logo Casalina

Wielrenner Thibaut Ponsaerts vecht terug en droomt van het WK in Leuven

Wielrenner Thibaut Ponsaerts vecht terug en droomt van het WK in Leuven
Thibaut Ponsaerts in Neerijse in het wiel van ploegmaat en streekgenoot Lennert Van Eetvelt

Belofte Thibaut Ponsaerts (20) uit Kessel-Lo heeft in de jeugdreeksen een palmares bij elkaar gefietst om u tegen te zeggen. Vier jaar geleden kreeg hij de Trofee van de Flandrien van het Jaar uitgereikt na 23 zeges. Net geen drie jaar geleden begon het onheil, de prille twintiger van de beloftenploeg van Lotto-Soudal traint nu om volgend seizoen goed te zijn. Tijdens het voorbije seizoen nekten corona en een dubbeke bekkenbruik zijn ambities om er iets moois van te maken op de weg.

Zijn jeugdjaren in de kleuren van Olympia Tienen waren onvergetelijk. In 2015 won hij als nieuweling al regelmatig zoals de Ronde van Oostenrijk, in 2016 behaalde hij de provinciale en nationale titel op de weg. Daarbuiten won Ponsaerts enkele grote koersen en schitterde hij in de kleuren van de nationale selectie.

De elfde zege van Ponsaerts in zijn provinciale nieuwelingentrui in Nieuwrode in 2016
De elfde zege van Ponsaerts in zijn provinciale nieuwelingentrui in Nieuwrode in 2016

In de Ronde van Vlaanderen en de Vredeskoers pakte hij top tien en won hij twee etappes in de Tour du Pays de Vaud. Koersorganisator Hubert Vermaelen richtte in het hellende Linden ook wedstrijden in voor de kampioen, waarop steeds veel volk afkwam. Na twee zeges in 2018 als laatstejaarsjunior begon een zwarte periode.

In zijn thuiskoers in Linden oogstte Ponsaerts ook succes
In zijn thuiskoers in Linden oogstte Ponsaerts ook succes
Thibaut Ponsaerts en Hubert Vermaelen (eerste van rechts) aan het podium in Linden
Thibaut Ponsaerts en Hubert Vermaelen (eerste van rechts) aan het podium in Linden

Vader, ex-renner en toeverlaat Rudy Ponsaerts doet het verhaal van Thibaut.

“De tegenslagen mogen nu beginnen stoppen, we zijn al bijna drie jaar op de sukkel. Het begon in maart 2018. Ondertussen heeft hij al klierkoorts, corona, een gescheurde meniscus en gewrichtsbanden en negen breuken achter de rug, het gebeurde dat hij drie zaken tegelijk brak. Uiteraard bracht dit mentale dippen met zich mee voor zo’n jonge renner”, wist vader Rudy. “Hij reed in Wezemaal nog de profkoers en amper vier dagen later was het prijs. Bij een afdaling van een col in de Franse Alpen, de Col de Sarenne, vlakbij Alpe d’Huez kwam hij op training ten val en liep twee breuken in zijn bekken op. Hij reed daarna nog enkele koersen, Neerijse was zijn laatste.”

Ponsaerts werd gelukkig zonder veel erg in Neerijse in de kant gereden in de slotronde en moest nog alles geven om aansluiting te krijgen bij het peloton. Nu begint opnieuw de opbouw naar een nieuw seizoen.

“Ik moest er voet aan grond zetten in Neerijse en viel gelukkig niet. Ik kon opschuiven in het peloton, het was even lastig toen het brak. Ik zag op mijn wattagemeter dat ik los 420 watt produceerde om in het volgende groepje te raken. Ik kon nog aansluiten bij het eerste peloton, maar zat te ver om nog een goede sprint te brengen”, opent Ponsaerts. “Ik train nu voor de belangrijke koersen bergop. Luik-Bastenaken-Luik ligt me goed, daarna volgt al snel de vierdaagse Ronde van de Isard in Frankrijk. De Baby Giro staat normaal gezien ook op de agenda. Als eerstejaarsbelofte ging ik niet mee door maagproblemen, dit seizoen ging het niet gezien die bekkenbreuk. Naar het einde van het seizoen toe zijn een selectie voor het eigen WK in Leuven de ambitie moeten zijn. Geselecteerd worden voor een WK in en rond je eigen stad, daar droomt toch iedereen van? Die kans krijg ik één keer in mijn leven, maar de weg daarheen is nog lang. Ik wil vooral presteren in mijn eerste koersen om mezelf niet al te veel druk op te leggen. Dan komt het wel goed. We hebben drukke agenda’s gezien we nog met twaalf in de beloftenploeg rond rijden en onze weekends drukker zijn. Kermiskoersen zal ik ook nog rijden en wie weet zit die van Linden daar ook tussen, we zien wel hoe het komt.”

Ponsaerts net na zijn aankomst in Neerijse
Ponsaerts net na zijn aankomst in Neerijse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *