logo Casalina

Darts Store Putte deed en doet dit seizoen mee aan Q-School

Darts Store Putte deed en doet dit seizoen mee aan Q-School
Eigenaar Stijn Vekemans gooit dagelijks een perfecte 180

De Darts Store Putte gelegen aan de Mechelbaan in Putte richt zich al net geen drie jaar op darts en trok begin 2023 de stoute schoenen aan. Ze gingen zowaar met zijn zessen van het “Team Torro” naar Q-School ofte de PDC Qualifying School, Darts Competition. Indien je het daarin meer dan goed doet dan maak je kans op één van de 128 tourkaarten waardoor je als professioneel darter door het leven kan gaan.

De Darts Store Putte van buitenaf bekeken
De Darts Store Putte van buitenaf bekeken

De inschrijving voor Q-school kost een kleine 450 Britse ponden, ongeveer 525 euro. Tel daarbij nog drie dagen hotel à rato van 350 euro en je eten en drinken in de dartzaal en dan heb je een eerste kennismaking op financieel vlak achter de rug.

Op sportief vlak smijt je drie dagen en speel je in die periode evenveel toernooien.

Verlies je wedstrijd, heb je gedaan voor die dag. De laatste acht van de eerste drie dagen plaatse, zich voor de volgende en tweede fase verspreid over dag vier tot en met zeven. Op basis van een ranking van gewonnen duels, vloeien nog x-spelers door naar die tweede fase. In dagen vier tot en met zeven komen ook nog eens de afgevallen tourcard houders bij, die niet bij de laatste 64 zijn geëindigd in de PDC Order of Merit en dit na twee jaar deelname en na het wereldkampioenschap.

Deze toernooien worden gegooid in het Verenigd Koninkrijk en voor de Europeanen in het Duitse Kalkar (2023) en je smijt best minstens een gemiddelde van 85 en hoger om in de buurt te komen van een kans voor een befaamde tourkaart.

Op het einde van Q-School kom je aan 128 tourkaarthouders die de vloertoernooien spelen. Een leuke bijkomstigheid is dat de deelnemers aan Q-School nog kunnen deelnemen aan een B-Circuit, zoals de Challenge Tour en de Euro Tour Qualifiers, dus via deze qualifiers, kan je nog steeds kans maken om je te kwalificeren om op één van de Euro Tours op het podium te staan gooien. Zo behaal je dan ook prijzengeld dat meetelt voor de PDC Order of Merit en op die manier kan je je dus ook nog kwalificeren voor andere grote toernooien, door in die rankings ook nog hoog te eindigen. Dat is alles behalve makkelijk en geen garantie. De Qualifier van Wieze en de Euro Tour Qualifier toernooien zijn ook gratis om aan deel te nemen, hierbij betaal je dan enkel hotel, vervoer en eten. De Challenge Tour toernooien die gespeeld kunnen worden in Duitsland en Engeland, kosten 55 pond per tornooi en zijn meestal 4 of 5 toernooien per weekend.

Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte
Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte
Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte deel twee
Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte deel twee
Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte deel drie
Karrenvrachten dartsmateriaal in Putte deel drie

Team Torro van Darts Store Putte ging er met zijn zessen heen.

“De reden dat wij dit met zijn zessen gedaan hebben, is om ervaring op te doen, ongeacht het niveau dat je hebt. Je komt sowieso sterker terug, je kan het vergelijken met een jeugdspeler voetbal die een week op stage vertrekt. Die komt ook vol energie en ervaring terug. De stressfactor in die spel speelt een enorme rol en de ervaring op de grotere toernooien, neem je mee. Ik heb al enorm goede darters geweten die daar de spanning voelden in hun arm en uiteindelijk een pak minder gooiden, dan wat ze in werkelijkheid thuis kunnen. Die ervaring van de Q-School, en vervolgens Challenge Tour en Euro Tour Qualifiers, hielpen ons wel verder in het regionale circuit”, legt uitbater van de Darts Store Putte, Stijn Vekemans, uit. Hij trok samen met Jean-Pierre De Jonghe uit Kapelle-op-den-Bos, Benny van der Linden uit Keerbergen, Pascal De Clercq uit Hamme, Wim Dierckx uit Westerlo en Lorenzo Schmelcher uit Tienen naar Q-school. Niemand van Team Torro heeft de eerste fase overleefd. De Jonghe haalde op een haar na de finale stage in dag 4-5-6-7 niet, hij speelde in zijn beslissende wedstrijd tegen de Nederlander Owen Roelofs en verloor hij nipt. Owen behaalde finaal een PDC tourkaart. “Het is een ongelooflijke ervaring en als je zou overwegen om het te doen, gewoon doen! Wil je op een zo hoog mogelijk niveau acteren, ook al behaal je geen 80 of 85 gemiddelde, dan kan je via het B-Circuit nog altijd wel op een meer dan hoog niveau actief zijn, waarbij je weer sterker terugkomt en ontzettend veel bijleert. Vooral op mentaal vlak en je stressgehalte maak je vorderingen.”

Wanneer een beeld meer zegt dan duizend woorden in de Dartsstore Putte
Wanneer een beeld meer zegt dan duizend woorden in de Dartsstore Putte

In augustus trekt Vekemans en zijn vrouw Karin Serneels naar het mythische Milton Keynes, tussen Oxford en Cambridge, voor een Challenge Tour, dit om extra ervaring op te doen en dit weer mee te nemen naar de regionale tornooien, alsook WDF Open Antwerpen en Open België staat op het programma. Vekemans geeft trouwens ook individuele coaching sessies waarin hij de focus op de werptechniek legt en verschillende andere basiselementen. Geïnteresseerden kunnen hier terecht. Meer info over dartstoernooien kan je dan weer hier vinden.

Stijn Vekemans aan de worp
Stijn Vekemans aan de worp

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *