logo Casalina

Eva Leus: fruitboerin, mama van twee en rugbyspeelster bij Haspinga Landen

Eva Leus: fruitboerin, mama van twee en rugbyspeelster bij Haspinga Landen
Eva Leus (bovenaan eerste van links) was er al vanaf het begin bij bij Haspinga Landen

Eva Leus (29) uit Melkwezer verveelt zich zeker niet tijdens deze coronaperiode. Met het landbouwbedrijf D’Ooftschuur dat ze met haar man runt kan ze de tijd goed gebruiken, ook haar twee zoontjes Nand (5) en Lode (4) vergen wat tijd. Haar uitlaatklep is ze als gevolg van corona en een knieblessure wel even kwijt en dat is rugby spelen bij Haspinga Landen. Op deze manier verzet ze haar zinnen sinds 2019, wat ze ook presteert het gegeven veld is nooit veraf.

Negen jaar geleden stapte ze in het bedrijf van haar echtgenoot Stijn. Met de rugbysport begon ze in 2019.

“Bij de oprichting van het team in 2019 stond ik paraat. De Cheeta’s, onze teamnaam, bestonden aanvankelijk uit enkele groepen vriendinnen. Je had bijvoorbeeld een groepje afkomstig uit de scouts van Landen, ik kende op mijn beurt een initiatiefneemster. Zo gingen die groepjes op in één groot geheel. Mij sprak het gegeven van de team spirit en het buiten sporten aan. Voorlopig zitten we met Haspinga Landen in de ontwikkelingsfase en spelen we met zijn tienen in plaats van met zijn vijftienen. Met zijn allen zijn we aan ons eerste rugbyavontuur toe. In samenspraak met de coach en de speelsters kregen we posities. Ik neem plaats op de eerste lijn waar ik het pak in kan gaan en tackelen. Ik heb ook de snelheid om eventueel op een andere plaats ingezet te worden.”

Door corona mag er geen rugby gespeeld worden en mist Eva het sociale gegeven.

“Er is bij ons voor iedereen plaats op het veld, de jongste is zestien jaar, de oudste tweeëndertig. Ik bekijk onze teamsport als een uitlaatklep door buiten te kunnen sporten. Ook de sociale contacten zijn me dierbaar, in de landbouw heb je buiten met je gezin, aanzienlijk minder contact met anderen. Ook het napraten in de kantine is een gemis”, wist de boerin die appelen, peren en kersen teelt. “Via samenwerking met collega landbouwers uit de buurt kan je terecht bij ons voor verschillende seizoen producten er staat ook een broodautomaat. Het hele jaar door zijn er aardappelen te verkrijgen. Ook aardbeien, rode bessen, pruimen, zoete kersen, appelen en peren zijn te koop tijdens het seizoen. Het dagelijkse werk is heel divers, van de onderhoud van de tractoren, verschillende teeltwerkzaamheden zoals sproeien en maaien tot het controleren van de plantages om te bekijken of er geen ziekten of plagen zijn uitgebroken”, vertelt ze.

De sportieve microbe lijkt Leus door te geven.

“Mijn oudste zoon Nand gaat naar de startdag van de rugbyschool van Haspinga Landen op 16 mei om eens te bekijken of de sport hem ligt. Hij kan er enkele keren meedoen met een initiatietraining. Alle jongens en meisjes geboren tussen 2008 en 2015 zijn welkom om te proeven van deze uitdagende teamsport op onze club op de Karel de Grotelaan in Landen.”

Eva Leus stapt haar (sportieve) toekomst tegemoet met haar twee zonen
Eva Leus stapt haar (sportieve) toekomst tegemoet met haar twee zonen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *