logo Casalina

Halfweg derde provinciale D: een analyse

Halfweg derde provinciale D: een analyse
Boutersem United anno 2023-2024

Geert Gazet van www.Regiosport.be woonde vijftien wedstrijden live bij in deze reeks. Hij zag zowel de titelkandidaten als de degradatiekandidaten aan het werk en blikt dan ook graag even terug op het competitieverloop in derde provinciale D. 

Zoals verwacht bezetten de gedoodverfde titelkandidaten Tielt-Winge 3000 en Boutersem United plaatsen één en twee in de rangschikking.

FC Binkom (links) en Tielt-Winge 3000 voor aanvang van hun duel
FC Binkom (links) en Tielt-Winge 3000 voor aanvang van hun duel

TW 3000 bleef tot begin oktober ongeslagen en vernederde op de openingsspeeldag een weliswaar gehandicapt FC Geetbets. De onverwachte nederlaag tegen SC Out-Hoegaarden B werd recht gezet met een nieuwe reeks van zes opéénvolgende zeges waaronder winst tegen Boutersem United. Iedereen dacht op dat moment dat de titelstrijd gestreden was, niets bleek minder waar. Vanaf half november sputterde de motor; nipte zeges in de slotminuten tegen VZ Glabbeek en SNA Keiberg werden de voorbode van twee opéénvolgende nederlagen tegen KSV Drieslinter en FC Binkom. Ondanks de daaropvolgende winst in KDN United bleek de dip nog niet voorbij met een gelijkspel tegen VS Kortenaken op de laatste speeldag voor de winterstop.

Ook Boutersem United bleef tot begin oktober foutloos. Boutersem United verloor wel alle rechtstreekse confrontaties met de collega’s-titelkandidaten. Gelijke spelen tegen VZ Glabbeek en SMS Lubbeek zorgden er uiteindelijk voor dat Boutersem United momenteel nog steeds twee punten achterstand telt op TW 3000 en ook FC Geetbets naast zich moet dulden.

FC Binkom kende met een één op vijftien een desastreuse competitiestart. Na de winst tegen Boutersem United vertrok hun trein voor een reeks van elf ongeslagen wedstrijden op rij met een vierde plaats in de voorlopige rangschikking op respectievelijk vijf en drie punten van de andere titelkandidaten. FC Binkom ligt in pole-position voor de tweede periodetitel en hoopt dat de winterstop geen spelbreker wordt in hun steile opgang.

FC Geetbets klom onopvallend naar de tweede plaats in de voorlopige rangschikking. Na de blamage tegen TW 3000 op de openingsspeeldag volgde immers een reeks van maar liefst vijftien wedstrijden zonder nederlaag. Vooral de vijf gelijke spelen verklaren hun voorlopige achterstand van twee punten op leider TW 3000.

FC Geetbets anno 2023-2024
FC Geetbets anno 2023-2024

De titelstrijd ligt dus nog open en lijkt in de maanden januari en februari beslecht te zullen worden met volgende duels op de agenda:

13 januari 2024 Boutersem United – FC Binkom

27 januari 2024 Boutersem United – TW 3000

18 februari 2024 FC Binkom – TW 3000

24 februari 2024 FC Geetbets – TW 3000.

In maart en april moet FC Geetbets nog FC Binkom en Boutersem United in de ogen kijken. De titelkandidaten zullen echter vooral moeten uitkijken om geen punten te verliezen tegen de overige ploegen zoals in de eerste ronde een paar keer gebeurd is.

Één degradatiespook is al definitief verhuisd naar Averbode, de andere drie zwerven rond de voetbalvelden van VC Bekkevoort, FC Meensel-Kiezegem en de Rode Duivels Zoutleeuw.

F.C. Averbode-Testelt-Okselaar B lijkt nu al een vogel voor de degradatiekat maar verdient een compliment om, ondanks de uitzichtloze situatie, elke zondag toch nog een competitieve ploeg binnen de lijnen te brengen.

De Rode Duivels Zoutleeuw anno 2023-2024
De Rode Duivels Zoutleeuw anno 2023-2024

RD Zoutleeuw stuntte op de openingsspeeldag met een zege in Binkom, maar moest daarna aan de lijve ondervinden dat er een groot verschil is tussen derde en vierde provinciale.

Op bezoek bij FC Meensel-Kiezegem
Op bezoek bij FC Meensel-Kiezegem

FC Meensel-Kiezegem zag nog voor de competitiestart zijn aanvallend compartiment volledig uitvallen. Desondanks opende het sterk tegen Boutersem United en die lijn werd doorgetrokken met vier opéénvolgende wedstrijden zonder nederlaag, weliswaar met een teveel aan gelijke spelen, drie. In oktober werd er niks geoogst. Het gelijkspel in Bekkevoort zorgde sinds half november voor een lichte verbetering met zeges tegen Zoutleeuw en KVK Tienen.

VC Bekkevoort anno 2023-2024
VC Bekkevoort anno 2023-2024

VC Bekkevoort slikte in zijn eerste drie wedstrijden dertien tegendoelpunten zonder zelf te scoren. De zege tegen FC Binkom op de vierde speeldag zorgde voor een korte heropleving om de eerste periode af te sluiten met een twaalf op dertig. De tweede periode oogt met een twee op achttien veel minder rooskleurig maar dat kan eind januari met twee rechtstreekse degradatieduels tegen Meensel en Zoutleeuw al helemaal anders zijn.

 

Ook de degradatiestrijd zal hoogstwaarschijnlijk zijn beslag vinden in de maanden januari en februari in de onderstaande rechtstreeks confrontaties:

14 januari FC Meensel-Kiezegem – F.C. ATO B

21 januari VC Bekkevoort – RD Zoutleeuw

28 januari FC Meensel-Kiezegem – VC Bekkevoort

3 februari RD Zoutleeuw – F.C. ATO B

18 februari FC Meensel-Kiezegem- RD Zoutleeuw

Misschien ligt de sleutel voor titel en degradatie wel bij de grote groep middenmoters, gaande van een erg wisselvallig KDN United en Lubbeek tot VZ Glabbeek en KVK Tienen B.

Analyse: Geert Gazet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *