logo Casalina

GiGi gaat naar Italië: het verhaal van een jonge meid die het op futsalniveau wil maken in de Serie A!

GiGi gaat naar Italië: het verhaal van een jonge meid die het op futsalniveau wil maken in de Serie A!
Gianduja in actie Foto Olivier Dom

Gianduja Vandeuren (18), wil het volledig waar maken in de futsalwereld. Onlangs maakte de tiener, die afkomstig is uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver, de overstap van het Nederlandse ZVV Den Haag naar de Serie A indoorcompetitie bij Calcio A5 Granzette, gelegen tussen Perugia en Assisi. Haar eerste match moet ze er nog spelen, maar aan ambitie ontbreekt het haar allesbehalve.

Beginnen voetballen deed ze op het veld bij KFC Putte, daarna volgden SK Lierse, de Yellow Flames, SK Westerlo en de Eva’s Tienen, nu de KVK Tienen Dames, in topklasse. Vandaar ging het naar het Nederlandse SC ‘t Gooi, waar ze dat combineerde met de zaal bij Den Haag. In de zaal heeft ze achteréénvolgens in België bij Huldenberg, FP Aarschot en de FP Halle-Gooik Girls gespeeld.

Gianduja is een naam van een chocolade. Mijn mama lustte wel een stukje chocolade van Leonidas en daar stond mijn naam Gianduja op. GiGi heeft een speelster ooit een geroepen op het veld ik vond het mooi klinken”, verduidelijkt de speelster. “Ik ben via mijn trainer bij Halle-Gooik, Aldo Redivo, bij de oranje-zwarten in de zaal terecht gekomen. Hij is ondertussen mijn manager en dat is hij ook bij Assessoria sportive B5 en een goede vriend geworden. Hij speelde zelf nog in Italië en door hem heb ik veel bijgeleerd. Ik zag meteen de grote kans en besefte dat ik die moest grijpen. Voor ik officieel naar Italië kon, moest ik een week try out doen. Dat lukte, het was altijd een droom van me geweest om in Italië, in de Serie A, kortom wereldniveau , te spelen. Ik laat er nu veel voor vallen. Ik verzorg me onder meer goed, ga vroeg slapen en let op mijn eten”, vertelt ze. “Ik voel me thuis in de zaal. Ik ben begonnen met straatvoetballen. Ballen trappen tegen een muurtje en andere basisoefeningen, daardoor ontwikkelde ik wel wat techniek en werd ik heel sterk in de korte ruimte, wat automatisch tot zaalvoetbal leidde”, wist de tiener die op de pivotpositie goed uit de voeten kan.

Gigi in de kleuren van FP Aarschot
Gigi in de kleuren van FP Aarschot Foto: Olivier Dom

In Italië kwam ze in een andere wereld terecht.

“Onze wedstrijden kan je op drie à vier kanalen live op televisie bekijken en via https://www.futsaltv.it. Dat is hier voor de futsalsport heel belangrijk. Op die manier speel je jezelf automatisch in de kijker. Ik mocht als veertienjarige trouwens twee keer met de nationale ploeg meetrainen, als jongste ligt er dan sowieso druk op je schouders. Ondertussen heb ik niets meer van hen gehoord. Met Calcio A5 Granzette staan we aan de leiding staan in één van de sterkste competities ter wereld. Ik wil hier mijn benen laten spreken. Ik train hier trouwens samen met speelsters die op de Olympische Spelen medailles haalden, wat een luxe! Ik hoop dat ik zo stapje voor stapje één van de beste speelsters kan worden. Ik heb Spaanse, Braziliaanse en uiteraard Italiaanse ploeggenotes. Het was soms aanpassen geblazen. Slechts enkele speelsters kunnen Engels praten, ik neem Italiaanse les om beter met iedereen te communiceren.”

Was Vandeuren twintig jaar geleden geboren dan had ze minder kansen gekregen, maar in 2021 is dat toch nog steeds een item.

“De vrouwelijke jeugd krijgt tegenwoordig effectief meer kansen. Jammer genoeg blijft het gegeven “vriendjespolitiek” iets wat er eigenlijk niet thuis hoort. Ondanks iemands talent krijg je dan minder of geen kansen, het tast ook je vertrouwen aan. Ik dacht daardoor even aan stoppen, maar waarom zou ik stoppen met hetgene waaraan ik het meeste plezier beleef? Ik heb me in de voorbije periode omringd met goede mensen en geniet zo van mijn sportieve bestaan. Meisjes op jonge leeftijd die tegenslag meemaken of zich benadeeld voelen, roep ik op om niet te snel op te geven of door te bijten. Je passie moet je niet zomaar laten varen.”

Één gedachte over “GiGi gaat naar Italië: het verhaal van een jonge meid die het op futsalniveau wil maken in de Serie A!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *