logo Casalina

Het seizoen van reportagedienst Sport Omroep nadert met rasse schreden

Het seizoen van reportagedienst Sport Omroep nadert met rasse schreden
De elfde zege van Ponsaerts in zijn provinciale nieuwelingentrui in Nieuwrode in 2016, nu zijn we 8 jaar later

Het wielerseizoen begint er dit weekend in alle hevigheid aan. Met in eigen streek de Omloop van het Hageland voor vrouwelijke profs met start in Aarschot en aankomst in Tielt-Winge. De elites z/c en en beloften koersen diezelfde dag in Sint-Joris-Weert. Over een kleine tien dagen, op zondag 3 maart zal micro reportagedienst Sport Omroep met een zeer goed gevulde wedstrijdkalender starten in Nieuwrode. Wim Ruelens start op deze manier aan zijn 39ste seizoen in het hart van de wielerwereld.

Annie en Wim Ruelens in het gemoderniseerde kabinneke
Speakers Annie en Wim Ruelens in het gemoderniseerde kabinneke

In Nieuwrode staat een wedstrijd voor de jeugd, de nieuwelingen te wachten. Ze zullen van start gaan om 15 uur. De voorbereidingen zijn achter de rug; de telecommunicatie toestellen voor de volgwagens van de jury zijn deze week getest en nagekeken. Zo is er steeds radioverbinding tussen de wedstrijd en de omroepwagen aan de aankomst. De ontwikkelingen tijdens de wedstrijd worden aan de aankomstlijn afgeroepen. In de zomer van 2023 heeft Wim Ruelens het stuur van de pilootwagen ingeruild voor de micro aan de aankomst. Door gezondheidsredenen was het niet meer haalbaar om wielerwedstrijden voor te rijden.

Juwelier Wim Ruelens in actie op de Blerebergstraat in Tielt-Winge
Juwelier Wim Ruelens in actie op de Blerebergstraat in Tielt-Winge, dit beeld behoort tot het verleden

Wel merkt Wim op, dat er in 2024 terug een aantal wedstrijden in het Hageland van de wielerkalender verdwenen zijn.

“Zo staan er geen wedstrijden meer geprogrammeerd in Nieuwrode op het Rot, wegenwerken maken het sommige organisatoren ook niet makkelijk”, weet Ruelens te vertellen. “Zo zal wielerclub Heide Sportief Linter de wielerwedstrijd Beker van België voor Junioren niet organiseren. Ook Wielerclub De Vrije Sportman Stok Kortenaken heeft door een omleiding hier last van. Het zal ook afwachten zijn of er wel groen licht zal komen om de wielerkoersen te laten rijden. Ook de organisatoren van kermiskoersen worden ouder, opvolging of verjonging is de dag van vandaag een groot probleem. Bij de Wielerbond Cycling Vlaanderen afdeling Vlaams Brabant heeft de voorzitter vorige week tijdens de ledenvergadering nog een oproep gedaan. Benny Willems, voorzitter afdeling Vlaams Brabant kan je ook steeds contacteren bij vragen, of hulp met een inrichting van je koers.”

Stan Van Tricht zit op het Rot zijn toekomstige ploegmaat Cavendish achterna
Stan Van Tricht zit op het Rot in Nieuwrode in het wiel van Cavendish, geen koers daar dit seizoen

In de tachtiger jaren was er in elk dorp, gehucht, gemeente of stad koers.

“Er was samenhorigheid, plezier, men kwam buiten en helpende handen voor een koers waren er meer dan genoeg. Helaas leven we nu in een andere tijd en zijn er ook andere prioriteiten bij de bevolking. Zo is de kalender buiten de jeugdwedstrijden, elites en beloften z.c. ook terug mooi aangevuld met de wedstrijden van het Vermarc Project waarbij de profs ook een nieuwe datum hebben op zondag 10 maart in Wezemaal. De Vlaams-Brabantse Pijl Beker van België voor junioren in Korbeek-Lo staat op de kalender op 5 mei. In Wilsele zal er op Hemelvaartsdag op donderdag 9 mei ook een extra nieuwelingenkoers erbij komen bovenop de wedstrijd Dames 1.15A. De Ronde van Vlaams Brabant begint op woensdag 31 juli en duurt tot zondag 4 augustus. De organisatie voorziet ritten in Huldenberg, Goetsenhoven – Tienen, Betekom en Bertem waar ze de Ronde zullen afsluiten. De profs rijden de UCI Elite ProSeries Super 8 Classic aan de brouwerij Haacht op zaterdag 21 september. “We kijken er dus ook naar uit, laat de koers maar starten”, besloot Wim Ruelens.

Wim Ruelens in de jaren tachtig in de GP Meubelen Frans Serré in Rillaar
Wim Ruelens in de jaren tachtig in de GP Meubelen Frans Serré in Rillaar

De Gouden Fiets Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem in 1988 met omroeper Polle
De Gouden Fiets Eddy Merckx in Meensel-Kiezegem in 1988 met omroeper Polle

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *