logo Casalina

Leuvense Brasa Belgium Brazilian Jiu Jitsu Academy schittert opnieuw op Belgisch Kampioenschap

Leuvense Brasa Belgium Brazilian Jiu Jitsu Academy schittert opnieuw op Belgisch Kampioenschap
Brasa Belgium van Wim Deputter presteert op het BK

Leuvense vechtsportschool Brasa Belgium, gevestigd in Heverlee, was succesvol op het Belgisch Kampioenschap Brazilian Jiu Jitsu. Dit prestigieuze toernooi vond plaats in Brussel onder de auspiciën van de federatie Grappling Vlaanderen.

Brazilian Jiu Jitsu (BJJ) is een vechtsport waarbij het doel is de tegenstander tot opgave te dwingen met een klem of verwurging voordat de tijd verstrijkt. Als je er niet in slaagt de tegenstander te laten opgeven, wint degene met de meeste punten. Punten worden gescoord voor superieure posities of door de tegenstander op de grond te krijgen en zelf bovenop te blijven. Het is een leuke, dynamische en snelgroeiende vechtsport waarin gestreden wordt in twee disciplines: “Gi” en “No Gi”, oftewel met en zonder kimono.

Brasa Belgium, onder leiding van voormalig wereldkampioen Wim Deputter en bijgestaan door coach Latif Kadri, is een vaste waarde in het Leuvense (vecht)sportgebeuren en één van de toonaangevende clubs in België.

Brasa Belgium ging met zijn volwassenen competitieteam de strijd aan. Deze negen atleten sleepten samen tien medailles in de wacht: vijf gouden, twee zilveren en drie bronzen plakken. Bij de vrouwen -58 kg Gi wist Sanela Sjenarevic Belgisch Kampioen Gi te worden.

Heel indrukwekkend en veelbelovend was de prestatie van nieuwkomer Ella Custers. De 19-jarige Ella was jaren actief als competitieve zwemster en pupil onder de Leuvense zwemlegende Brigitte Becue. Ze maakte recent de overstap naar Brazilian Jiu Jitsu en na slechts vijf maanden trainen wist ze meteen een bronzen medaille in de wacht te slepen op haar eerste Belgisch Kampioenschap bij de vrouwen +64 kg Gi.

Bij de mannen was de uitblinker Khamzat Borchasvilli, die na slechts een jaar trainen goud wist te bemachtigen in zowel de Gi als de No Gi divisie -82 kg en hierbij elke tegenstander tot opgave wist te dwingen. Omran Sandi wist Belgisch Kampioen te worden bij de mannen -64 kg Gi. Bij de zwaargewichten werd Jofrey Ohri spectaculair Belgisch Kampioen in de categorie -94 kg No Gi. Dit na een stevig gevecht tegen de Brusselse Athanasios Kantarelis die hij in een spannende finale tot opgave wist te dwingen.

Daarna was het de beurt aan de jeugd. Brasa Belgium nam deel aan het Belgisch Kampioenschap met een team van maar liefst 25 jonge atleten. Samen wisten ze een uitzonderlijk totaal van 35 medailles in de wacht te slepen: 9 gouden, 15 zilveren en 11 bronzen.

Voor enkelen van hen was het de eerste keer dat ze aan een wedstrijd meededen. Dit gaat natuurlijk gepaard met de nodige zenuwen, een lach bij winst en geregeld een traantje bij verlies. “Maar dat hoort erbij! Op deze manier leren kinderen om te gaan met winst en verlies, leren ze respect voor elkaar en vooral ook doorzetten wanneer het soms wat moeilijker wordt. Onontbeerlijke ervaringen voor een gebalanceerd en succesvol leven,” aldus Wim Deputter.

Bij de jongens haalde de 4-jarige Jia Yong Cui Nguyen dubbel goud in de categorieën -20 kg Gi en No Gi. Heel spectaculair, als je weet dat hij een jaar jonger was dan de andere deelnemertjes in zijn divisie. Ook de talentvolle Rafael Lubbert wist dubbel goud in de wacht te slepen bij de jongens -24 kg.

Jia Yong Cui Nguyen dubbel goud
Jia Yong Cui Nguyen dubbel goud

Teamgenoten Advik Bimal en Zachary Carlhian maakten het beiden heel moeilijk! Ze streden beurtelings tegen elkaar in de No Gi en Gi divisie -27 kg. Bij Gi wist Advik te overwinnen en bij No Gi was het Zachary die de begeerde gouden medaille in de wacht sleepte. “We zijn heel blij voor Advik. Zachary wint veel wedstrijden, maar voor Advik was het de eerste medaille op een groot kampioenschap!” zei Wim Deputter. Nathanael Carlhian werd voor het tweede jaar op rij Belgisch Kampioen bij de jongens -36 kg Gi.

Tenslotte presteerde Wim’s dochter, Yeva Olena Deputter Sorokhtey, opnieuw heel spectaculair met dubbel goud in beide divisies meisjes -24 kg. Hierbij wordt ze voor het tweede jaar op rij Belgisch Kampioen Gi en No Gi.

Yeva Olena Deputter Sorokhtey was opnieuw aan goud toe
Yeva Olena Deputter Sorokhtey was opnieuw aan goud toe

Een mooie afsluiter voor het jaar 2023 voor Brasa Belgium Brazilian Jiu Jitsu Academy en voor Leuven dat opnieuw als vooraanstaande sportstad op de kaart werd gezet.

Het team van Brasa Belgium wil graag Leuvense burgemeester Mohamed Redouani, Schepen van Sport Johan Geleyns en het voltallige team van Tofsport Leuven bedanken voor de ondersteuning die ze krijgen bij hun werking. “Deze samenwerking laat ons toe om jaar na jaar prachtige dingen te bereiken met de Leuvense jeugd en volwassenen!”.

“In onze club komt het vaak voor dat hele gezinnen lid worden en samen trainen op onze mat. Dat is als sportclub toch wel uniek”, zegt Wim Deputter. De ouders Frederick Wouters, Antoine Carlhian en Mohamed Tasakenti verdienen een uitzonderlijk woord van dank voor het helpen coachen en begeleiden van de kinderen op de wedstrijd samen met Latif Kadri en Wim.

Je kunt meer info vinden over Brasa Belgium op www.brasabelgium.be of hen volgen op www.instagram.com/brasabelgium en www.facebook.com/brasabelgium.

“We staan open voor iedereen!”, luidde het.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *