Q8 tempo oil banner

 

Meer dan 1 op 7 Vlaamse sportclubs in financiële moeilijkheden door corona. Rugby Club Leuven getuigt

Meer dan 1 op 7 Vlaamse sportclubs in financiële moeilijkheden door corona. Rugby Club Leuven getuigt
De Leuvense rugbyjeugd vaart wel bij de plannen van hun team

Meer dan één op de zeven Vlaamse sportclubs zit financieel in slechte papieren als gevolg van corona. Dat blijkt uit een grootschalige bevraging van de Vlaamse Sportfederatie bij 700 sportclubs. De koepelfederatie stuurt daarom tot het eind van het jaar coaches op pad die gratis advies geven, zodat de getroffen verenigingen na corona een vlotte doorstart kunnen maken. Rugby Club Leuven kan getuigen over de problemen die corona veroorzaakt heeft. Ze zaten in het midden van een zware investering, namelijk een nieuw veld en gebouwen, toen corona toesloeg. De Vlaamse Sportfederatie begeleidt de club bij het aanvragen van een noodlening.

Bestuurslid Koen Meskens legt de situatie uit.

“Ons nieuwe kunstgrasveld werd vorige zomer aangelegd met steun van de Stad Leuven en Sport Vlaanderen, maar we zaten nog met een project dat onder meer nieuwe kleedkamers en een krachttrainingszaal omvatte. We willen zeker via die krachttraining op termijn een toekomst in topklasse ambiëren met eigen jeugd die al werd geselecteerd voor Vlaamse en nationale jeugdploegen. We kregen voor onze projecten een subsidie van 310.000 euro van Sport Vlaanderen. We moesten zelf nog op de proppen komen met 250.000 euro, uiteindelijk werd dat 300.000 euro. Dat is veel om zelf te financieren. We gingen een obligatielening aan en vele leden en supporters deden op deze manier ook hun duit in het zakje. Toch was het niet makkelijk om mensen hiervoor online warm te maken, persoonlijk is het uiteraard makkelijker om je case uit te leggen. Voorts droogden onze kantine-inkomsten op en konden we op één na amper evenementen, bijvoorbeeld in de vorm van toernooien organiseren. Hierdoor kwamen we in een patstelling terecht. Om in aanmerking te komen voor onze subsidie van de Sport Vlaanderen moeten we het hele project uitvoeren en dus geld uitgeven, dat we niet hebben. We zitten met een cashflowprobleem. Daarom doen we beroep op een sportnoodlening zodat we kunnen blijven investeren. De aanvraag wordt ingediend bij de Vlaamse Sportfederatie. De timing is ongelooflijk slecht door corona, maar we moeten verder. Ik zie het goed komen, klinkt het gemotiveerd bij Meskens die flink wat werk heeft met zijn dossier voor de aanvraag tot lening en blij was met de steun van de financiële coach.

Rugby Club Leuven telt momenteel 330 leden; 120 op de rugbyschool (-12 jaar), 90 leden bevinden zich bij de jeugd, 120 spelers zijn seniors. Vooral de rugbyschool kende de voorbije periode een fikse groei.

Geef een reactie