logo Casalina

Aarschotse Zinke Delcommune maakt opofferingen voor zwemcarrière en verhuisde half jaar geleden naar Eindhoven

Aarschotse Zinke Delcommune maakt opofferingen voor zwemcarrière en verhuisde half jaar geleden naar Eindhoven
Aarschotse zwemster Zinke Delcommune in het bad met Nederlandse zwemmer Lars Verhalle

Aarschotse zwemster Zinke Delcommune (18) verhuisde een klein half jaar geleden naar Eindhoven om zich verder te kunnen ontwikkelen als zwemster. Ook Daan Pex uit Lovenjoel maakte de overgang naar Nederland. De Olympische Spelen in Parijs later dit jaar komen nog wat te vroeg, maar het Europees kampioenschap over enkele maanden moet een haalbare kaart zijn.

Zinke was vele jaren lid van de Zwemclub Tremelo.

“Ik heb vroeger altijd in Tremelo gezwommen bij ZCT, maar ik ben sinds augustus 2018 naar Aarschot gegaan, bij de Koninklijke Aarschotse Zwemclub Schoonhoven. Het is ook vanaf toen dat ik mijn grote stappen ben beginnen zetten en mijn eerste internationale wedstrijden heb gezwommen. In Aarschot heb ik altijd bij Daan Pex getraind.”

Beiden gingen vorige zomer naar Eindhoven. Coach en voormalig triatleet Daan Pex ziet wel opties voor Delcommune.

“Begin augustus ben ik gestart in Eindhoven. Ik werk nu fulltime als jeugdcoach voor de Nederlandse zwemfederatie”, zegt Pex, die wekelijks vier dagen in Eindhoven woont en drie dagen in Lovenjoel. Op donderdag werkt hij ook nog als kinesist in Glabbeek. “Vorig jaar was moeilijk voor Zinke. Bij de federatie was het mentaal en fysiek zwaar. In combinatie met haar laatste jaar in het middelbaar was het zelfs te zwaar. Dit jaar is de focus er terug, ze is besttijden aan het zwemmen en op het EK klein bad haalde ze zelfs de halve finales. Haar eerste deel van het seizoen was geslaagd. Nu is Zinke zich aan het voorbereiden op het EK. Hiervoor moet ze in april de limiet zwemmen. Op de 200 meter wisselslag staat die limiet op 2’17”4. In december in Rotterdam zwom ze al eens 2’17”0, maar dat was helaas geen kwalificatiemoment. Haar persoonlijke record staat trouwens op 2’16”5, die limiet is dus zeker haalbaar.”

In tegenstelling tot in Vlaams-Brabant beschikken de noorderburen nu eenmaal wel over een bad met een lengte van vijftig meter.

“Het is en blijft een stevige aanpassing, maar het is wel een leuke groep hier bij zwemclub PSV”, zegt het jonge talent vanuit Eindhoven. “De voorbije zes maanden werden grotendeels gekenmerkt door stages. Gelukkig kon ook coach Daan Pex mee overkomen. Mijn vertrouwen in hem is zeer groot. Er moest iets nieuws komen in mijn omgeving, een nieuw verhaal om verdere stappen te zetten in mijn ontwikkeling. De zwembaden zijn hier veel beter, de omstandigheden staan hier verder en ik kan hier veel makkelijker in groep trainen.”De Spelen van Parijs komende zomer komen sowieso nog te vroeg voor Delcommune, maar op termijn hoopt ze wel haar woordje te kunnen meepraten op het hoogste toneel. Voor dit jaar mikt de Aarschotse op het EK van juni in Belgrado. “Die Olympische Spelen, dat zal ooit wel komen. Als het goed gaat en je blijft plezier hebben in je sport, dan volgen zulke zaken vanzelf. Ook dat Europese kampioenschap over enkele maanden zie ik wel zitten. In november 2023 heb ik immers tijdens de Rotterdam Qualification Meet wel al eens onder die opgelegde limiet gezwommen. In april piek ik naar de Eindhoven Qualification Meet en het Belgische kampioenschap waar ik opnieuw ga proberen om die tijd te bevestigen en me dan zo te plaatsen voor het EK.”

Haar dagindeling is pittig.

“In de ochtend sta ik om 5 uur op voor een eerste ontbijt. Tussen 6 en 8 uur volgt de eerste zwemtraining gevolgd door een half uur training op het droge. Daarna komt het tweede ontbijt eraan. Dan neem ik tijd om te studeren of te slapen. In de avond is er een tweede zwemtraining van 17 tot 19 uur of van 15 tot 19 uur. Dat is afhankelijk van welke dag het is. Ik zwem zo tien keer per week en doe er twee of drie krachttrainingen bij.”

Zinke Delcommune begint aan haar training
Zinke Delcommune begint aan haar training

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *