Degradatiestrijd in derde provinciale D blijft spannend na winst van FC Meensel-Kiezegem tegen Rode Duivels Zoutleeuw

De toss tussen Zoutleeuwkapitein Delathuy en Meenselse collega Vancauwenbergh

De Rode Duivels uit Zoutleeuw zakten na de recente vijf op negen met vertrouwen af naar het geboortedorp van Eddy Merckx. FC Meensel-Kiezegem leek eind januari een vogel voor de degradatiekat na thuisnederlagen tegen hekkensluiter Averbode-Testelt-Okselaar B en VC Bekkevoort. Februari werd beter aangevat met een vier op zes en operatie redding kreeg een nieuwe adem ingeblazen. In de wetenschap dat gelijkspelen gelijk was aan ter plaatse trappelen, zouden beide teams vol voor de winst gaan.

Dat gegeven bracht uiteindelijk een zeventigtal supporters, evenredig verdeeld over beide ploegen; naar het terrein gelegen in de buurt van het standbeeld van kannibaal Merckx.

Zoutleeuw-kapitein Delathuy was te laat voor de ploegfoto maar nog net op tijd voor de toss in het gezelschap van scheidsrechter Karim en thuiskapitein Vancauwenbergh.

Zoutleeuw begon met goede kaarten aan het duel

Na vijf minuten zorgde Kazachvili in twee tijden voor het eerste Leeuws gevaar. Na een combinatie Wathieu-Delathuy ging zijn schot nipt naast in hoekschop, die hem een vrije kopkans opleverde die echter een halve meter naast de winkelhaak buiten vloog. Vijf minuten later prikte FC MK tegen met een combinatie Camps-Viktor Cornelissen gevolgd door een center van broer Kobe die door Vanderhaegen in duikvlucht werd naast gekopt. Nog eens vijf minuten later botsten doelman Michiel Appeltans en Vanderhaegen op elkaar na een nieuwe voorzet van Kobe Cornelissen. Bij Zoutleeuw kwam het gevaar vooral na corner-inswingers van Jasper Appeltans waarbij thuiskapitein Vancauwenbergh en thuisdoelman Niclaes er twee van de lijn dienden te halen. Na nog een Appeltanscorner stierf het daaropvolgend vluchtschot van Kazachvili op de hak van een verdediger.

Op het halfuur vergat Zoutleeuw slecht terugspelen in de Meensel-defensie te verzilveren. Natens snelde naar de vrije bal, tackelde hem weg voor de neus van een Rode Duivel en lanceerde met een lange bal Kobe Cornelissen, die Decat in snelheid nam om alleen voor Appeltans op te duiken. Zijn punter stierf tegen de paal en Camps slaagde er niet in de afvallende bal alsnog in doel te krijgen. Kort voor rust caprioleerde een ongewild hakje van Oualla voor de voeten van Wathieu die de verkeerde keuze maakte door de boomlange thuisdoelman Niclaes met een lobje proberen te verschalken.

Ondanks verschillende doelrijpe acties langs weerskanten eindigde een aangename en gelijkopgaande eerste helft op 0-0.

RD Zoutleeuw kwam het best uit de kleedkamer, een aanval over Uyttebroek en Wathieu werd door Jasper Appeltans gedevieerd op de paal. De Rode Duivels leken overwicht te hebben zonder nog echt gevaarlijk te kunnen zijn. De overwinningsdrang en stress stak de kop op en resulteerde in een rommelige tweede helft. Een kwartier voor tijd combineerde Camps op rechts met Kobe Cornelissen die de bal in de breedte door de grote rechthoek joeg waar de vrijstaande Vanderhaegen de thuisploeg op voorsprong schoot, 1-0. Licht appel van de bezoekers voor buitenspel werd weggewuifd door scheidsrechter Karim alhoewel de goedgeplaatste thuissupporters achteraf zelf toegaven dat er mogelijks toch een buitenspelgeurtje aan zat. Drie minuten later veroverde een sterk opzittende Vanderhaegen op de achterlijn de bal van een Zoutleeuwverdediger die dit balverlies probeerde recht te zetten door een onhandige en onnodige overtreding. Camps legde achteruit naar Viktor Cornelissen die binnenkant voet in de vlucht op doel poeierde. Via de rechterdoelpaal eindigde zijn vluchtschot in het linkerzijnetje van een aan de grond genagelde doelman Appeltans, 2-0! De thuisploeg vierde de overwinning met zijn supporters in het besef dat het spreekwoordelijk dubbeltje nu eens naar hun kant viel en dat de mosselen nog lang niet aan wal zijn.

Viktor Cornelissen (links) en Vanderhaegen bezorgden FC Meensel-Kiezegem de overwinning

Doelpunten: 75’ Vanderhaegen (1-0), 78’ Cornelissen (2-0).