logo Casalina

Haspinga Landen wil rugbysport populair maken in het Haspengouw

Haspinga Landen wil rugbysport populair maken in het Haspengouw
De mannenploeg van Rugby Club Haspinga Landen

Rugby Club Haspinga Landen werd in 2014 boven de doopvont gehouden, een kleine zeven jaar verder hebben ze vier teams en tellen ze bijna honderd leden. Jaren geleden wilden ze de rugbysport populair maken in Haspengouw, dat was een sport dat er voorheen nog niet werd gespeeld. De missie van de groen-wit-blauwen kende tot nu toe succes gezien er buiten een mannen- ook een vrouwenteam, U16 en U18 jeugdploegen bij kwamen.

Voorzitter Xavier Thijs schetst de evolutie.

“We begonnen met zijn dertigen en we hadden enkel een mannenteam. Een aantal van ons hadden tijdens hun studententijd in Leuven kennis gemaakt met deze sport. Ze speelden bij het universitaire team van de KU Leuven of bij Rugby Club Leuven en stopten na hun studies met de sport. Na een periode voelden we het opnieuw kriebelen, mede daardoor werd deze ploeg toen opgericht. We wilden ook de streek leren kennis maken met onze mooie sport. Er werd hier tot dan nooit aan rugby gedaan, dat was een beetje een blinde vlek. In eerste instantie wilden we dat met een herenteam doen. Na verloop van tijd stelden we onze ambitie bij met het beginnen van een vrouwenteam, de cheeta’s, in 2019. Ondertussen leiden we op U16 en U18 op. Naar de toekomst toe willen we voor elke jeugdreeks een ploeg en ook een rugbyschool beginnen staat op de verlanglijst. Met deze rugbyschool willen we van start gaan op 1 september 2021, er zullen trainingen worden voorzien voor de U8, U10, U12 en U14”, wist voorzitter Thijs. “In den beginne kregen we een veld van voetbalclub FC Landen ter beschikking. Sinds hun verhuis hebben we het complex Sparta voor ons alleen. Dat zijn drie velden en prima mogelijkheden op vlak van accommodatie en kleedkamers om onze club verder uit te breiden. We zijn enorm verheugd met die kans.”

Na het eerste trainingsjaar beukte de mannenploeg tijdens hun eerste competitiejaar de deur open naar promotie naar eerste regionale. Daar zitten ze nog steeds op hun plaats.

“Voorlopig past dat binnen ons niveau, om in de nationale reeksen aan te treden heb je bovendien een tweede “reserventeam” nodig. Daarvoor hebben we voorlopig nog niet genoeg manschappen. Bij de vrouwen kunnen meisjes al snel aansluiten bij de eerste ploeg, dat is positief. Bij hen is er veel enthousiasme aanwezig alsook interesse uit de buurt.”

De vrouwen van Haspinga Landen
De vrouwen van Haspinga Landen

Momenteel proberen de leden van Haspinga zich bezig te houden met challenges. Op Zoommeetings worden tactische trainingen doorgenomen. Er komt ook een pronostiek omtrent de nakende Six Nations Cup aan. Net zoals een afhaaldag van hun eetfestijn en wel op … zaterdag 20 maart 2021.

Uiteraard zoekt deze jonge sportvereniging nog naarstig naar nieuwe leden, geïnteresseerden kunnen terecht op http://www.rchaspinga.be/?oid=25868&pid=33274

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *