Patrice Pfeiffer is na avontuur in Saoedi-Arabië weer klaar om aan de slag te gaan
Patrice Pfeiffer (44) uit Huldenberg was sinds 2018 vooral gekend als oprichter van Digital Scouting, dat de voorbije seizoenen de focus legde op de Vlaams-Brabantse eerste provinciale. Vorig seizoen zou hij de P4 van OHR Huldenberg onder zijn hoede nemen, maar ruilde hij in extremis de club in voor Al-Ahli Saudi FC in Saoedi-Arabië. Hij ging er als videoanalist binnen de technische staf van T1 Besnik Hasi aan de slag te gaan. Een op z’n minst bijzonder parcours dat de aanleiding vormde voor een goed gesprek.
Kan je je parcours even schetsen?
“Als speler heb ik alle jeugdploegen doorlopen bij VK Rode, onder de kerktoren zeg maar, en dit tot in de eerste ploeg. VK Rode is ondertussen één van de drie fusieclubs waaruit OHR Huldenberg, dat nu in eerste provinciale evolueert, ontstaan is. In 2006 besliste ik te stoppen met voetbalen en ging ik meteen aan de slag als jeugdtrainer, bij onder andere VK Huldenberg, KV Tervuren-Duisburg en nadien KOSC Wijgmaal waar ik zes jaar lang techniektrainer was van de IP-middenbouwploegen”, stak Pfeiffer van wal. “Ongeveer tien jaar geleden begon ik met he filmen en bewerken van eigen trainings-en wedstrijdbeelden, toen was dat nog heel amateuristisch. Ik behaalde ondertussen mijn UEFA-B trainersdiploma in 2014. In 2016 kreeg ik de mogelijkheid om voor een voetbaldatabedrijf uit Tenerife aan de slag te gaan met als corebusiness het in detail analyseren van doelpunten uit meer dan veertig competities op het hoogste niveau.”
Als amateurvoetballiefhebber richtte hij in 2018 Digital Scouting op. Het was een schot in de roos en daarna vertrok hij Saoedi-Arabië
“Voetbal Vlaanderen begon in 2019 met de opleiding video-analyse. Gezien mijn achtergrond ging ik er snel aan de slag. Ik heb er docent Herman De Landtsheer, die videoanalist was van ondermeer de Rode Duivels, KAA Gent en Club Brugge, ontmoet. Ondertussen vond corona plaats en werd het amateurvoetbal vaak lange tijd gestaakt. Zo verhuisden mijn analyses naar het professioneel voetbal dat na een kortere onderbreking wel doorging. Van het één kwam het ander. Dankzij Herman kwam ik in contact met Besnik Hasi die na drie jaar Al-Raed aan de slag ging als hoofdcoach bij Al-Ahli Saudi FC in Saoedi-Arabië. Hij zocht een videoanalist. Na het sturen van enkele analyses en enkele gesprekken bood hij me aan om zijn technische staf te vervoegen in het Midden-Oosten.
Wist je waar je aan begon?
“Mocht je mij een jaar geleden hebben gezegd dat ik aan de slag ging gaan in Saoedi-Arabië voor het voetbal had ik je natuurlijk meteen gek verklaard. De grote inhoudelijke lijnen van de job kende ik, achteraf gezien was alles en elke dag een nieuw avontuur voor mij. Op een heel korte tijd liet ik alles hier achter om de sprong te wagen in het onbekende en kwam ik van het amateurvoetbal in het professioneel voetbal terecht, als eerste ervaring in het buitenland, ver buiten mijn comfort zone”, wist de analyst. “Als je voor een bedrijf gaat werken wordt er een opleidingstraject voor je uitgestippeld en krijg je wat tijd om je in te werken. Daar was geen tijd voor, heel snel schakelen was de boodschap. Ik ben niet te trots om te zeggen dat ik het de twee eerste maanden moeilijk heb gehad om mij aan het niveau aan te passen. Gelukkig ben ik enorm goed opgevangen geweest door assistant coach John Stegeman, physical coach Bart Caubergh en doelmannentrainer Max De Jong, waardoor ik me na een tijdje als volwaardig lid van de staf ging voelen. Uiteraard ook door hoofdcoach Besnik Hasi die ik bij deze graag wil bedanken voor zijn geduld, ondanks de grote druk die gepaard gaat met de job. Tussen theorie en praktijk is er een enorm verschil. Uiteindelijk leef je elke dag samen en ga je zo elkaar veel beter leren kennen waardoor de samenwerking on the field beter en beter verloopt.”
Moest je van nul beginnen met je analyses?
“In feite wel. Enerzijds was het voor mij aanpassen aan het dagelijks deel uitmaken van een professioneel technische staf en de eisen en verwachtingen die ermee gepaard gaan. Anderzijds fungeer je als video-analist als de ogen van de coach en is het belangrijk om zo snel mogelijk in zijn hoofd te kruipen om hem op de best mogelijke manier te assisteren. Bijkomend moest ik deze nieuwe competitie, ploegen en spelers leren kennen om mijn job kwalitatief te kunnen uitvoeren.”
Hoe zag jouw takkenpakket eruit?
Mijn takenpakket was vrij uitgebreid. Ik filmde alle trainingen in hun totaliteit, hield een document bij waarin ik elk gegeven vorm nog eens ging uittekenen via een professionele tekentool. Ik knipte en plakte er voor elke vorm nog het gepaste videofragment bij. Sommige tactische beelden uit de trainingen werden er ook nog uitgehaald om aan de wedstrijdtheorie toe te voegen. Daarmee werden visueel bepaalde zaken, naast animaties, extra bekrachtigd naar de spelers toe. Bijkomend heb je uiteraard nog het hele gedeelte videoanalyse van het eigen team en de tegenstanders, collectief en individueel. In de loop van het seizoen kwam Giorgios Martakos over van Olympiakos in Griekenland, waar hij negen seizoenen als analist werkte, erbij. Met zijn ervaring gingen we onder ons de taken beter verdelen en kon ik bijvoorbeeld de coach extra gaan assisteren bij individuele beeldbesprekingen met onze spelers.”
Hoe zag je dagindeling eruit?
“Al je tijd steek je in het voetbal. We kwamen elke voormiddag samen met de technische staf samen om het verloop en protocol van de avondtraining te bespreken. Daar worden ook de fysieke parameters van de training bepaald, dit in functie van het weekschema rekening houdend met vorige en komende wedstrijd alsook recuperatiemomenten voor de spelers. Als je om de vijf dagen een wedstrijd speelt, zijn het drukke weken. Als je je job met passie doet, leef je op adrenaline en voelt het enorm opwindend aan. Voor thuiswedstrijden gingen we een dag op voorhand op afzondering na de laatste training. Als je buitenshuis speelt moet je bijkomend rekening houden met de reizen die ermee gepaard gaan. Saoedi-Arabië is een groot land, je bent snel enkele uren onderweg met de bus en het vliegtuig. Ondertussen krijgen de spelers de beelden van de tegenstander te zien en wordt de theorie voor de wedstrijd in elkaar gestoken.”
Was er ginds enige know-how aanwezig?
“Op een paar uitzonderingen na heeft elk ploeg uit de Saudi Professional League een buitenlandse technische staf, vooral uit Europa en Zuid-Amerika. De aanwezige know-how bevond zich bij Al-Ahli vooral binnen de medische staff met een dokter, fysio’s en masseurs die er al jaren aan de slag zijn en waarvan sommigen eveneens uit het buitenland komen, vooral dan uit Tunesië en Egypte.”
Was je ginds door bepaalde zaken verbaasd of verheugd?
“Als je in Saoedi-Arabië landt word je verwelkomt met de woorden: “Welcome in Saudi-Arabia, the safest country in the world”! Je kan er zomaar je portefeuille en gsm op tafel laten liggen zonder dat iemand deze nog maar probeert te stelen. Op straat word je nooit lastig gevallen, de mensen zijn er vriendelijk, behulpzaam en zeer beleefd. Wat minder veilig is, is het verkeer. Je ziet er zaken gebeuren die bij ons ondenkbaar zouden zijn, maar ook dat heeft zijn charmes.”
Ben je klaar voor een nieuw avontuur?
“Ik ben inderdaad klaar om opnieuw aan de slag te gaan. Ik ben op alle vlakken enorm versterkt na deze toch wel bijzondere ervaring. Op persoonlijk en privégebied ben ik mijn vrouw en kinderen enorm dankbaar dat ze mij aangemoedigd hebben om mijn passie te volgen. Alhoewel ik daar geleerd heb ver weg van hen te functioneren was het zonder hen niet gelukt. Achteraf gezien heeft het ons nog dichter bij elkaar gebracht. Professioneel heb ik een intense spoedcursus gekregen van hoe het in zijn werk gaat op het hoogste niveau. Met de opgedane know-how wil ik mijn meerwaarde als videoanalist bevestigen binnen het professioneel voetbal. Uiteraard moet je continu beter worden, door op de hoogte te zijn en te blijven van de technische evolutie van het vak videoanalyse en van het voetbal in het algemeen. Elke dag bijleren en centimeter per centimeter vooruitgaan is mijn motto.”
Waar zie je jezelf evolueren volgend seizoen?
“Voetbal is te onvoorspelbaar om hier een duidelijk antwoord op te geven. Het hangt van zoveel factoren en omstandigheden af dat het soms ineens heel snel kan gaan. Om toch een richting te geven aan mijn ambitie wil ik graag aan de slag als videoanalist bij een 1A of 1B club in België. Een nieuw buitenlands avontuur sla ik evenmin af, tussen mannen- en vrouwenvoetbal maak ik geen onderscheid. In het leven komt er altijd weer iets op je pad dat ervoor zorgt dat het plaatje klopt.”
Klinkt goed en komt ongetwijfeld in orde! Www.regiosport.be wenst je heel veel succes en bedankt je voor het fijne gesprek!