Volley Haasrode Leuven stoot door in CEV Cup

De wedstrijdbal bij een 24-19 voor BDO Haasrode-Leuven Foto: Jordi De Koninck

Volleybalclub Haasrode Leuven heeft zich geplaatst voor de 1/16de finales van de CEV Cup. Het klopte in eigen huis het Montenegrijnse Budva met 3-1, nadat het vorige week ook al de heenwedstrijd naar zich toetrok met een niptere 2-3. Een straffe prestatie want Budva is een echte traditieclub met drie landstitels op rij.

Haasrode Leuven won vorige week in Montenegro de heenwedstrijd met 2-3 en moest die uitgangspositie proberen verdedigen in de eigen, goedgevulde Sportoase.

De Leuvenaars begonnen goed aan de partij. Onder impuls van een uitstekend serverende Peters liep de thuisploeg uit tot 8-0. Van een blitzstart gesproken! De toeschouwers kraaiden een eerste keer van de pret. Budva maakte te veel fouten om in de set te komen. Een opslag belandde regelmatig buiten het veld. Coach Milos Markovic keek lijdzaam toe. Maar dat de eerste set met overtuigende 25-8-cijfers naar Haasrode Leuven ging, was toch vooral de verdienste van de Leuvenaars zelf. Met een sterke servicedruk lieten ze de bezoekers niet in hun spel komen.

Montenegrijnse reactie

De tweede set bracht een evenwichtiger spelbeeld met zich mee. Bij een 12-12 liepen de Montenegrijnen uit tot 12-15. Een kloof die de Leuvenaars niet meer konden overbruggen. Mede dankzij een geweldige ingeving van Despotovski won Budva de set met 17-25. Een puike reactie van de bezoekers na die dramatische eerste set. Hetzelfde evenwicht kregen we te zien in set drie. Bij een 19-16-voorsprong leek de set te gaan kantelen in het voordeel van Haasrode Leuven. Toch kwam Budva terug tot 19-19. Leuvense coach Kris Eyckmans maande zijn ploeg aan tot kalmte. De toeschouwers gingen er nog eens vol achter staan. Die twee factoren wierpen hun vruchten af. Op 24-21 kregen de Leuvenaars een eerste setpunt, maar Witvrouwen werkte zijn opslag in het net. Het tweede setpunt was wel het goede. De Montenegrijnse defensie had geen verhaal op de smash van Peters, 25-22. Budva met de rug tegen de muur.

Vreugdegezangen

De 2-1 in sets betekende een mentale opdoffer die de bezoekers niet meer te boven kwamen. Haasrode Leuven was baas in de vierde set. Bij een 21-13-stand werden de vreugdegezangen al ingezet. Uiteindelijk eindigde de set op 25-19. Witvrouwen besliste de wedstrijd met een genadeloze smash. De Leuvenaars stoten door. In de volgende ronde wacht het Griekse Foinikas Syros Onex. Voor Budva is het Europese avontuur onherroepelijk afgelopen.

Europees debuut

Uitblinker Christophe Witvrouwen was na afloop fier over de ploegprestatie.

“In Montenegro hadden we het wat moeilijker. Het was een verre reis en we hadden er niet de steun van onze supporters. Toch hebben we in beide wedstrijden ons niveau gehaald. We zijn niet onder de indruk geraakt van volleybal op Europees niveau.” Ondanks de vlotte overwinning zag Witvrouwen toch nog ruimte voor verbetering. “Het verschil tussen de eerste en de tweede set was te groot. Wanneer je de eerste set op zo een overtuigende manier wint, mag je die tweede set eigenlijk niet verliezen. Dat is een werkpunt.”

Over de ambities van de Leuvenaars in de CEV Cup, de tweede sterkste Europese competitie na de Champions League, spreekt Witvrouwen zich niet uit. “Het zal elke ronde moeilijker worden. Haasrode Leuven treedt voor het eerst aan in de CEV Cup. Ik maak mijn debuut op het Europese toneel. Ik heb dan ook geen idee wat het niveau is van de andere ploegen. We hopen om elke wedstrijd ons niveau te halen en dan zien we wel waar het schip strandt.”

Sets: 25-8, 17-25, 25-22, 25-19

Tekst: Jordi De Koninck