Q8 tempo oil banner

 

Frans Claes scoort met een tweede stek op eerste Summer Bike marathon

Frans Claes scoort met een tweede stek op eerste Summer Bike marathon
Summerbike Marathon Frans Claes podium Foto: ©Ariane Lüthi

Mountainbiker Frans Claes heeft de tweede plaats behaald op de eerste editie van de Summer Bike marathon in Zwitserland. In een sterk deelnemersveld en een loodzwaar modderparcours toonde de Leuvenaar dat hij klaar is voor de zomermaanden. Het was geen wedstrijd voor doetjes, want met ruim vierduizend hoogtemeters verspreid over tachtig kilometer is dit een race voor sterke beren.

Er is een nieuwe mountainbike marathonwedstrijd toegevoegd aan de kalender: de Summer Bike Marathon in het Zwitserse Château d’Oex.

Frans Claes, van het Verhofsté Group MTB Team, wist niet wat hij van de Summer Bike kon verwachten. De vraag was ook of hij zijn intensieve trainingsweek kon omzetten in een goede wedstrijdprestatie. De regen had het parcours op sommige plaatsen omgedoopt tot een ware modderpoel en zompige Alpenweiden. Daarom koos Claes voor zijn full suspension fiets. “Mijn full suspension geeft me meer comfort en kleine foutjes worden niet direct afgestraft. Het nadeel is dat mijn fiets wel zwaarder weegt. Uiteindelijk moet ik die fiets nog wel over vierduizend hoogtemeters krijgen, maar het was een bewuste keuze”, blikte de tweede die uit Wezemaal afkomstig is terug.

Het begin van de race begon moeizaam voor de tweevoudig Belgisch kampioen mountainbike marathon. Op de eerste lange steile beklimming moet onze landgenoot al gauw dertig seconden laten op de drie koplopers: Martin Fanger, Hansueli Stauffer en Marc Stutzmann. “Nog voor de top kon ik de kloof opnieuw dichtrijden en dat gaf me moed en vertrouwen. Vanaf toen ging het alleen maar beter en ook het goede gevoel in de benen kwam terug. De stevige trainingen van de voorbije week werpten dan toch hun vruchten af.”

Op de laatste steile beklimming van Les Monts-Chevreuils moest Fanger passen.

Met een paar stevige speldenprikken probeerde Claes zijn concurrenten Stauffer en Stutzmann er nog af te rijden. Enkel Stutzmann bleek uiteindelijk te sterk en eindigde op een kleine 20 seconden voor Claes.

“Op het einde was het een strijd van man tegen man. In de laatste afdaling maakte ik een kleine fout, waardoor Stutzmann kon wegrijden. Toch ben ik erg tevreden met mijn tweede plaats. Hopelijk schiet ik binnenkort de hoofdvogel af. Ik wil ook de organisatie bedanken omdat ze deze koers in moeilijke omstandigheden hebben kunnen organiseren. Het is een veelbelovende wedstrijd met een groot groeipotentieel. Indien de drukke kalender het toelaat, zien ze me hier volgend jaar zeker terug!”

Geef een reactie