaren geleden
Een sfeerbeeld van het Spartabal enkele jaren geleden

Het einde is jammer genoeg nabij…

Na het overlijden van Guy Malisse, Jozef “Jokke” Pelgrims en Maurice Van Looy besloten de overgebleven bestuursleden met pijn in het hart om de voetbalclub stop te zetten.

“We verloren enkele bestuursleden door corona. Het is zeer moeilijk om nog mensen te vinden die zich willen engageren om een vaste taak op zich te nemen bij een voetbalclub. Hierdoor konden we onze overleden leden niet vervangen. Ook de lange periode van inactiviteit door de coronapandemie speelde een rol. De interesse in het voetballen verdween en moest plaats maken voor iets nieuws of anders”, klonk het bij voorzitter Louis Van Leemputten en trainer/bestuurslid Nic Goris.

De laatste ploegfoto van Sparta Tremelo in 2020
De laatste ploegfoto van Sparta Tremelo in 2020

De velden aan de Werchtersebaan zullen overgedragen worden aan tweedeprovincialer KFC Baal.

“Er was al meer dan een decennium sprake van een samenwerking tussen Sparta Tremelo en KFC Baal waardoor de keuze snel gemaakt was. Zij zullen deze velden gebruiken als trainingscomplex voor hun ambitieuze eerste elftal”, wisten de Spartabestuursleden. In het verleden trainde KFC Baal vaak in de voorbereiding aan de Werchtersebaan, enkele seizoenen geleden speelden ze er ook hun wedstrijd om de Beker van België tegen KFC Diest.

De overblijvende middelen van Sparta Tremelo werden geschonken aan de goede doelen VZW Siddartha en VZW Huize De Veuster. Voorts zal er nog een afscheidsfeest gegeven worden voor al diegenen die zich de voorbije jaren hebben ingezet voor Sparta Tremelo. Wanneer de coronamaatregelen het toelaten kan dit feestje losbarsten in alle hevigheid, een feest om de voorbije decennia te herdenken…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *