logo Casalina

KHO Bierbeek ontvangt vier sterren bij audit van Voetbal Vlaanderen

KHO Bierbeek ontvangt vier sterren bij audit van Voetbal Vlaanderen
De U13 van KHO Bierbeek in 2022-2023 Credits KHO Bierbeek

Om de drie jaar wordt de jeugdwerking van de Vlaamse voetbalclubs aan een grondige audit onderworpen. Voetbal Vlaanderen schakelt hiervoor het onafhankelijke bureau Double Pass in. De audit van KHO Bierbeek, die in september plaats vond, heeft geresulteerd in het toekennen van vier sterren aan de jeugdwerking. Dit is één ster meer dan bij de vorige audit en meteen het hoogst mogelijke niveau binnen het amateurvoetbal. Een unicum, want binnen een straal van dertig kilometer rond Bierbeek vind je alleen nog bij Diegem Sport een jeugdwerking met vier sterren.

De audit onderzoekt alle aspecten van de jeugdwerking en geeft dus een goed beeld van de kwaliteit van de opleiding. Is de accommodatie op niveau? Zijn de trainers goed opgeleid? Heeft de club een visie en een uitgewerkte strategie? Worden spelers individueel ondersteund? Is er aandacht voor extrasportieve aspecten? Allemaal vragen die tijdens de audit behandeld worden, en waar KHO Bierbeek dus uitstekend op scoort. De audit gebeurt trouwens deels door interviews met stafleden en spelers, door observaties van trainingen en wedstrijden, en door analyses van gegevens en documenten die door de club verschaft worden.

De drie Bierbeekse herfstkampioenen in één beeld; de U21R, de U14IP en de U15R
De drie Bierbeekse herfstkampioenen van 2021 in één beeld; de U21R, de U14IP en de U15R

Een belangrijke maatstaf die de auditeurs gebruiken om de kwaliteit van de jeugdopleiding te bepalen, is de doorstroming van jeugdspelers naar het eerste elftal. Het A-elftal van Bierbeek, dat uitkomt in de eerste provinciale afdeling, bestaat voor ongeveer de helft uit spelers die uit de eigen jeugdopleiding komen. Nog opvallender, het B-elftal draait vlot mee in tweede provinciale, wat uitzonderlijk is in Vlaanderen. Daarenboven is het B-elftal een uiterst jonge ploeg, die voor de volle honderd procent bestaat uit eigen jeugdproducten. De gemiddelde leeftijd van het B-elftal ligt regelmatig rond de achttien jaar.

Iedereen binnen KHO Bierbeek is uiteraard fier op het behalen van de vier sterren. Het is een bewijs van de goede werking van onze jeugdopleiding. Maar tegelijk legt het de lat alweer hoger en is het een aansporing om te blijven verbeteren. Het blijft ook de betrachting van het bestuur om de kwaliteitseisen van het interprovinciale label maximaal te laten doorsijpelen naar onze regionale ploegen. Op die manier willen we iedere voetballer in onze club de kans geven om op zijn/haar eigen niveau te spelen, en dit in de best mogelijke omstandigheden.

De U15 van Bierbeek iets frontaler in beeld
Een deel van de U15 van Bierbeek anno 2023-2024

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *