logo Casalina

Gympies-GymnovaCup: twee dagen internationaal topturnen in Keerbergen

Gympies-GymnovaCup: twee dagen internationaal topturnen in Keerbergen
De Gymnova Cup in Keerbergen belooft een succes te worden

Op 11 en 12 november 2023 wordt Keerbergen weer het centrum van de internationale gymwereld. Dan organiseert gymclub De Gympies zijn GymnovaCup (GGC) in de Sporthal van Keerbergen. De Gympies verwacht meer dan 100 gymnasten uit 25 delegaties van 18 landen uit alle hoeken van de wereld. De dertiende editie belooft een topeditie te worden!

Op het programma staan verschillende wedstijden in verschillende leeftijdscategorieën. Op zaterdag is er een internationale wedstrijd voor youngsters vanaf 13 jaar. ‘s Namiddags nemen de juniors vanaf 15 jaar en de seniors vanaf 16 jaar het tegen elkaar op.

In de Gymnova Cup doen zowel jonge als nog jongere turnsters mee
In de Gymnova Cup doen zowel jonge als nog jongere turnsters mee

Zondagvoormiddag heeft de Youth Cup, de Belgische wedstrijd voor jongeren, plaats. Zes clubs met in totaal een vijftigtal gymnasten zullen deelnemen in vier categorieën: Starters, Kids 1, Kids 2 en Teens. Voor de Gympies Keerbergen treden dertien meisjes aan.

In de internationale wedstrijd komen twee Gympies-gymnasten aan de bak. De apotheose komt op zondagnamiddag. Dan nemen de tien beste gymnasten uit het internationaal tornooi het tegen elkaar op in een rechtstreeks duel aan elk toestel. Alle gymnasten zijn meisjes. De wedstrijden kaderen in de AGD-competitie (Artistieke Gymnastiek Dames), een Olympische discipline waarbij aan 4 toestellen wordt geturnd: mat, sprong, balk en brug. De gymnasten komen dit jaar uit Argentinië, Australië, België, Canada, Costa Rica, Finland, Georgië, Italië, Luxemburg, Nederland, Roemenië, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika, Zweden en Zwitserland. Buitenlandse supporters kunnen de wedstrijden volgen via streaming.

Gymnasten uit achttien landen nemen deel aan de Gymnova Cup
Gymnasten uit achttien landen nemen deel aan de Gymnova Cup

“Maar liefst 10 landen vaardigen hun nationaal team af”, aldus Gympies-voorzitster Ilse De Smedt. “De groeiende reputatie van onze wedstrijd in het buitenland en de hoge prijzenpot, in totaal 10.000 euro, zijn wellicht niet vreemd aan het toenemend succes van onze wedstrijd.”

Place to be

Lieven Vercruyssen, General Manager van Eurogym en Belgische verdeler van Gymnova, bevestigt dit: “De GGC is een succesformule die uniek is in de turnwereld en door alle deelnemers uitermate geapprecieerd wordt. We zien dat iedereen zeer graag terugkeert naar Keerbergen. Het geheim achter de GGC? Grote professionaliteit, passie en gastvrijheid. De GGC onderscheidt zich van andere turnwedstrijden door te focussen op jong turntalent en te werken met een grote prijzenpot. De lijst van internationale toppers die in Keerbergen voor het eerst werden opgemerkt is indrukwekkend. Veel deelnemers van vorige edities van de GGC zullen in Parijs 2024 te zien zijn op de Olympische Spelen.”

Aan show geen gebrek op de Gymnova Cup
Aan show geen gebrek op de Gymnova Cup

Ook de Nederlandse coach Nico Zijp, met zijn team Topturnen Zuid uit Den Bosch al jaren een vaste waarde op de GGC, is positief over de Keerbergse wedstrijd: “Als topclub in Nederland zijn we altijd op zoek naar wedstrijden die onze gymnasten ervaring geven op een top internationaal podium ter ontwikkeling en ter voorbereiding op het EK, het WK en de Olympische Spelen, maar ook op het EYOF (European Youth Olympic Festival) en het Jeugd EK. Dit is wat de Gympies Gymnova Cup ons te bieden heeft: het altijd uitstekende en strak georganiseerde toernooi en toch ook de gastvrijheid en vriendelijkheid die de organisatie uitstraalt is voor ons het complete plaatje waardoor we ons erg thuis voelen en goed kunnen presteren. Dit is wat de Gymnova Cup onderscheidt van alle andere toernooien. Kortom: elk jaar de place to be”.

Tisha Volleman, topgymnaste die zich recent met het Nederlandse team kwalificeerde voor de Olympische Spelen in Parijs en een vaste deelnemers aan de GGC, beaamt dit: “Een goede organisatie, enthousiaste omgeving en vriendschappelijke concurrentie maken dit toernooi een mooie ervaring voor elke atleet. Met elk jaar weer vele diverse landen die met hoog niveau deelnemen is het een wedstrijd om in de gaten te houden!”

Elk gymteam bestaat, naast de gymnasten en de coach, ook uit een jurylid. Dit jaar komen ook vier juryleden jureren zonder ploeg: één uit Denemarken en drie uit Iran. Internationale juryleden moeten immers een minimumaantal wedstrijden per jaar jureren om hun internationaal brevet te behouden.

Lokale verankering

De GymnovaCup heeft niet alleen internationale uitstraling. Ook de lokale verankering van het event en de samenwerking met lokale partners wordt elk jaar groter. Niet alleen de talrijke sponsors, maar ook het lokale bestuur, de provincie Vlaams-Brabant en de Vlaamse overheid betuigen hun steun aan dit evenement. De gemeente Keerbergen zorgt voor een aandenken voor elke deelnemer en schenkt de bekers en de medailles voor de winnaars. De organisatie hoopt vooral om de gymsport bekend te maken bij een breed publiek en jongeren te inspireren en aan te zetten tot sport. Alle Keerbergse scholen werden uitgenodigd om vrijdag gratis de podiumtraining bij te wonen. Dan oefenen de gymnasten in de wedstrijdhal op de toestellen in de wedstrijdsetting. Bij vorige editie ontving de organisatie meer dan 400 leerlingen.

Cultureel

Voor de gymnasten uit de eigen club is de GymnovaCup een unieke gelegenheid om internationale wedstrijdervaring op te doen. Een wedstrijd voor eigen publiek stimuleert hen nog meer om hun beste beentje voor te zetten. De competitie is overigens niet het enige doel van deze organisatie. Voor de meisjes met 18 verschillende nationaliteiten is dit ongetwijfeld ook een gelegenheid tot culturele uitwisseling. De delegaties verblijven in hotels of in gastgezinnen in Keerbergen en omgeving. De ‘dinner and dance’ waarmee de GymnovaCup traditioneel wordt afgesloten, is een verbroederingsfeest tussen de delegaties en de medewerkers.

Winactie

Tijdens deze editie zijn het niet alleen de gymnasten die in de prijzen kunnen vallen. Ook de toeschouwers maken kans op een mooie prijs. Tijdens de twee wedstrijddagen loopt een ‘winactie’ waaraan drie prijzen gekoppeld zijn: de eerste prijs is een weekverblijf voor twee personen in een appartement van Second Home Spanje onder de Spaanse zon, ter waarde van 750 euro, reis niet inbegrepen. Verder is er een luxe geurkaars te winnen uit de Baobab-selectie met een waarde van 279 euro, geschonken door Bloembinderij BeaTerra uit Keerbergen. De derde prijs is een luxe zonnebril van het merk Oakley Plazma met een waarde van 230 euro, geschonken door New Optics uit Keerbergen. Lotjes kosten 5 euro en worden gedurende het volledige weekend verkocht. Wie een prijs in de wacht wil slepen, moet wel aanwezig zijn tijdens de trekking op zondagnamiddag.

Gympies GymnovaCup op zaterdag 11 en zondag 12 november 2023 in de Gemeentelijke sporthal, Putsebaan 103, Keerbergen. Tickets (12 euro voor één dag, 16 euro voor het weekend) zijn vooraf te koop via www.gymnovacup.eu of op de dag zelf aan de kassa. Kinderen tussen 3 en 12 jaar betalen halve prijs, wie jonger is dan 3 jaar komt er gratis in. Ook leden van De Gympies krijgen gratis toegang.

Wie zich extra wil laten verwennen en de wedstrijden comfortabel wil volgen, kan een VIP-ticket kopen. Dat kost 30 euro op 11 november, 40 euro op 12 november in de voormiddag (Youth Cup) en 50 euro op 12 november in de namiddag (finalewedstrijden). VIP-tickets voor de finales zijn reeds uitverkocht. Meer info via www.gymnovacup.eu , info@gympies.be of +32 015 55 59 61

De Canadezen wonnen vorig jaar het teamklassement van de Gymnova Cup
De Canadezen wonnen vorig jaar het teamklassement van de Gymnova Cup

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *