logo Casalina

Elfde editie Gymnova Cup lokte vele turnsters en publiek!

Elfde editie Gymnova Cup lokte vele turnsters en publiek!
Deze youngsters kwamen als eerste in actie op de Gymnova Cup van de Keerbergse Gympies

Keerbergen en zijn Gympies blikken terug en genieten na, ze waren voorbije weekend immers weer even het centrum van de internationale gymwereld. De organiserende gymclub De Gympies verwelkomde immers op zijn Gymnova Cup negentig gymnasten uit zeventien teams van vijftien verschillende landen. Uit de eigen club traden 22 gymnasten aan. Deze elfde editie werd onderworpen aan een aantal Covid-maatregelen, maar dat kon én de pret en de spanning niet drukken.

Op zaterdag vond er tijdens de voormiddag een internationale wedstrijd voor youngsters vanaf 13 jaar plaats. Zij stonden paraat om de oefeningen aan de brug met ongelijke liggers, evenwichtsbalk, vloer en de sprong tot een goed einde te brengen. Daar deden de Italiaansen, Zwitsersen en Maltesen het collectief goed.

De Maltese youngsters stellen zich aan het publiek voor
De Maltese youngsters stellen zich aan het publiek voor

In de namiddag namen de juniors vanaf vijftien jaar het tegen elkaar op, daarna die ouder dan zestien jaar. Op zondag vond de Youth Cup, de Belgische wedstrijd voor jongeren, plaats. Vijf clubs met in totaal een dertigtal gymnasten stonden er in de reeksen Starters, Kids 1, Kids 2 en Teens paraat. Voor de Gympies Keerbergen traden twaalf meisjes aan. In de internationale wedstrijd kwamen vier Gympies-gymnasten aan de bak. De apotheose vormden de finales op zondagnamiddag, waarin aan elk toestel de 2 beste Youngsters, de 4 beste Juniors en de 4 beste Seniors rechtstreeks tegen elkaar uitkwamen. Het wedstrijdweekend werd afgesloten met een optreden van het Gympies-Demoteam.

Een Italiaanse op zoek naar een goede score op de vloeroefening
Een Italiaanse op zoek naar een goede score op de vloeroefening

Ook de organiserende Gymclub De Gympies blikt enorm blij terug.

“Het was in alle opzichten een TOPeditie: nog nooit hadden we een deelnemersveld van zo’n hoog niveau met nationale teams uit zeven landen, waaronder Canada. Dit was wellicht te danken aan het verhoogde prijzengeld van 10.000 euro, maar we voelden ook veel gretigheid en een grote ‘honger’. Heel wat delegaties gaven bij aankomst te kennen dat het hun eerste internationale wedstrijd was op twee jaar tijd! Diezelfde gretigheid merkten we ook bij onze medewerkers: het was ook voor ons al heel lang geleden dat we nog een groot evenement hadden georganiseerd. Het was toch ook afwachten of onze vrijwilligers ondertussen niet hadden afgehaakt, of nog terughoudend zouden zijn gezien de covid-situatie. Niets was minder waar: een heel fijne sfeer, met een superenthousiaste ploeg, iedereen was blij en opgelucht dat het evenement kon doorgaan. We hebben ons best gedaan om alles zo veilig mogelijk te organiseren, met veel regeltjes, maar daar had iedereen opvallend veel begrip voor”, wist Gympiesvoorzitter Ilse De Smedt.

De atletes krijgen uitleg voor hun sprongoefening
De atletes krijgen uitleg voor hun sprongoefening

Op sportief vlak kenden de Gympiesgymnasten geen ideale voorbereiding.

“Niet alleen missen we wat wedstrijdervaring en wedstrijdritme door de reeds lang aanslepende pandemie, ook de voorbereiding van de laatste weken werd danig in de war gestuurd door corona. Zo kon Fleur drie weken geleden niet deelnemen aan een voorbereidende wedstrijd in Melsele wegens een positieve test en miste ze bovendien een volledige trainingsweek in de herfstvakantie. Ook Yléa moest in de week vlak voor de GGC vier dagen in isolatie blijven door een besmetting in haar omgeving. Zelf bleek ze gelukkig negatief te testen, zodat ze toch nog kon deelnemen aan de GGC, maar een ideale voorbereiding was het dus allerminst. Geen podiumplaatsen in de internationale wedstrijden voor onze meisjes dit jaar, maar ze waren wel een heel leerrijke ervaring rijker. We merken ook dat het evenement steeds meer weerklank vindt bij het grote publiek, met twee dagen lang een volle tribune. Ook de Keerbergse scholen zijn massaal ingegaan op onze uitnodiging om de podiumtraining op vrijdag gratis bij te wonen. We kregen 220 leerlingen over de vloer. Fijn om te zien, want onze doelstelling van het eerste uur was toch om onze sport bekender te maken bij een breed publiek. Onze sponsors waren heel tevreden, dus we kijken al uit naar de 12e editie in 2022.”

De turnsters wrijven de handen in met magnesium om zweet te weren
De turnsters wrijven de handen in met magnesium om zweet te weren

Gymnova, het Franse bedrijf van turnmateriaal dat vanaf de start zijn schouders onder de Keerbergse wedstrijd zette, wil een Europees circuit van internationale wedstrijden opzetten om opkomend gymtalent te promoten. Het bedrijf koos de Gympies GymnovaCup, samen met de gerenommeerde wedstrijd Elite Gym Massilia in Marseille, uit als start van dit project. Gymnova kende 3.750 euro prijzengeld toe aan de jongerenranking. Samen met het prijzengeld van de trouwe sponsors Delaware, een internationale speler op het vlak van IT services, ingenieurs- en stabilititeitsbureau Stabilogics, glasbedrijf Inpro en de leverancier van gymmateriaal Eurogym leverde dit een record prijzenpot van 10.000 euro op en tegelijk ook een succesvolle editie van de Gymnova Cup!

De vloeroefening turnen met een half oog op de prijzen
De vloeroefening turnen met een half oog op de prijzen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *